Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec marmelády v Česku: Odteď budeme jíst rosol!

Na marmeládu bez citrusových plodů zapomeňte, EU ji zakázala!
Na marmeládu bez citrusových plodů zapomeňte, EU ji zakázala!  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, rum - 
11. října 2012
12:37

Evropská unie zakázala firmě Hamé používat název marmeláda. Podle EU se marmelády vyrábí jen z pomerančů a citrónů, vše ostatní je džem nebo rosol.

Potravinářská společnost Hamé neuspěla u Evropské komise se svou žádostí o zařazení »Marmelády meruňkové«, »Marmelády jahodové« a »Marmelády linecké« na seznam tradičních zaručených specialit Evropské Unie. „Po téměř ročním boji jsme nic nezískali s odůvodněním, že naše marmelády nesplňují požadavky legislativy EU, protože nejsou vyrobeny z citrusových plodů,“ sdělila marketingová ředitelka Hamé Marcela Mitáčková.

EU totiž v roce 2004 přijala za svůj britský význam slova marmeláda, kde musí být jasně stanovený podíl citrusových plodů. U nás se však marmelády vyrábí z tradičního místního ovoce jako jsou jahody, meruňky, švestky, třešně atd.

Čeští výrobci proto začali po vstupu do EU název »marmeláda« nahrazovat jinými. Jenže my, zákazníci, jsme si na »zavařeninu« nebo »ovocnou směs« nezvykli, takže začal boj o tradiční název. V záloze bylo ještě označení džem. Ten se ale od marmelády liší. Nyní nám asi nic jiného nezbude, EU rozhodla, že na našich stolech prostě marmeláda bez citrusů nebude!

Co si mažeme na chleba?

Marmeláda - polotekutá ovocná směs, která vzniká vařením ovoce. Je hustší a nejsou v ní kousky ovoce.

Džem - rosolovitá hmota s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Vyrábí se z čerstvého vyzrálého ovoce, které se lisuje, vaří a zahušťuje cukrem.

Rosol - vyrábí se pouze ze šťávy, jejíž podíl musí být v produktu nejméně 305 g na kilogram výsledného produktu.

3 otázky pro marketingovou ředitelku Hamé Marcelu
Marketingová ředitelka Hamé Marcela Mitáčková Marketingová ředitelka Hamé Marcela Mitáčková | archiv Blesku
Mitáčkovou

* Nařídila EU zákaz užívání označení »marmeláda« i dalším tuzemských firmám?

Vůbec se nejedná o zákaz pro Hamé. Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citrusových plodů, které obsahují minimálně 20% a platí pro všechny členské státy. Některým státům se však podařilo vyřídit výjimku a o to se snažila i Česká republika prostřednictvím Ministerstva zemědělství. My jsme pouze iniciovali vyřízení této výjimky u našeho ministerstva.

* Co se bude dít již s označenými produkty? Budou se stahovat z trhu nebo přelepovat etikety?

Toto nařízení platilo již při našem vstupu do EU v roce 2004 a my jsme na to okamžitě reagovali. Z našich etiket zmizelo označení marmeláda.  Tato změna názvu je pro zákazníky matoucí, proto jsme se nyní pokoušeli o návrat názvu marmeláda na naše výrobky. Snažili jsme se získat zmíněnou vyjímku, která by platila pro všechny české výrobce. Stávající etikety Hamé jsou v souladu s platnou legislativou, nemusíme tedy nic měnit ani stahovat z trhu.

* Neplánuje Hamé nějak na tento zákaz vyzrát, například používáním slovních obratů? Například u nečokoládových tyčinek se používá »kakaová pochoutka«.

Marmeládu jsme nahradili slovním spojením »ovocná směs«. Jedině tímto označením bylo možné udržet na trhu výrobek, na který je český zákazník zvyklý. Budeme pokračovat v úsilí o vyřízení výjimky. To se podařilo například našim sousedům v Rakousku, ale i dalším evropským státům.

Co v EU ještě neprošlo:

Pomazánkové máslo – EU přesně definuje, co je máslo a parametry českého pomazánkového reguli nevyhovují

Rum – u nás se vyrábí uměle, podle EU se jako rum může označovat jen pití vyrobené ze třtinového rumu

Co nám EU uznala:

Pardubický perník, Hořické trubičky, Mariánskolázeňské oplatky, Olomoucké tvarůžky

cuckoo ( 19. října 2012 07:48 )

Kdysi, za dávných časů, v časopisu Dikobbraz, byla humorná etiketa J.A.H.O.D.O.V.Á M.A.M.R.D.L.Á.Ď.A, co to převést do reality, takový název by mohl být euroblbuvzdorný

ixtlil ( 14. října 2012 15:23 )

Můžete si toto nařízení představit asi tak,, jakoby EU nařídila, že název kalhoty může mít jen takový oděv, jehož látka je složena z vláken, která obsahují více než 30 procent kašmírské vlny , komodity, která se v Čechách vůbec nevyskytuje .

ixtlil ( 14. října 2012 15:16 )

Dobrý den , jedná se o názor zlobovaných euroblbů, kteří nedovedou pochopit, že marmeláda může být doslova z jakéhokoliv ovoce, které je v daném místě dostupné. Takže Čech, znající marmeládu ze své domoviny, ikdyby se přestěhpval kamkoliv, kde roste místní ovoce, ji dovede vyrobit y toho, co je k mání a nemá to s obsahme citrusu nic společného , tato okolnost, podíl citrusového ovoce není tím, co činí marmeládu marmeládou .Takže na ostrovech Tichého oceánu bude prostě z toho , co je tam, domovinou a nemusí to být nutně citrus. Zde zvítězil direktivně nařízený jediný správný názor, asi jako za časů rvhp. Eskymáci z Gronska, které Dánsko jako bývalou kolonii zatahlo do Eu , s tohoto ničemného spolku na principu autonomie vystoupili. V této zřejmě subtropické oblasti kolem polárního kruhu bylo zejména velmi důležité zavedení letního času, odpovídajícího 15st. východní délky, v zemi, kde Slunce pouze 1* do roka vychází a 1* do roka zapadá . Je to spolek umíněných imbecilů, kteří musí mít pravdu ikdyž odporuje fyzikálním zákonům . Asi jako když jsem byl na vojně a jakýsi poručík Bibza pravil: Sudruhovia, tadia sa musia prestavať dajaké peniaze, aby tý zasratý Amerikánci viděli, že na to máme ,aj keď nie je . Jinak, já si marmemládu vařím ze svého ovoce a umělé nedobroty ze supermarketu nepotřebuji a euroimbecily s jejich dementními návody rovněž ne .

sakra ( 12. října 2012 10:00 )

Jsme opravdu pose.rové!!! To nedokážeme tyhle evropské mameluky poslat alespoň jednou do hajz.lu??????

ad-ga ( 12. října 2012 09:53 )

jsme národ tupců, lezeme kam nemáme.A pak to tak dopadne. Za chvilku nám zakážou i mluvit česky.

Zobrazit celou diskusi