Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dramatická záchrana turistů z lanovky: Zůstali uvězněni nad kráterem sopky na Tenerife

Autor: Darina Jíchová - 
19. srpna 2018
21:48

Dramatické chvíle si prožila 34členná skupinka turistů na španělském ostrově Tenerife. Lidé zůstali viset v kabince visuté lanovky, která je svážela od kráteru sopky Teide. Odříznuto od světa zůstalo i dalších 120 lidí, kteří na vrcholku čekali na další kabinku. Záchranná akce byla úspěšná, trvala bezmála 3 hodiny, informoval deník The Sun.

Kabinka se 30 lidmi a 4 dětmi se kvůli technické závadě zasekla a zůstala viset mezi stanicemi. Uvěznění zůstali i lidé, kteří na svůj odjezd teprve čekali. Všech 154 lidí se od sopky vysoké 4 tisíce metrů podařilo záchranářům dostat až po 3 hodinách.

Gondolová lanovka u vulkánu Teide se ale nezasekla poprvé, jedná se už o druhý incident v rozmezí jednoho roku. Dráha bude v následujících dnech uzavřená a její správci doufají, že se jim závadu podaří co nejdříve odstranit.

Incident se obešel bez zranění

Přestože během nehody nebyl nikdo zraněn, hasiči upozornili na to, že kdyby bylo špatné počasí, hrozilo by, že by se kabinka mohla zřítit. Celou záležitost tedy společně s provozovateli lanovky prošetřují.

Minulý rok ve dvou kabinkách uvízlo 70 turistů, zůstali viset 72 metrů nad zemí a záchranáři s nimi museli dolů slaňovat, dalších 180 lidí čekalo na hasiče na horní stanici lanové dráhy, přes 100 lidí strávilo noc ve vysoké nadmořské výšce.

Sopka jako lákadlo

Tenerife je jedním ze sedmi obydlených ostrovů Kanárských ostrovů, patří mezi nejoblíbenější destinace. Často tam míří i Češi. Kromě krásných pláží a azurového moře je jeho lákadlem právě sopka Teide, která je stále aktivní. Poslední erupce byla sice zaznamenaná v roce 1909, nicméně z ní často stoupají oblaka páry a dýmu, proto láká senzacechtivé turisty.

 

Zobrazit celou diskusi