Jablka z Pošumaví se pyšní ochrannou známkou EU
Stejně jako se pyšní ochrannou známkou EU Olomoucké tvarůžky, Pardubický perník či Hořické trubičky, ocitlo se v seznamu i ovoce z Chelčicko-Lhenicka. Ovocnáři z Pošumaví jsou jediní v Česku, kteří se mohou pochlubit respektovanou známkou za svá jablka, třešně, višně a rybíz.
Nikdo jiný zatím s ochrannou známkou na své výpěstky neuspěl. Odborníci soudí, že ovoce z mikroregionu v předhůří Šumavy je výjimečné díky půdnímu podloží, krajině s lesy a vodními plochami, vyšší nadmořskou výškou a zvláštním mikroklimatem.
„Ovoce vyniká vůní, svěžestí, dlouhotrvající čerstvostí, barevnými odstíny a hlavně vyváženou chutí a poměrem mezi cukry a kyselinami,“ vychválil ovoce z Chelčicko- -Lhenicka tajemník Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.