Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Atentát na Klause: Útočník střílel na prezidenta, ochranka se smála!

Autor: fab, simao - 
29. září 2012
05:00

VIDEO: Václav Klaus mohl včera zemřít rukou atentátníka. Prezidentova ochranka totiž zcela selhala! Do těsné blízkosti hlavy státu se dostal muž svírající v ruce pistoli a několikrát stiskl spoušť... Z osudového okamžiku tak pochází snímek, na kterém Klaus překvapeně hledí do ústí pistole.

Václav Klaus určitě netušil, jak dramaticky by mohlo dopadnout slavnostní otvírání mostu v Chrastavě na Liberecku, kterého se v pátek zúčastnil.

Když prezident procházel davem, protlačil se k němu dělník Pavel Vondrouš (26) v maskáčích. Nechtěl si však s prezidentem podat ruku, jako ostatní. Zaútočil!

Ochranka k ničemu

Z dvaceticentimetrové vzdálenosti na Klause několikrát vystřelil. Ochranka vůbec nezareagovala, přestože podle svědků byla střelba slyšet i přes hlasitou hudbu.

Výstřely prezidenta naštěstí vážně nezranily, protože šlo o imitaci zbraně používané ke hře airsoft a vystřelující plastové kuličky. Prezident však přesto musel vyhledat lékařskou pomoc ve Vojenské nemocnici. Na ruce a boku měl bolestivé modřiny.

A zároveň došlo k nevídanému - ochranka nedokázala vůbec zareagovat. Kdo by to byl řekl, že dostat se k prezidentovi může být tak snadné.

Video  Video z útoku na prezidenta Klause, jak ho zachytily kamery televize Prima Family  - FTV Prima
Video se připravuje ...

Podle bezpečnostního experta Andora Šándora ochranka hlavy státu "fatálně selhala". Se Šándorem souhlasí i muž, který se chráněním ústavních činitelů několik let bezprostředně zabýval. Kdyby měl pistoli, tak teď máme mrtvého prezidenta," řekl o útočníkovi tento bývalý bodyguard českých ústavních činitelů.

Prezident Klaus nechtěl událost příliš komentovat, řekl jen, že jsou lidé blázniví a „atentátník“ by prý zasloužil „pár facek“. Bezprostředně po incidentu však vynadal i ochrance, řekl prý doslova: Tohle se vám opravdu nepovedlo! Rozpovídal se až později - po propuštění z nemocnice. A označil událost za atentát a všeobecné selhání. Které mohlo mít opravdu fatální důsledky.

Kdo by vládl?

Nečekaný útok na hlavu republiky a zpackaný (ne)zásah jeho ochranky, která se smála a přežvykovala opodál, přináší také jednu děsivou otázku - co by se stalo, kdyby šlo o smrtonosný útok?

Pamatují na to i české zákony. Pokud se uvolní úřad prezidenta (např. úmrtím nebo abdikací) nebo pokud prezident nemůže ze závažných důvodů úřad vykonávat, přechází výkon pravomocí prezidenta na předsedu vlády a předsedu Poslanecké sněmovny.

Kdyby atentátník Klause zabil, dostali by nejvyšší pravomoce Petr Nečas a Miroslava Němcová.

pard ( 30. září 2012 08:48 )

Kdyby to byl atentát,byl by Klaus hore bradou.

nphil ( 29. září 2012 20:21 )

Prosím podpořte Pavla Vondrouše a jeho symbolický čin na Facebooku, děkujeme http://www.facebook.com/pages/Pavel-Vondrou%C5%A1-prvn%C3%AD-%C4%8Cesk%C3%BD-atent%C3%A 1tn%C3%ADk/395020213899080?sk=messages_inbox&action=read&tid=id.373028759438367#!/

vykutalena.vdova ( 29. září 2012 18:03 )

Tak Smetana je pro Tebe magor a to jenom ptoto, že přimaloval tykadýlka...Tak co byl potom Palach...muhehe...

vrtajzub ( 29. září 2012 16:45 )

to je hotový Dalas po česky, na slovensku sa striela ostrími. Ešte dobre že prezident ostal na žive po tej strelbe.Všetci anieli stáli v ten moment pri ňom, hrozný atentát.

zada ( 29. září 2012 16:25 )

Kikina se nám lekla)))

Zobrazit celou diskusi