Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Řecký výprodej: Ke koupi jsou pláže, letiště, přístavy i celé ostrovy! Jeden si koupil i Johnny Depp

Autor: simao - 
21. července 2015
10:40

Řecko se sice dohodlo s EU na další finanční pomoci, ale nutně potřebuje další peníze. A tak bere, kde se dá. Na prodej je tak i mnoho položek ze státního majetku. Investoři vycítili šanci na zajímavé příležitosti, prodávají se totiž třeba některé řecké ostrovy a ostrůvky. Jeden si koupil americký boháč Warren Buffett, další americký herec z Pirátů z Karibiku Johnny Depp.

Řekové mají omezený výběr z bankomatů na 60 eur denně, západní boháči však takové problémy rozhodně neřeší. A mohou do Řecka, které lehce překvapivě skutečně začalo splácet dluhy evropským věřitelům, napumpovat peníze.

Začal s tím podnikatel a investor Warren Buffett. O víkendu si pořídil 121hektarový ostrov nedaleko pevninského Řecka Agios Thomas. Dal za něj 15 milionů eur, v přepočtu tedy 405 milionů korun. Od Atén je ostrov vzdálený zhruba tři čtvrtě hodiny cesty trajektem.

Přijdou však patrně další nákupy, upozorňuje německý Bild. A předkládá seznam toho, co by v Řecku mohlo nyní být na prodej. Jde o položky, které jsou ve vlastnictví státu, ale i soukromých osob. V Řecku však občas není tak úplně jasné, co komu vlastně patří (a tak se z nemovitostí snadno ani neodvádí daně).

Ostrov Svatého Tomáše (Agios Thomas), který v Řecku koupil investor Warren Buffett. Ostrov Svatého Tomáše (Agios Thomas), který v Řecku koupil investor Warren Buffett. | Reprofoto Privateislandsonline.com

Bild upozornil na to, že na prodej soukromým investorům by mohly být třeba pláže (např. Ermioni na Peloponésu) nebo některé z celkem 6 tisíc ostrovů a ostrůvků.

K dispozici zájemcům však podle německého webu mohou být také rozsáhlé již existující projekty – kontejnerové přístavy (Pireus, Soluň), jachtové přístavy (např. Epidaurus či přístav na ostrově Hydra), 14 regionálních letišť (např. ta v oblíbených dovolenkových destinacích, jako jsou Rhodos či Korfu), dva státní airbusy, ale také stadiony a haly v olympijském centru Galatsi.

Vedle toho by se stát mohl zbavovat i části se svých rozsáhlých pozemků či velkého počtu státních budov, kterých by nemuselo být třeba tolik po zúžení přebujelého státního sektoru. Jen ministerstvo kultury jich má na 2,5 tisíce. A to i v zahraničí. „Řecko je v současnosti velmi atraktivní pro investice do vývoje cen nemovitostí,“ potvrzuje italský magnát Alessandro Proto serveru Spiegel Online.

Ostrov chtějí i Pitt s Jolie. Jeden koupil Depp

Řecký ostrůvek prý pro svou početnou rodinu o šesti dětech (Maddox, Pax, Zahara, Shiloh a dvojčata Knox a Vivienne) chce pořídit prominentní hollywoodský pár Brad Pitt a Angelina Jolie. Proč si nezaletět na prázdniny do vlastního. Myslí to prý vážně. „Děti by si konečně mohly běhat volně bez ohledu na paparazzi,“ předložil jeden z argumentů pro takovou koupi zasvěcený zdroj americkému OK! magazínu.

Svůj ostrov pak má v Řecku údajně již i „Pirát z Karibiku“ Johnny Depp. Ten si měl pořídit ostrov Stroggilo za částku 114 milionů korun. Řadu ostrovů přitom nabízí web Privateislandsonline.com, podle kterého se prodal i ostrůvek Nasfika v Jónském moři. Zájemce přišel v přepočtu na 187 milionů korun. V porovnání s ostrovem miliardáře Buffetta má totiž „jen“ 5 kilometrů čtverečních. Na řecké malé ostrovy, které jsou momentálně na prodej, přitom mají políčeno investoři, kteří na nich mají často v plánu postavit luxusní soukromé vily. A vybudovat ráj na zemi bez davů turistů. Samozřejmě pro další movité zájemce.

abzk ( 21. července 2015 20:58 )

Každej musí nést odpovědnost sám za sebe. Ať jde o jednotlivce nebo stát. Pořád všechno svádět na někoho jinýho, je blbý, trapný a ubohý

abzk ( 21. července 2015 15:35 )

Že by socani, co před víc jak třiceti lety začali zadlužovat Řecko byli loutkové pseudodemokratické vlády ? Ty máš taky dost

abzk ( 21. července 2015 15:33 )

Jasněěě, za všechno můžou amíci. I za to že před víc jak třiceti lety socani začali Řecko zadlužovat a brát půjčky.

tuba24 ( 21. července 2015 15:28 )

daj sa liecit

tuba24 ( 21. července 2015 15:24 )

nikto nikoho nenutil tie pozicky brat. Este v 1980 mali zadlzenost 22% HDP. Potom prisli grecki socialisti a zacali brat uvery. Ale rozumiem tovjej uvahe, si socka co bere mobily na uver a potom sa rozculuje, z coho to ma zaplatit, ked davky minie na automaty. A zo svojho failu obvinuje tych ktoi si dovolili tu drzost a pozicali mu. Presne ako grecko

Zobrazit celou diskusi