Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech natočil unikátní záběry teroristického útoku z 11. září: Pád »Dvojčat« mu dodnes nedá spát!

Autor: Jiří Nováček - 
11. září 2016
15:39

Dodnes mu těch pár minut nedá občas spát, šokující okamžiky se zkrátka nedají nijak vytěsnit. Brňan Pavel Hlava (53) totiž jako jediný na světě natočil v úterý 11. září 2001 na kameru oba smrtonosné nárazy boeingů do věží newyorského World Trade Center. Od největšího teroristického útoku v dějinách dnes uplyne přesně 15 let.

Nakrátko ostříhaný podsaditý sportovec přitom pořídil záběry čirou náhodou, cestou do práce. „Koupil jsem si den předtím svou první videokamerku, a šéf mi proto dovolil sednout si výjimečně na sedadlo vedle řidiče,“ vzpomíná na osudné ráno v New Yorku Pavel Hlava. Těšil se, že domů pošle rodičům videonahrávky z města, kde si už čtyři roky vydělával na vysněný domek jako údržbář ve firmě zajišťující catering leteckým společnostem.

Auto se v slunečném ránu proplétalo uličkami Brooklynu. Pan Hlava zkusmo natáčel ulice a frmol na nich. Věděl, že je čeká cesta nekonečnými ranními zácpami. Úplně náhodou natočil objektiv směrem k světoznámým »Dvojčatům«, pod nimiž ústil tunel, kterým měli cestou do práce projet. „Vůbec jsem neviděl, že do mrakodrapu narazilo letadlo. Náraz se zdál na displeji jako obláček prachu,“ přiblížil klíčový okamžik.

Záběr mu dovolila i další náhoda. „Na New York bylo neuvěřitelné jasno. Devět dní z deseti se nad městem ráno převalovaly mlhy nebo smog, to úterý byla křišťálově čistá viditelnost, svítilo sluníčko,“ popsal vteřiny před tragédií, která připravila o život tři tisíce lidí.

Druhý záběr vznikl za necelou půlhodinku ve chvíli, kdy se auto vynořilo z tunelu. „Náhodou jsem švenknul z billboardu zvoucího na premiéru filmu Demolition Man nahoru a tam právě narážel do mrakodrapu druhý boeing,“ otřásl se hrůzou i po letech pan Hlava.

Video  Čech Pavel Hlava natočil, jak do dvojčat Světového obchodního centra narazily letadla.  - Youtube.com/Pavel Hlava
Video se připravuje ...

Když se pak do New Yorku sjely štáby z celého světa, nabídl svá videa pan Hlava televizím. Zprvu marně. Přes původní nezájem médií ale nahrávky doputovaly v předvečer druhého výročí útoku na mrakodrapy do vysílání televize ABC. Vzbudily poprask a světovou senzaci. Pavel Hlava je totiž jediným člověkem na světě, kterému se podařilo zachytit obrazem oba útoky.

Originál kazety si proto vyžádali i policejní vyšetřovatelé a FBI. Pana Hlavu kontaktovaly prestižní The New York Times a pořídily s ním o nahrávkách celostránkový rozhovor. Rozběhl se pak mediální kolotoč a pan Hlava plnil stránky zámořských a pak i českých listů. Vlasy si pak asi rvali na Nově, kde jeho originální nahrávku jako nezajímavou odmítli.

Za videa pak newyorští právníci panu Hlavovi zajistili autorský honorář v desítkách tisíc dolarů. Mohl proto jet domů, na byt bylo vyděláno. „Vrátil jsem se do Brna, nemohl jsem ale na New York zapomenout,“ přiznává. V brněnském hotelu Grand si proto s bratrem zřídili noční klub a pojmenovali jej po mrakodrapech Twins. „Klub se nám slušně rozjel, po čase si ale začali stěžovat hoteloví hosté, že mladí dělají bengál. Tak nám po roce neobnovili smlouvu,“ smutní ještě dneska pan Hlava. Klub byl pro něj investicí i prací, která jej bavila.

Video  Čech Pavel Hlava natočil útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Stesk po New Yorku ale Pavla Hlavu jen tak neopustil. Na rok se tam ještě pracovně vrátil. Pak už ale přišel čas na definitivní návrat na Moravu. Ve svém někdejším klubu se totiž seznámil s druhou ženou. Za vydělané peníze pořídil pro ni a sebe domek na vsi, v Otnici. Ani druhé manželství ale nedopadlo.

„Rozvedli jsme se po třetím stání. Byla to další katastrofa,“ mávne rukou smířeně. Dnes žije v pečlivě udržovaném velkém domečku v Otnici na Vyškovsku sám. Devátým rokem se živí rozvážením poštovních zásilek. Svoji největší klientskou celebritu obsloužil před necelým měsícem – a jak jinak, náhodou. Vyhověl totiž šéfům v práci a zrušil si dovolenou.

„A objednal si mne jako kurýra Bolek Polívka. Náš největší český herec,“ směje se a s pýchou ukazuje společnou fotku. A protože Pavel Hlava odmalička tíhl ke sportu, žije zase naplno. Dnes hraje náruživě tenis. Podle kolegů a kamarádů je slušným plejerem.

Zastihnout jej můžete třeba v klubu v Bosonohách, kde kdysi po dvorci běhal třeba exprezident Václav Klaus nebo kam chodí občas trénovat klienty wimbledonská vítězka Jana Novotná. O víkendu skončil v klubovém turnaji s parťákem Martinem Bártou čtvrtý. „Už se mu nechtělo hrát o bronz, byl prý unavený,“ smál se a hned si domlouval další tenisový zápas.

Když má volno, sedne Pavel Hlava do auta a jede se na sever Moravy potěšit vnoučaty. Z prvního manželství má syna a dceru a vnuky Tobiáška (8), Pepíčka (2) a Emču (2). Do pořádku se prý daly i vztahy s první manželkou Lenkou. „Ty jsou skoro idylické,“ přiznal.

Fotogalerie 15 let od teroristických útoků z 11. září 123 fotografií

„Kluk žije v Havířově, dcerka s manželem se odstěhovali z Liverpoolu do Skotska,“ svěřil se Nedělnímu Blesku. A náhle zvážní. „Vezl jsem rodinu na letiště. Vše v pohodě, po chvíli mi ale bleskly hlavou atentáty v Istanbulu a v Moskvě,“ zachmuří se. „Padla na mne zvláštní tíseň. Začal jsem se rozhlížet kolem a pozorovat lidi kolem,“ svěřil se. Oddechl si, až když odjel.

„V tomto teroristé asi vyhrávají. Znejistěli nás, obyčejné lidi. Svět už nikdy nebude takový jako před patnácti lety,“ myslí si. Pavel Hlava přiznává, že začal hodně přemýšlet o hodnotách, o světě, o vztazích. „Více mi ten prožitek určitě dal, než vzal. Když nic, tak třeba i vlastní bydlení,“ svěřil se. Navíc žije podle svých slov pořád naplno. Tak, jak se naučil v hektickém New Yorku. A doufá, že se tam jednou podívá. „Na New York nedám dopustit. Skvělý život, skvělé město!“ tvrdí přes všechny peripetie zapáleně.

Video  Náraz letadla do věže Světového obchodního centra z různých úhlů  - Youtube.com
Video se připravuje ...

holahej ( 11. září 2016 17:13 )

„Vyjevení pravdy o nějaké skutečnosti mívá tři stupně: 1) nejprve je zesměšněna, 2) poté se proti ní tvrdě útočí, 3) a nakonec se stane něčím samozřejmým.“ Pravda přijde později. Bush obětoval 3 tisíce lidí a mezibárodní obchodní centrum, aby zatáhl celý svět do války.

zkzkz ( 11. září 2016 16:58 )

 Hlavně když Busch dobře spí

Zobrazit celou diskusi