Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodina zavražděného ruského pilota: Odškodné od Turků by bylo ponižující

Autor: mb - 
4. července 2016
18:50

Rodina zavražděného ruského pilota Olega Peškova, který zemřel v Sýrii, prohlásila, že žádné odškodné od Turků nepřijme – prý by to bylo ponižující. Ruský letoun byl sestřelen tureckou stíhačkou v listopadu loňského roku, a přestože se pilotům podařilo katapultovat, jednoho z nich ještě při pádu zastřelili extremisté.

„Samozřejmě že ne, to je hloupost! Nikdo od Turecka žádné kompenzace nechce. Přeci nebudeme nyní požadovat náhradu? Ani nás to nenapadlo. I kdyby ji nám nabízeli, nevezmeme si ji. To by bylo nejen ponižující, bylo by to hrozné,“ prohlásil bratr mrtvého ruského pilota.

Rodina tak reagovala na nedávné oteplení vztahů mezi Ankarou a Moskvou. Turecký prezident Recep Erdogan (62) se v dopise omluvil rodině Peškova a z úst tureckých politiků již zazněla prohlášení o možné finanční kompenzaci.

Po omluvném dopise Vladimir Putin (63) zrušil zákaz cestování do Turecka a vztahy obou zemí se začaly po měsících nepřátelského napětí zlepšovat.

Ruský bombardér Su-24 byl sestřelen tureckou stíhačkou F-16 v listopadu loňského roku za údajné narušení vzdušného prostoru Turecka. Po sestřelení však letoun dopadl na syrské území, zhruba čtyři kilometry od turecké hranice.

Na stranu Ruska se postavili především Řekové, kteří poukázali na to, že turecké vzdušné síly narušují řecký vzdušný prostor několikrát za den.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi