Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve Zlíně komunisty u moci nechtějí: Bouřlivě demonstrovali, jako v roce 1989

Autor: sc, simao, ČTK - 
8. listopadu 2012
14:40

VIDEO: Sametovou revoluci připomněla čtvrteční demonstrace ve Zlíně. Bouřlivá atmosféra zde provázela první zasedání nově zvolených zastupitelů Zlínského kraje, ve kterém se na spolupráci domluvili ČSSD a KSČM. A mnoho lidí nese nadvládu komunistů značně nelibě.

Do Baťova areálu ve Zlíně, kde sídlí krajské zastupitelstvo, dnes dorazily zhruba tři stovky lidí. Vydali se vyjádřit nesouhlas se spojením ČSSD s komunisty v krajském zastupitelstvu.

Nad davem vlály rudé vlajky, na transparentech se objevily dobře známé komunistické ikony jako Lenin, Stalin, Brežněv, či Gottwald, zazněly i ruské budovatelské písně, mladí lidé oblékli kolem krků pionýrské šátky.

Nešlo však o oslavu komunistu, ale o svérázný protest. "Rudý kraj nechceme," znělo výmluvně z transparentů i hrdel demonstrantů.

Vypískali komunisty

V napjaté atmosféře pak probíhalo i samotné ustavující jednání zastupitelstva. Demonstranti zaplnili jednací sál a vypískali členy KSČM, když skládali své zastupitelské sliby.

Volby ve Zlínském kraji vyhrála ČSSD s 12 mandáty, druzí skončili lidovci s 10 křesly a třetí komunisté s devíti. Koaliční dohodu podepsali sociální demokraté, komunisté a zemanovci (4 křesla).

"Zrádce," křičeli lidé na zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD). Zlodějem pak nazývali jeho předchůdce v hejtmanském křesle, občanského demokrata Libora Lukáše.

Video Demonstranti ve Zlíně vypískali komunisty - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Hejtman dostal petici a letenku do KLDR

Šéf místních komunistů Ivan Mařák však prokázal hroší kůži. A s nadhledem pronesl: "Když se lidé baví, tak ať se baví. Volební výsledek nikdo nezpochybnil, jedeme dál!"

Organizátory demonstrace byli mladí úspěšní podnikatelé ze Zlínského kraje. Ti za pět dnů dokázali sehnat na pět tisíc podpisů do petice, kterou následně předali hejtmanovi.

A spolu s ní i letenku do Severní Koreje. Aby si prý osvěžil, co je to komunismus. Vedle toho uvažují, že sídla svých firem přestěhují do jiných krajů, kde komunisté nevládnou.

Nechtějí, aby se historie opakovala

"Nechci, aby to dopadlo jako v roce 1948. Považuji to za morální povinnost, že jsem tady," řekl Blesku důchodce Rudolf Drobil (70). "Je to nutnost. Především mě překvapuje, kolik lidí zkresleně věří nějakým ideálům komunistů," dodala Irena Horešovská (58).

"Nechci zažít to, co moje babička v osmačtyřicátém, kdy ji vyhodili ze školy jen kvůli tomu, že byla věřící. Sice moc nevěřím tomu, že tento protest pomůže, ale musíme se ozvat," uvedl mladík z Kroměřížska.

Video Záběry ze zlínské demonstrace proti vládě KSČM ve Zlínském kraji - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

kakakajka ( 11. ledna 2013 11:33 )

Tuto zem potápí nesmyslná sociální politika, která by měla pomáhat nemocným a bezmocným starouškům, ale ne cikánům a alkoholikům. ODS se snaží zem oddlužit, která je zadlužena díky ČSSD a KSČ. To, že jsme nespokojeni je také důsledek dennodenní šikanou sdělovacích prostředků, které nás bombardují a zastrašují neustále černou kronikou.Tak, jak se mámeteď jsme se neměli, jen to chce pracovat a nepapoškovat komunistické zlostné výlevy..

kakakajka ( 11. ledna 2013 11:28 )

To heslo my jsme malé pionýrky jsme vykřikovali na komunistických prvomájových průvodech a také není vata nejsou vložky, co si dáme mezi nožky..Nebylo co jíst, ale nebyl ani toal.papír ani vložky..Komunisté, styďte se a dejte už pokoj. Vaši pamětníci ještě nevymřeli

kakakajka ( 11. ledna 2013 11:22 )

Škoda, že jste nesledovali pořad o paní Jiráskové. Byla to úžasná žena. Sama však přiznala, že kdysi za komunistů věřila velmi sdělovacím prostředkům..V té době byla národem souzena herečka paní Štěpničková... Všude ve sdělovacích prostředcích na ni plivali a ona sama říkala, my tomu všemu věřili..A jak jsme jí strašně ublížili..A tak je to bohužel i dnes. Sdělovací prostředky nám tvrdí, jak žijeme jen mezi lumpy, všichni, komu se daří jsou zloději, že se máme špatně..A národ tím, že nic jiného neslyší, jen černou kroniku, zapomíná na radost ze svého života. Nevěřte, že český národ nic neumí. Máme spoustu chytrých a schopných lidí i po stránce manuální. Jen se lidé bojí, že na ně budou chodit udání, šikana ze strany úřadů, které okupují stále stejní komunisté, sousedů..Není v této republice dobře díky sdělovacím komunistickým prostředkům, které mohou beztrestně urážet národ, šikanovat demokratické politiky, jen a jen šířit blbou náladu. . Kazí nám to reputaci i ve světě. Všude se zarazí, když řekneme, že jsme Češi. Máme všichni stejnou šanci se o sebe postarat.My, ne stát.. Měli by jsme pomáhat nemocným a přestárlým lidem a ne cikánům a alkoholikům. Paní Sámková a neurážet našeho pana prezidenta, který není pro Vás Klaus, ale pan prezident Klaus, kterého si nesmírně pro jeho názory vážíme. A nedovolme, aby byl v prezidentských volbách zvolen komunista. Největší právo má na tento post pa Schwarzenberg. Jeto člověk, kterého uznává celý demokratický svět. Nejhorší je, že se komunisti ucházejí o post ministra školství. Na 24ce byl Vojtěch Filip a hřímal, že oni by to dokázali. Na otázku pana Klepetka, že s nimi máme smutné zkušenosti, Filip odpověděl, že se nemáme bát..A já se k Vám přidávám a moc se obávám této nehoráznosti.(11. 01. (11. 01. 2013 08:38)

johnbee ( 9. listopadu 2012 21:05 )

Kolik protestujících a podpisovačů peticí bylo předtím u voleb? Nejsou volby vyjádřením vůle voličů? A jestli nebyli volit, ať drží "hubu a krok".

johanka ( 9. listopadu 2012 18:27 )

pokrok - souhlasím s tímto názorem

Zobrazit celou diskusi