Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rusové kvůli drogám zablokovali Wikipedii. Pak cenzoři vzali zpátečku

Autor: mb - 
25. srpna 2015
11:45

Ruští cenzoři v úterý zablokovali internetovou encyklopedii Wikipedia. Lidé hlásili, že se nemohou na stránky přihlásit. Jenže poté, co informace obletěla sociální sítě, státní agentura Roskomnadzor své rozhodnutí změnila a Wikipedii promptně odblokovala. Právě tato agentura má na starosti „černý list“ nevhodných webů.

Uživatelé z různých regionů Ruska hlásili problémy s přístupem na stránky již v noci z pondělí na úterý. Nejvíce horlivosti při blokaci „závadné stránky“ projevili operátoři ER-Telecom a Tattelekom.

Hnutí Ruská Wikipedia na sociální síti ale zákaz předvídala: „Ráno bude stránka pro většinu uživatelů nedostupná. Mobilní verze fungovat bude.“ Lidem pak radili, aby používali proxy, pokud se chtějí na Wikipedii přeci jen podívat.

Překvapivý obrat po změně informace

Přestože byla stránka zjevně nedostupná, v úterý ráno se na stránce Roskomnadzoru, který Wikipedii zablokoval, objevilo překvapivé prohlášení.

„Informace, která byla soudem označena za nezákonnou, byla změněna. Článek o droze čaras na stránkách Wikipedie v současné podobě neporušuje zákony Ruské federace. Odkaz byl proto odebrán ze seznamu registru zakázaných stránek,“ uvedla agentura.

Problém? Droga jménem čaras

Celá aféra vznikla kvůli informaci týkající se drogy čaras, což je druh narkotika na bázi konopí. Ruský soud následně prohlásil, že článek na Wikipedii musí být změněn, nebo bude odkaz odstraněn.

Jenže Wikipedia odmítla vyhovět rozhodnutí  soudu, a jelikož používá skripty, které nedovolují zablokovat pouze jeden odkaz, došlo k zablokování celé Wikipedie. Situaci nakonec Wikipedia vyřešila šalamounsky, jednoduše změnila url odkazu. Zmateným uživatelům pak zástupci z organizace Ruská Wikipedia vzkázali na sociální síti Twitter:

„Vysvětlujeme situaci. Wikipedii zanesli do registru zakázaných stránek, ale prakticky ihned ji opět z registru vyřadili.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi