Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Příběhy z Karviné: Uhlobaroni nás připravili o dům

Autor: Ivana Žáková - 
23. dubna 2012
08:56

VIDEO: Pocity obrovského zoufalství a hněvu prožívají lidé v Doubravě na Karvinsku. Kvůli těžbě mají přijít o své domy, které většina z nich nedávno postavila nebo zkolaudovala. O tom, že mají být srovnány se zemí, se dozvěděli ve středu večer jen čistě náhodou. Záměr spol. OKD těžbu pod obcí co nejdéle zatajit považují místní za ryze účelový, neboť jen do pondělka mají šanci zaslat své připomínky k těžbě na Ministerstvo životního prostředí.

Obdobná situace nastala v Karviné-Starém Městě koncem března, kdy se lidé z médií dozvěděli, že má jejich obvod vymizet z mapy. O tom, že těžit černé zlato hodlá pod Starým Městem a částí Výhoda v Orlové spol. OKD informovala na svých webových stránkách. Avšak ani zmínka tam není o obci Doubrava, která sousedí právě s Orlovou.

Chtěli těžbu zatajit

„Byla to čistě náhoda, že nás jistý zastupitel nabádal, abychom přišli na zastupitelstvo. Byl to pro nás šok, když jsme se dozvěděli, že se musíme odstěhovat, protože se naše domy propadnou o šest metrů,“ řekl Blesku rozhořčeně Pavel Spurný (35). Celou noc nespal stejně jako další desítky lidí.

„Nikdo si nedovede představit, co teď prožíváme. Obec i spol. OKD zřejmě chtělo vše ututlat, aby lidé nestihli včas zaslat připomínky na ministerstvo,“ podotkl dále Spurný. Včera proto celý den s dalšími obcházel sousedy, kterým sdělil krutou novinu s tím, že své připomínky stihnou zaslat už jedině mejlem, neboť termín je již toto pondělí.

Video  Manželé Spurní mají kvůli těžbě přijít o střechu nad hlavou  - Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Podraz na lidi

„Bereme to jako nehorázný podraz na lidi. Nechali nás nakoupit pozemky a postavit baráky, i když věděli, že o ně přijdeme,“ postěžoval si Blesku i Lukáš Podolák (30), který novostavbu zkolaudoval před rokem. Podobně jako on se i další desítky lidí řídil loňským územním plánem, kde se nepočítalo s těžbou, ale naopak s velkou obytnou zástavbou, v níž mělo stát 170 nových domů. Lidé s povolením VOKD stavěli a kupovali za statisíce pozemky, stavební povolení však letos už nedostali.

Zboří nové domy

Ing. Ferenčíková například zkolaudovala dům teprve loni v říjnu, přitom několik měsíců předtím OKD vědělo, že její dům má být srovnám se zemí. Jak se Blesku podařilo zjistit, už v září se Krajský úřad kladně vyjádřil k žádosti OKD ohledně těžby pod Doubravou a od října se začalo s přípravnými pracemi. Nikdo však v obci netušil, z jakého skutečného důvodu se odebírají vzorky vody apod.

„OKD hodlá majitele pozemků a domků řádně odškodnit. Předtím však s nimi musí uzavřít dohody,“ sdělil mluvčí OKD Vladislav Sobol. „Chceme žít tam, kde jsme si léta tvrdě budovali domovy. Nechceme peníze, ty nám citovou vazbu, kořeny a ztracené roky nevrátí. Jsme psychicky zničeni, jak teď máme žít a spát?“ řekli Blesku zoufalí manželé Kateřina (27) a Pavel (35) Spurní.

rene-artua ( 1. května 2012 07:29 )

spaco82 ( 23. dubna 2012 23:12 )

Hubert je košťál, nemá smysl reagovat na jeho dokola se opakující nesmysly.

rakytnik ( 23. dubna 2012 21:49 )

Jaká vláda, odškodňuje je OKD. Odhady nemovitostí jsou prováděny s ohledem na znehodnocení právě touto společností, takže se za ty prachy nedá postavit dům nový. Dokážete si představit, že ten dům stavěl někdo léta a teď mu ho zbourají. To má třeba v padesáti či v šedesáti znovu začínat? Kdo mu vrátí ty ztracené roky. Je tu více úhlů pohledu.

rakytnik ( 23. dubna 2012 21:44 )

Souhlas - je to blb. To by tu totiž nestálo nic - je tu uhlí všude...

rakytnik ( 23. dubna 2012 21:34 )

Ale tady je uhlí všude!!! Jen je problém v tom, že ho drancuje soukromá firma! Zaměstnává cizince v kraji, kde je vysoká nezaměstnanost a z poloviny ho stejně vyváží za hranice, kde mají taky uhlí, ale nechávají si ho na horší časy, neničí si přírodu - tady totiž vzniknou obrovské vodní plochy, je narušený ekosystém. Nerostné bohatsví patří nám všem, ne Bakalovi.

Zobrazit celou diskusi