Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Polsko může přijít o hlas v EU, hrozí Evropská komise kvůli konci vlády práva

Autor: ČTK - 
20. prosince 2017
17:25

Evropská komise ve středu došla k závěru, že v Polsku hrozí jasné riziko závažného porušení vlády práva. A spustila zatím nikdy nepoužitý postup, na jehož konci zemi hrozí pozastavení hlasovacích práv v EU. Novináře v Bruselu o rozhodnutí informoval první místopředseda komise Frans Timmermans.

Podle Timmermanse byly neúspěšné dva roky trvající opakované snahy o konstruktivní dialog s Varšavou, týkající se především polské reformy soudního systému. Podle mluvčí vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) je rozhodnutí Evropské komise politicky motivované.

Evropská komise se obrátila na ostatní členské země EU, aby v souladu s článkem sedm Lisabonské smlouvy posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení.

Je to další pokus začít dialog k vyřešení situace,“ upozornil Timmermans. Polsko nyní dostalo tři měsíce, aby věc ještě vyřešilo, a pokud se tak stane, je komise připravena postup zastavit. K dosud nikdy nepoužitému kroku komise podle něj přistupuje „s těžkým srdcem“.

Timmermans připomněl, že v posledních dvou letech Varšava, kde vládne konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), přijala více než 13 zákonů ovlivňujících celou strukturu právního systému v Polsku, od Ústavního soudu přes Nejvyšší soud po soudy řadové, polskou Národní soudcovskou radu, prokuraturu až po odborné školství.

„Společným prvkem je, že exekutivní a zákonodárná moc dostává systematickou možnost politicky zasahovat do složení, pravomocí, řízení a fungování moci soudní,“ míní Evropská komise.

Komise se obrátila na Soudní dvůr EU

Komise se v této záležitosti obrátila na členské země a Varšavě nabídla také v pořadí už čtvrté doporučení, jakými kroky může situaci napravit. Kvůli polskému zákonu o obecných soudech se komise obrátila i na Soudní dvůr EU.

Na základě spuštěného procesu podle článku sedm nyní do situace, kdy se spor mezi Varšavou a komisí zjevně ani přes měsíce trvající snahy o dialog nedaří řešit, vstupují členské státy EU. Timmermans odmítl, že by aktivace článku sedm představovala nějaké „třaskavé“ řešení, je to prý další snaha o dialog. Státy nyní musejí vyslechnout polský pohled na věc a získat souhlas Evropského parlamentu.

Poté by v hlasování měly potvrdit, zda je pohled komise oprávněný. K tomu bude stačit 22 z 27 hlasů členských států. Také Rada, tedy členské země, mohou Varšavě nabídnout vlastní doporučení k nápravě situace. Případné odebrání hlasovacích práv je až závěrečnou částí celého procesu a vyžadovalo by jednomyslné rozhodnutí všech ostatních 27 zemí. Maďarsko přitom opakovaně uvádí, že by podobným způsobem Polsko trestat nehodlalo.

„Rozhodnutí komise je politicky motivované“

Podle mluvčí vládnoucí strany Právo a spravedlonost (PiS) je rozhodnutí Evropské komise aktivovat 7. článek Lisabonské smlouvy vůči Polsku politicky motivované. 

Mluvčí Beata Mazureková to sdělila v reakci na sdělení místopředsedy EK Franse Timmermanse, že komise došla k závěru, že v Polsku hrozí jasné riziko závažného porušení vlády práva.

Ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro podle agentury AP reagoval konstatováním, že Polsko bude v reformě soudního systému, kvůli níž je Varšava z Bruselu nyní kritizována především, pokračovat přes odmítavé stanovisko Evropské komise.

Timmermans dnes řekl, že dva roky trvající opakované snahy o konstruktivní dialog s Varšavou, týkající se především polské reformy soudního systému, byly neúspěšné. Proto se komise obrátila na ostatní členské země EU, aby v souladu s článkem sedm lisabonské smlouvy posoudily, zda v Polsku je skutečně právní stát v ohrožení.

Video  Česko míří kvůli uprchlíkům k soudu. A ostrý spor o EET v Senátu.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kradu ( 20. prosince 2017 19:29 )

srá.t na celou evropskou unii v čele z merkelovou

illyria ( 20. prosince 2017 18:31 )

nadpis máte špatně,dokud v Maďarsku sedí Orbán tak Polsko o hlas nepříjde.D

Zobrazit celou diskusi