Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump „proti všem“: Jadernou dohodu s Íránem shodil ze stolu. A obnoví sankce

8. května 2018
20:20

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí o vyrobení jaderné zbraně. Trump zároveň řekl, že obnoví sankce proti islámské republice, a to na „nejvyšší úrovni“. Rovněž varoval zbytek světa před snahou nějak Íránu pomáhat.

Trump označil dohodu za shnilou už v jejím samotném jádru. Řekl, že je příšerná, jednostranná a postavená na lži, které se podle něj ještě před uzavřením dohody dopustil Írán při poskytnutí informací o stavu svého jaderného programu.

Nikdo nebude vydírat Spojené státy jadernou hrozbou a Washington nedovolí, aby režim hlásající „Smrt Americe“ získal přístup k jaderným zbraním, prohlásil americký prezident. Podle něj by pokračování smlouvy vedlo brzy k závodu v jaderném zbrojení.

Vládu v Íránu označil Trump za režim velkého teroru. „Žádná aktivita, kterou tento režim podnikl, nebyla nebezpečnější než honba za jadernými zbraněmi a prostředky, jak tyto zbraně vyrobit,“ řekl rovněž. Šéf Bílého domu, který po svém vystoupení podepsal příslušné memorandum o odstoupení od dohody z roku 2015, dodal, že svůj krok předem konzultoval s americkými spojenci.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Michael Bolton po Trumpově rozhodnutí nevyloučil, že Írán postihne ještě více sankcí, než kolik jich bylo před jadernou dohodou z roku 2015.

Už před Trumpovým prohlášením nicméně Teherán avizoval, že neobnoví svůj jaderný program, pokud USA odstoupí od dohody a ostatní signatáři ji budou nadále dodržovat. Prohlásil to v pondělí íránský prezident Hasan Rúhání. Rúhání v úterý podle agentury AP řekl, že jeho země možná bude mít po odstoupení USA od dohody problémy, pak to ale zvládne.

„Je možné, že budeme čelit nějakým problémům tak dva až tři měsíce, ale překonáme je," prohlásil Rúhání na ropné konferenci v Teheránu s odkazem na předpokládané odstoupení USA od dohody. Írán ji uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi (USA, Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko) a EU a zavázal se v ní pozastavit svůj jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. Díky tomu se zahraničním firmám otevřel přístup na osmdesátimilionový íránský trh.

Obamova dohoda vadí Trumpovi už dlouho

Dohoda byla dojednána ještě za předchozího amerického prezidenta Baracka Obamy a nynější prezident Donald Trump ji dlouhodobě kritizuje. Prezident USA se musí k dohodě vyjadřovat vždy po 120 dnech a nový termín by vypršel 12. května. Při tom minulém Trump řekl, že účast USA na dohodě příště neprodlouží, pokud nebudou její sporné body vyřešeny. Trump stejně jako Izrael tvrdí, že dohoda Íránu nezabrání, aby se v budoucnu jaderně vyzbrojil.

„Nebojíme se krutých rozhodnutí Ameriky... Jsme připraveni na všechny scénáře a příští týden nepostihne naše životy žádná změna,“ prohlásil Rúhání. Podle íránských médií také řekl, že USA budou mít historické výčitky, pokud od dohody odstoupí. „Chceme, aby naše zájmy garantovali neameričtí signatáři... Nakonec bude dobré pro Írán, že se zbaví zlovolné americké účasti,“ řekl Rúhání.

Ostatní signatáři: Dohoda má mezery, ale funguje

Všichni ostatní signatáři, kromě USA, dali opakovaně najevo, že jaderná dohoda je důležitá a že od ní nehodlají odstupovat. Někteří sice přiznali, že má mezery, ale zatím je podle nich nejlepším způsobem, jak zabránit Teheránu ve vývoji jaderných zbraní. „Tato dohoda není nejlepší na světě, ale aniž by byla dokonalá, má celou řadu kladů a oni (Íránci) ji respektují,“ uvedla v úterý ve francouzském rozhlase francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. Nicméně dodala, že je třeba v budoucnu pracovat na jejím vylepšení, jak to navrhuje i francouzský prezident Emmanuel Macron. Také britský ministr zahraničí Boris Johnson v pondělí v televizi Fox News apeloval na Trumpa, aby od dohody neustupoval. I když na ní není vše dobré, neměly by ji podle Johnsona Američané vypovídat.

Chvála přichází z Jeruzaléma

Francouzský prezident Emmanuel Macron po Trumpově projevu oznámil, že Francie, Británie a Německo rozhodnutí USA litují. Podle zdrojů agentury Reuters předtím Macron telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Stejný postoj jako evropské státy zaujímá k vypovězení dohody Rusko. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov novinářům podle agentury TASS řekl, že vypovězení této dohody ze strany USA by mělo „velmi škodlivé důsledky“.

Naopak izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že Trumpovo rozhodnutí velmi oceňuje. 

 

terezkaterka33333 ( 9. května 2018 22:15 )

Trump je Debil s veľkým D. Amerika môže mať rôzne zbrane, to je vporiadku. Ak ich má ktorýkoľvek iný štát, to je teror. Debil.

hanka666 ( 8. května 2018 23:10 )

Doníku a tu Nobelovu cenu za mír dostaneš před napadením Iránu nebo až po?????

1_2_3 ( 8. května 2018 22:14 )

A kdo rozhoduje která země smí a která nesmí mít atomovku? Proč ji smějí mít USA a ne Kim, proč Francie a ne Irán? Bud nikdo anebo všichni. Trump je blázen stejně jako Merkelová a Macron.

hanka666 ( 8. května 2018 21:03 )

Doníku, Irán není Jemen. Majdan se před půl rokem v Iránu nepodařil, tak když to nejde silou, tak to půjde ještě větší silou??? V Arménii mají ušáci taky pracky. Zločinci, čert vás už vem.

borys ( 8. května 2018 20:48 )

Zemanovi soudruzi. Aplaudováním pro Trumpa jste chybyli, právě to pos.ral.

Zobrazit celou diskusi