Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přes 20 mrtvých. Islamisté zaútočili na plážovou restauraci během svatby

Autor: zst, ČTK, mts - 
22. ledna 2016
07:00

Více než dvacet lidí zabili v Somálsku islamisté, kteří s pomocí výbušnin přepadli restauraci u pláže v metropoli Mogadišu. Oznámila to somálská policie po ozbrojeném zásahu, který akci teroristů zlikvidoval. Islamisté zaútočili nejprve bombami nastraženými v autech, pak vtrhli do restaurace. K teroru se přihlásili radikálové z hnutí al-Šabáb, které je napojeno na teroristickou síť Al-Káida. Stejní radikálové nedávno zneužili klipy republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa ve své propagandě.

Teroristé, nejčastěji se mluví o pěti ozbrojencích, si ke krveprolití vybrali pláž Lido Seafood na okraji města, kam chodí za odpočinkem především mladí lidé a navštěvují ji vládní představitelé či další osobnosti Mogadiša.

Nejprve podle policie explodovaly dvě nálože umístěné v autech u vchodu do restaurace. Bomby vybuchly krátce po sobě, poté zazněla střelba. Boj policie s teroristy trval celou noc, skončil před rozedněním. Podívejte se na video:

Somálský premiér Omar Abdirashid Ali Sharmarke útok okamžitě odsoudil, označil ho za barbarský.

Teroristi útočili, když podniky mívají plno

Podle agentury AP není jasné, zda mezi mrtvými jsou i ozbrojenci z hnutí Šabáb. Policie oznámila, že z napadené restaurace při zásahu osvobodila mnoho lidí.

Útok islamistů na plážovou restauraci v somálské metropoli Mogadišu si vyžádal přes 20 mrtvých Útok islamistů na plážovou restauraci v somálské metropoli Mogadišu si vyžádal přes 20 mrtvých | Reuters

Podle novináře, se kterým se telefonicky spojilo rádio Hlas Ameriky a který byl uvnitř restaurace, byly rukojmích zhruba dvě desítky. „Vidím dvě mrtvá těla a čtyři zranění leží na zemi. Hlavní exploze přišla od předních dveří, nemohu říct, zda jsou oběti i před budovou,“ citoval Hlas Ameriky novináře.

„V restauraci zhasla světla. Je slyšet střelbu,“ hlásil z místa pro televizi Al Jazeera Abdirizak Mohamud, novinář na volné noze. „Bezpečnostní složky se snaží dostat dovnitř,“ dodal. 

Televize Sky News citovala mluvčího teroristické skupiny, podle kterého kontrolovali útočníci celou kavárnu. „Je tu mnoho obětí venku i uvnitř budovy,“ tvrdil šejk Abdiasis Abu Musab.

Čtvrteční večer je v Somálsku začátkem víkendu, restaurace tak bývají plné lidí. Útok začal kolem půl páté odpoledne místního času.

Mezi zraněnými je zřejmě exreportér BBC

Jedním ze zraněných má být údajně bývalý reportér britské televize BBC Mohamed Moalimuu. Přeživší se snaží rychle kontaktovat své blízké, aby je ujistili, že jsou v pořádku.

Mezi zachráněnými rukojmími jsou podle tajné služby další tři novináři, včetně editora předního somálského online zpravodajství Abdiazize. Na pláži v době útoku probíhala svatební hostina a také oslava promoce.

rada42 ( 22. ledna 2016 13:39 )

Tohle budou kvalitní imigranti - ty ať si přitroublá Merkelka pozve před svůj barák...

ejvm1712 ( 22. ledna 2016 11:08 )

To je divný,že tak chytrý lidi(inženýři,doktoři),kteří chtějí obohatit i naši evropskou kulturu mohou být takový zrůdy a zabíjet nevinný lidi. Nechápu!!!!!! Vy ano?

sores ( 22. ledna 2016 10:40 )

 Všichni islámisté jsou těžký podlidi.S lidským kulturním živočichem mají pramálo společného. Velké neštěstí je, že se množí jako potkani a od 3 let učí potomky vraždit.Děcko ještě neumí číst a psát ale držet zbraň to mu jde.S tím jejich množícím tempem opravdu ovládnou planetu.V 15 letech je to už chlap který je vycvičený zabíjet.

pekaaaros ( 22. ledna 2016 10:22 )

Moje řeč! A vždyť to dá taky rozum. Stejně jak se vyvíjí společnost, vyvíjí se i státní zřízení. Když se podíváme na společnost například ve Skandinávii nebo Británii, tak tam s klidem může být zřízena demokracie. Protože ta společnost tam dokáže demokraticky žít. Pokud se podíváme například na Rusko, tak tam má demokracie už problémy, protože ta společnost je oproti Skandinávii pozadu. Ale pořád je už aspoň na takové úrovni, že by tam z demokracie měla vzniknout jatka nebo řezání hlav. Ale pokud se podíváme na společnost v rozvojových zemích, nebo blízkém východě, tak tam demokracie nemůže fungovat už vůbec, protože ta společnost tam je o několik set let za vyspělými demokratickými zeměmi jako Švédsko nebo Finsko. Takže tam ta tvrdá diktatura musí být, aby tam nevznikaly spolčení jako Islámský stát. Chápu pana knížete, který celý život ctihodně bojuje za demokracii, že by nejraději těmto lidem se starodávnou mentalitou a hodnotami chtěl tu demokracii vnuknout a poskytnout. Ale o ní na ní nemají! Nemají!!! A to si musí všichni uvědomit.

ivoadler ( 22. ledna 2016 09:44 )

Abych pravdu řek´, když se tyhle pronárody mlátí mezi sebou, tak je mi to celkem jedno. Ukazuje se ale jedna věc, a to pozitivní význam diktatury. Jedině tvrdý diktátor dokáže tyhle lidi udržet na uzdě. Demokracie jenom po kapkách

Zobrazit celou diskusi