Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opilí výtržníci přepadli dětský tábor. A soud? Chtěl zavřít hrdiny!

Vedoucí tábora Mihalík riskoval při obraně dětí život
Vedoucí tábora Mihalík riskoval při obraně dětí život  (Autor: archiv Blesku)
Autor: František Prachař, lmk - 
5. srpna 2012
05:00

„Kde tu máte nějaký baby na sex,“ řvala pětice opilých výtržníků. Házeli po dětech kameny, močili jim na stany. Táborníci se ale dokázali ubránit. Sami! A soud je za to chtěl potrestat, ten odvolací však nakonec nechal zvítězit spravedlnost.

Stalo se to už před dvěma lety, ale mluvit o přepadu dětského tábora se začalo až nyní. Proč? Možná proto, že soud pro Brno-venkov dal spravedlnosti na zadek.

Začalo to 3. července 2010 posezením u sudu piva na obecní louce ve Skaličce na Tišnovsku. „Já tam byl taky, ale jenom na začátku,“ řekl Nedělnímu Blesku jeden z účastníků. „Dali jsme si pár piv a kluci se začali nudit. Tak se šli podívat na tábor a dělali tam bordel.“

Napadení

Ani ne patnáctileté děti a dva jejich vedoucí, Vlastimila Mihalíka a Jana Křižáka, začalo pět dvacetiletých mladíků sprostě urážet a vypadalo to, že se chystají na znásilnění děvčat. Házeli kameny, močili na stany. Policie ani po urgenci nepřijela, a tak se táborníci začali bránit sami.

Rvačka

„Ti skauti dva moje kámoše svázali do kozelců,“ hájí rváče zdroj Nedělního Blesku. Stejně jako ti dva, Michal Hejtmánek a Tomáš Alexa, pochází ze Skaličky. Ostatní prý nezná.

„Michal měl po té rvačce otřes mozku, hodili ho do kopřiv, dostal alergickou reakci a celý otekl. Chodil po vsi celý modrý,“ popisuje náš zdroj.

Soud

Okresní soud pro Brno-venkov napařil vedoucímu tábora Mihalíkovi čtyři měsíce s roční podmínkou. Prý ublížil na zdraví…

Až odvolací senát brněnského krajského soudu vše změnil. Uznal, že se skauti bránili. Byla noc a nikdo nemohl vědět, o co útočníkům jde. Sám vedoucí Mihalík se k ničemu už vracet nechce. Je prý jen šťastný, že to takhle dopadlo.

"Velmi vítáme rozhodnutí soudu o zproštění obžaloby. Bránit tábor plný dětí před opilými výtržníky není podle našeho názoru jen nutná obrana, nýbrž správné a odvážné jednání. Ústředí Junáka s právním zástupcem vedoucích v průběhu celé kauzy intenzivně spolupracovalo a momentálně jsme všichni rádi, že zdravý rozum pro jednou snad zvítězil," komentoval rozhodnutí soudu pro Nedělní Blesk starosta Junáka Ing. Josef Výprachtický.

Starostka Skaličky Dobromila Holemá, kde se vše stalo, nad útokem kroutí hlavou. „Tábor je tu až asi deset let a nikdy žádné problémy nebyly,“ řekla.

analog ( 6. srpna 2012 16:19 )

dobre jim tak,byli prebarveni na modro.Modrej cig ..or v zelenych koprivach,tomu rikam bio.

qqqq ( 6. srpna 2012 14:38 )

Právo z této zlodějské kotliny odešlo před šedesáti lety. Zákony hrozné země fandí hajzlům , mají s pravdou a spravedlností prasmálo společného . Odsoudí nevinného podle platných zákonů - taková země nebude existovat tisíć let . Hnusná země sviní .

hu2hu ( 6. srpna 2012 07:43 )

Prvoinstanční soudce je podle dněšních měřítek pravděpodobně dis-něco, podle měřítek dřívějších idiot.

zelena.karkulka ( 5. srpna 2012 23:32 )

na idnes je psal někdo v diskuzi,byli to cykory

majojo ( 5. srpna 2012 23:30 )

Myslím, že tomuhle se kdesi v dáli chechtá i šílený Borat. Zlatej Kazachstán!!!!

Zobrazit celou diskusi