Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Válka na kolejích: České dráhy chtějí zlevnit jídlo!

Autor: map, puk, SAN, Kbali - 
27. září 2011
12:28

Konkurence i na kolejích nese příjemné ovoce. Žlutý RegioJet včera poprvé vyjel z Ostravy do Prahy. Byl narvaný až po střechu a přijela s ním i dvacítka »černých pasažérů«, kteří měli jízdenky s ČD, ale zabloudili ke konkurenci. Jeli tentokrát zadarmo, a pokud nestačili snídat, mohli si gratulovat. U Regiojet je vyšla káva s dezertem na 15 Kč, ve vlaku ČD by je ale totéž vyšlo na 108 Kč. I ČD ale Blesk ujistily, že chtějí zlevnit. Najednou to jde!

Už v pátek, když Blesk testoval oba dopravce na trati Praha–Pardubice, musel cenový rozdíl mezi občerstvením každého ohromit. Třeba takový štrúdl byl u ČD za 84 Kč, zatímco jablečný koláč u Regio- Jetu za neuvěřitelných 9 Kč. A omeletě za 166 Kč konkuroval set sushi za 80 Kč. Pivo pak bylo k mání za nehorázných 58 Kč, zatímco u »žluťáků« za 20 Kč. „Nízké ceny občerstvení samozřejmě hodláme udržet. Cestující zaplatí dost už na jízdence, my na tom vyděláme, takže není nutné vydělávat ještě na jídle. Prodáváme ho za podnákladové ceny, můžeme si to dovolit,“ řekl Blesku majitel RegioJetu Radim Jančura.

Přitom RegioJet má jízdné většinou levnější. Proč jsou tedy ČD tak drahé?

„Provoz restauračních vozů zajišťují soukromé podnikatelské subjekty, nikoliv ČD,“ vysvětluje mluvčí Petr Šťáhlavský. ČD je ale neuměly přitlačit, peněženka zákazníků jim byla fuk. Dodal ale, že dráhy plánují v půli příštího roku komplexní změnu v gastronomických službách. Zrestaurují snad konečně i jídelní vozy, zlepší kvalitu jídel a zlevní.

„Ceny pokrmů budou v jídelních vozech vždy o něco dražší než v restauraci, což je dáno zvýšenými náklady na jejich přípravu. Podle nové koncepce však musí respektovat možnosti našich zákazníků. Hlavní jídlo, jako je například svíčková, guláš nebo řízek, byste měli pořídit v průměru za 120 korun,“ uvedl Šťáhlavský. Proti omeletě za 166 Kč je to změna, i když – jak je u konkurence vidět – šlo by to asi i levněji.

kukuku ( 28. září 2011 08:50 )

Z Tebe inteligence přímo sálá. Na idnesu jsem nikdy zaregistrovaný nebyl ani tam nic nepsal.

bubel ( 28. září 2011 08:22 )

levnevolani.kvalitne.cz

kukuku ( 28. září 2011 06:41 )

Ty asi budeš Žalud.

sandokan007 ( 27. září 2011 23:30 )

Takže když jezdíš vlakem s rj neplatíš lístek? Nic není "za své"!

sandokan007 ( 27. září 2011 23:29 )

Nikoliv dráhy ale management.

Zobrazit celou diskusi