Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Nobelovu cenu za mír získala EU: To je snad vtip, reagoval Klaus

Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, oj - 
12. října 2012
12:23

Nobelovu cenu za mír pro rok 2012 získala Evropská unie. "Prezident tomu nevěří a pokládá to za legraci," řekl prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Unie si cenu vysloužila za šíření míru a demokracie v Evropě a za její dlouhodobou roli při sjednocování evropského kontinentu.

Nobelův výbor ocenil Evropskou unii mimo jiné za obnovu Evropy po druhé světové válce a za její roli při stabilizaci bývalých komunistických zemí po pádu berlínské zdi v roce 1989.

Ocenění pro EU, které přichází 60 let po zrodu jejího předchůdce, Evropského sdružení uhlí a oceli (ESUO), je vnímáno jako morální podpora nynějšího společenství 27 států v době, kdy je jednota tohoto uskupení podrobena tvrdé zkoušce, hlavně kvůli dluhové krizi v eurozóně.

Rozhodnutí pětičlenného výboru, v jehož čele stojí stávající generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland, bylo údajně tentokrát jednomyslné. "Bylo to jednomyslné rozhodnutí a nebylo příliš složité," řekl Jagland již dříve v rozhovoru pro norský deník Aftenposten.

Jagland v témže interview sdělil, že ocenění může vyvolat jisté kontroverze. "Očekávám, že bude nějaká diskuse, doufáme, že bude," podotkl Jagland.

Zatímco Klaus reagoval na ocenění ironicky, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to považuje za správné rozhodnutí. Nyní prý totiž pochyb o tom, že EU vytvořila největší dílo míru.

bome ( 12. října 2012 15:34 )

Bud v klidu, tem kdo je rozumny,tak ma jasno. V zari byla podle STEM duvera obyvatel v prezidenta 70%, tak neni co resit a ta hrstka tech trdel co tu spini prezidenta, ti jen papouskuji co si jende prectou v mediich ovladanych pravdolaskari, kteri jsou vetsinou pseudoumelci,teplousove a tezky alkoholici, takzvana kulturni elita naroda, Havlovo sirotci...

lyznik008 ( 12. října 2012 15:18 )

Všiml jsem si,že jakmile se v Blesku objeví objektivní příspěvky o našem prezidentovi,článek okamžitě zmizí z hlavní stránky.Nejinak je tomu s tímto článkem a rozvíjející se diskiuzí.FUJ. Doufám,že si to s viníkem-CENZOREM v redakci vyřídíte.Takoví jeko on štvou na Klauze už přes 20 let.

bome ( 12. října 2012 15:17 )

Tak tady je videt kdo je Cech. Urcite je to pan prezident. Zaprodonci jako je zlodejsky Knize,Kalousek a Zaoralek a ta socialisticka parta hic v cele s Jirkou Kockoparoubkem co to tu poslala ke dnu ted opet dik tupounum bude nadale poustet zilou v krajich, kde jim tecou do kasy dik zmanipulovanym zakazkam miliardy. Kdy si uz lid cesky uvedomi, ze nejvetsi zlo je kdyz Vam nekdo dava jistoty a prerozdeluje. Vsichni nadavate na cigany, na to ze se krade a jdete volit komouse a cssd do kraju, kde vladnou uz 4 roky. Celou dobu tam kradou tunelujou jako drath a vsichni vidi jen Dalika a 500mil. Tuto castku udela CSSD v krajich za pul roku ale to nikdo nevidi. Cesi jsou nepoucitelni

valenta008 ( 12. října 2012 14:40 )

Náš prezident má opět pravdu.

tochadda ( 12. října 2012 14:36 )

Potfory mi chtěli znemožnit přihlášení se do diskuse,zdá se,že jsem tu.....Nooo, všimněme si, co Klaus haní, bývá dobré, tak se trochu zamysleme, fakt v Evropě...té sjednocující se...nebyla 67 let válka...

Zobrazit celou diskusi