Ženská je slabší než chlap, tak je to prostě dáno tělesnou konstrukcí. Jenže, když víte, kam šáhnout a kde kopnout, má proti agresorovi velkou šanci i odvážná dívka. Unikátní a zároveň velmi účinným způsobem sebeobrany je Krav Maga, z hebrejštiny přeloženo jako boj z blízka. „Tento systém sebeobrany je určený pro každého – muže i  ženy všech věkových kategorií i

Ubránit se násilníkovi zvládne i žena, pokud ví, kam má šáhnout
Autor: Krav maga
tělesných dispozic. Unikátní je v tom, že nikoho nenutíme k žádnému drilu a vrcholovým výsledkům. Naopak systém je dělaný každému na míru, na to, co sám dokáže,“ říká šéf české pobočky Krav Maga Jakub Otipka a dodává: „Učíme děti už od pěti let, nejstarší žákyni jsme měli 74letou babičku. Učili jsme i slepce nebo bezrukého. Nemůžeme zaručit, že se pak klient vždy ubrání, ale zvyšujeme tím jeho šanci.

Čím je Krav maga jiná? 

Když se chcete naučit sebeobraně, nezbývá vám než jít do kurzu karate, juda a podobných bojových umění. Krav Maga ale nabízí ucelený systém. „Vpodstatě to má tři roviny. V první se snažíme naučit klienta chovat se a komunikovat tak, aby k boji vůbec nedošlo,“ vysvětluje Otipka a pokračuje: „Druhá rovina je výuka chvatů a samotné sebeobrany a ve třetí fázi připravujeme žáky na to, co přijde po střetu. Například jak probíhá jednání s policií, seznamujeme je s různými sdruženími, která pomáhají lidem po napadení.“

Na fair play zapomeňte! 

Je tu ještě jeden zásadní rozdíl mezi Krav Magou a bojovými sporty. „Karate nebo judo se trénuje ve speciálním oděvu a vychází z fair play boje, ale tak tomu na ulici, když vás někdo přepadne, není! Proto učíme lidi využívat všechno, co je v reálném světě kolem nich – na ulici, v baru, v přírodě... Vše, co by mohli použít jako zbraň pro svou ochranu,“ upřesňuje Otipka.

Podívejte se, jak se dokáže bránit i křehká dívka
Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak se dokáže bránit i křehká dívka Krav maga

Systém Krav maga vymyslel Slovák

Boj z blízka je dnes celosvětově rozšířeným způsobem sebeobrany. Chvaty, hmaty a další prvky, co učí, poskládal dohromady v době 2. světové války slovenský sportovec Imrich Lichtenfeld.

Byl vynikající plavec, gymnasta i boxer. V době, kdy začalo sílit protižidovské

Zakladatel boje - čechoslovák Imrich Lichtenfeld
Autor: profimedia.cz
hnutí na Slovensku ho napadlo z každého sportu vzít to nejlepší a učit kamarády, jak se nepříteli ubránit. „Jeho život byl velmi dobrodružný. V roce 1940 se snažil uprchnout do Palestiny, loď s ním ale ztroskotala a on dva roky bojoval v československých legiích,“ vypráví Otipka a dodává: „Imi svůj systém piloval a když vznikl Izrael, stala se Krav Maga součástí výchovy armády. Tak je tomu dodnes a navíc se systém rozšířil díky stovkám škol do celého světa.“ O zfilmování životního příběhu Imricha Lichtenfelda, který zemřel v roce 1998, dokonce už projevil zájem i Hollywood.

Ceny kurzů

* Cena za třídenní intenzivní kurz (zhruba 6h denně) sebeobrany pro ženy je 2000Kč

* Cena pravidelných kurzů (trénink 2až 3 x 1,5h týdně) je 1200 Kč/měsíc

* Veškeré informace o akcích našeho o.s. na www.krav-maga.cz.