Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čínský prezident odmítl setkání s Trumpem na Floridě. Chci do Bílého domu, vzkázal

Autor: ula, ČTK - 
6. dubna 2017
06:55

Čínský prezident Si Ťin-pching původně nesouhlasil s tím, aby se jeho nadcházející setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem konalo v jeho floridském letovisku. Americko-čínský summit se uskuteční dnes a v pátek a podle čínských představ měl být místem setkání Bílý dům. Je prý důstojnější.

Trump ve svém pobřežním sídle Mar-a-Lago vybudovaném ve španělském stylu pobývá často a označuje ho za „zimní Bílý dům“. Jeho tým se pokoušel čínské pochybnosti o místě schůzky rozptýlit snímky z návštěvy japonského premiéra Śinzóa Abeho, který se s Trumpem setkal rovněž na Floridě.

 

„Číňani říkali ne, musí to být Bílý dům, je to tam symbolické,“ řekl agentuře Reuters zdroj z americké prezidentské kanceláře. Nakonec se prý organizátorům návštěvy podařilo čínskou stranu přesvědčit argumentem, že pobyt v prezidentově soukromém obydlí je „velká věc“.

Takto to vypadalo, když čínský prezident navštívil Českou republiku:

Video  Čínský prezident během návštěvy Česka  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Klub, kde se platí ročně pět milionů

Letovisko Mar-a-Lago původně patřilo americké podnikatelce Marjorie Merriweatherové Postové, která nemovitost v roce 1973 odkázala americké vládě k reprezentačním účelům. Trump letovisko koupil v roce 1985 a změnil ho v exkluzivní klub, jehož členové platí ročně 200 000 dolarů (pět milionů korun).

 

„Je to místo, kde se cítí jako doma a kde mohou mezi ním a Si Ťin-pchingem roztát ledy bez washingtonských formalit,“ řekl Reuters činitel z Bílého domu.

 

Si s manželkou Pcheng Li-jüan dnes večer místního času s Trumpem a jeho ženou Melanií v Mar-a-Lago povečeří, jednání je naplánováno na pátek. Návštěva má trvat necelých 24 hodin.

Zobrazit celou diskusi