Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nemocná Hermína (24) omdlela v parku a lidé ji 1,5 hodiny obcházeli: Nikdo mi nepomohl!

Autor: Petr Podroužek, Jan Doležal - 
21. července 2018
12:08

Lhostejnost, která může zabíjet! Na vlastní kůži ji okusila Hermína (24) z Prahy, když omdlela v parku plném lidí. Nikdo z nich nepomohl. Záchrana přišla až po neuvěřitelné hodině a půl!

Byla středa, hodina po poledni, když šla Hermína se svou fenkou Margie (4) jako každý den do práce parkem v pražských Střešovicích. Asistenční pes ji doprovází pravidelně, stává se, že zčistajasna omdlí. A k tomu došlo...padla na zem, nevěděla o sobě.

„Margie mne probrala jako vždy, ale já si při pádu zablokovala hrudní páteř a nemohla jsem pořádně dýchat. Po probrání mi trvá, než začnu normálně vnímat, natož komunikovat. Protože jsem byla zmatená a nevěděla, co se děje a proč nemohu dýchat, dýchala jsem rychle a brzy mi z toho začaly brnět ruce i nohy,“ začala vyprávět Blesku Hermína a pokračovala popisem toho nejhoršího, co si kdo dokáže představit: „V parku seděla nějaká slečna se psem, která podle mě musela vidět můj pád. Ovšem ta na situaci nijak nereagovala.“

Podívejte se, jak probíhá výcvik asistenčního psa: 

Nemohla mluvit

Ač se to zdá neskutečné, nebyla jediná! „Vnitřně jsem panikařila, ale nemohla jsem volat o pomoc, jen jsem sledovala, jak se Margie bezradně snaží někoho ke mně dostat. Parkem prošlo dost lidí a někteří nanejvýše tři metry ode mně a jeden pán dokonce dvakrát. Absolutně bez reakce. Pokaždé, když někdo procházel okolo, začala Margie štěkat a pro kolemjdoucího běžela, když k němu doběhla, otočila se a běžela zpátky ke mně, kde do mě žďoubla, a běžela zpátky ke kolemjdoucím a to několikrát opakovala. Marně,“ konstatuje.

Pomoc z Rumunska

Při pádu zrovna telefonovala se známým, který o jejích problémech ví. Jenže... Byl v tu chvíli byl v Rumunsku a v Praze to nezná. „Když jsem přestala odpovídat, ihned začal shánět pomoc. Jenže mu to trvalo desítky minut, přestože zalarmoval i rumunskou ambasádu v Praze, aby mi někdo zavolal záchranku. Netušil ale, kde jsem omdlela,“ říká Hermína. Ve chvíli, kdy ji začala hledat policie, fenka Margie k ní přivedla cizího psa a teprve její majitel, když uviděl v jakém je stavu, hned zavolal pomoc.

Smutno z lidí

Než se dostala do nemocnice, trvalo to hodinu a půl! „Celou tu dobu jsem sledovala absolutní sobeckost a lhostejnost kolemjdoucích. Vidí na zemi ležícího člověka a nic neudělají, je mi z nich smutno. Nevypadám přece jako nějaký feťák, nebo opilec. Jsem přece nemocná,“ postěžovala si.

Měla jsem svého anděla

Hermína měla tentokrát štěstí, jak říká, hned natřikrát. Prvním byl její kamarád na telefonu, dalším samozřejmě muž, který jí jako jediný z kolemjdoucích pomohl. „Rozhodně nejdůležitější bylo, že jsem u sebe měla svého anděla, moji Margie, která to ani po tak dlouhé době nevzdala a stále se snažila mi zachránit život,“ děkuje všem.

Lékaři si nevědí rady

Nenadále omdlévá a ztrácí vědomí. Proč, nikdo neví. Hermína trpí nemocí, s níž si lékaři nevědí rady. Poprvé ji to postihlo na gymnáziu. „V nemocnici mně doktoři vždycky píchnou infuzi, protože víc dělat nemohou. Nikdo neví, co mi vlastně je,“ tvrdí.

Bez asistenčního psa ani krok

To, že Hermína omdlí, se stává často. Bez asistenční fenky, kterou získala od organizace Helppes, nemůže udělat ani krok. „I když mě pokaždé Margie olizuje, převrací, štípe do tváří a pokaždé probere, mám výpadky paměti a jsem zmatená,“ vysvětluje mladá žena.

Psa měla v sanitce

Na místo dorazili zdravotníci a policisté. „Jeden z policajtů jel s námi i sanitkou, aby mohl Margie uklidňovat a hlídat při převozu. Ze strany záchranářů v sanitce s pejskem nebyl vůbec žádný problém a ani ve vojenské nemocnici, kde nás už znají a Margie se mnou vždy leží na lehátku. Policii, záchranářům a personálu v nemocnici patří obrovské díky. Ale lidi by se měli stydět, protože pokud bych měla například vnitřní krvácení, nechali by mě klidně umřít,“ říká smutně Hermína.

Vzkaz Hermíny všem lidem

„Chtěla bych Vás poprosit o pomoc při šíření téhle mé zkušenosti. Protože se tohle může stát, a nejspíš i stává, lidem, kteří v danou chvíli můžou být v ohrožení života a hodinu a půl čekání by nepřežili.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naslouchejme ( 9. listopadu 2018 21:30 )

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod...Faktem je: že ta slečna ležela na zemi a nikdo se ani nepřesvědčil, co jí je. Vy říkáte, že v parcích se lidé válejí a asistenčního psa nepoznají (to snad kdyby nebyli ani z této planety!). Existuje ale paragraf o neposkytnutí pomoci, takže by mohlo jít i o trestný čin. A kdyby se taková věc stala Vám nebo Vašim blízkým, měla byste stejný názor? O tom pochybuji! Jenže co mohu očkávat, když nevíte, jaký je asistenční pes? Každopádně Vám nepřeji, abyste se sama v podobné situaci ocitla.

naslouchejme ( 9. listopadu 2018 21:18 )

Těm kolemjdoucím nic nehrozilo, mohli se aspoň podívat, co se stalo. Nebo aspoň zavolat pomoc, pokud si sami netroufli. A není to dobou, je to v lidech, kteří tam byli a nepomohli, nezajímali se, prostě byli lhostejní. Nikdo nemůže vědět, kdy bude sám pomoc potřebovat.

D_Ivan61 ( 25. července 2018 12:39 )

Je to strašný,co se děje! Připomnělo mě to jinej příběh o Hermíně,co se zbláznila z počítače. Taky jí už nikdo nepomoch. Už to nemůžu dohledat,ale bylo to zajímavý. Našla něco na Temným internetu asi video a když se na něj podívala začala se pomočovat a omdlívat. Nevíte o tom někdo něco? Už je to dýl, co jsem o tom slyšel,ale to jméno bylo stejný. Je to blbá doba,snad už to Hermína nebude muset zažít.

snehulak ( 22. července 2018 11:06 )

Dnešní bezohlednost lidí, svádí pokrytci na minulý režim. Tehdy se ale lidé sklonili nad člověkem ležícím na chodníku. Nepřekračovali ho, ani se nedívali jinam, byť se někdy jednalo i opilce. Tu v nich vypěstovalo až 29 let v tom novém, "lepším". Není tomu tak zdenekk a jeho klony?

Krisie111 ( 22. července 2018 06:48 )

Nelibi se mi tenhle "pribeh" tak, jak je podan. Jde o domnenky slecny, ktere jsou predkladany jako jista bezohlednost lidi. Nikdo ze zde a jinde diskutujicich tam nebyl, nikdo nevi, jak ji kolemjdouci videli. Ze ji slecna sedici na lavicce musela videt padat? Ne, nemusela. Jestli slecna Hermina sedela/lezela na zemi a nemohla mluvit, nemuselo to byt pro lidi kolem nijak alarmujici. Lidi se v parcich po zemi valeji pomerne casto. Ne vsichni poznaji asistencniho psa. I kdyby k nekomu pribehl stekajici pes, nemusi si nutne uvedomit, o co jde. Obtezujicich stekajicich psu je vsude bohuzel prehrsel. Soudit od pocitace je hloupost dnesni doby. Lide si tim dodavaji pocit, ze jsou lepsi, ze ti ostatni jsou "pip", ze by v dane situaci zareagovali takhle a takhle. Prd.... tyhle situace a zkusenosti jsou neprenosne. Pokud jsem u situace osobne nebyla, nesoudim.

Zobrazit celou diskusi