Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Otec tří dětí myslel, že má chřipku: V nemocnici mu amputovali nohy a ruku

Autor: aba - 
23. října 2017
11:46

Když se Chrisovi Garlickovi (46) udělalo špatně poprvé, myslel si, že má chřipku. Za týden už připravovali doktoři jeho manželku na to, že zemře. Jeho přežití ho ale stálo obě nohy a ruku, kterou mu lékaři kvůli těžké sepsi museli amputovat.

Uprostřed července začal Chris pociťovat něco, co bral jako příznaky banální chřipky. Během víkendu se mu ale přitížilo natolik, že už nezvládl ani vstát z postele. Jeho manželka Karren (41), která s manželem vede chiropraktickou kliniku v Cardiffu v Anglii, právě navštěvovala kurzy zdravotní pomoci a tak se ji podařilo identifikovat symptomy.

Chris trpěl velkou bolestí hlavy a vysokou horečkou, byl ale natolik slabý, že ho Karren nedostala ani do koupelny, aby pomocí ledové vody srazila teplotu. V tu chvíli zavolala záchranku, a když slyšeli Chrisův přerývaný dech, vyrazili záchranáři okamžitě na místo.

Otce třech dětí přivezli ihned na jednotku intenzivní péče, kde mu dali širokospektrá antibiotika a napojili ho na plicní ventilaci. "Ještě ve čtyři odpoledne se mnou mluvil, a v šest byl skoro mrtvý. Čtyři dny mi doktoři říkali, že nejspíše zemře a připravovali mě na nejhorší," vypráví o zažitých hrůzách Karren.

První noc museli jejího manžela resuscitovat, pak zůstával v kómatu. Lékaři nakonec odhalili, že za Chrisův stav může bakterie meningokoka a autoimunitní reakce těla vedla k sepsi, tedy stavu, při kterém tělo při boji s infekcí napadá vlastní tkáň a orgány. Jeho plíce přestávaly fungovat, srdce bylo slabé a krev se nesrážela, což způsobovalo mnoho krvácení. Chrisův krevní tlak byl velice slabý a tak tělo v přirozené reakci zásobovalo krví hlavně vnitřní životně důležité orgány, což způsobovalo nedostatečné prokrvení a odumírání končetin.

Právě na nich se u Chrise objevila nekrotická tkáň, která ohrožovala jeho život a tak se doktoři rozhodli amputovat. Vzali mu obě nohy, jednu ruku odřízli nad zápěstím, z druhé se jim podařilo zachránit dlaň a palec.

"Jsou to ty malé, bezvýznamné věci, které bereme jako samozřejmost. Třeba namazat si máslo na chleba, nebo napsat něco na klávesnici. Když o tohle přijdete, je to neskutečné. Ale jsem vděčný za všechno co mám," vypráví Chris, který se podrobil amputaci 30. srpna, v den desátých narozenin jeho dcery.

Teď se chce soustředit hlavně na to, aby byl brzo zpátky v normálním životě tak moc, jak mu to jeho stav dovolí. "Těším se na budoucnost, protože jsem přežil. Je tu ještě pár věcí, které musím udělat. Budu znovu otcem a manželem," neztrácí muž optimismus.

Video: Blogerka nemá ruce ani nohy a líčí se jako modelka

Video  Blogerka nemá ruce ani nohy a líčí se jako modelka  - instagram.com/kaitlyndobrow
Video se připravuje ...

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bb88 ( 23. října 2017 21:04 )

Loni 30 prosince jsem byl ve stejné pozici. Stálo mě to " pouze " jednu nohu./ zatím /.

djaba ( 23. října 2017 13:45 )

 Zkrátka když je člověk najednou totálně chabrus nepomůže ani svěcená voda . I já si nedělám iluze ,jen mám obavu ,že moje rodinka se na mě vys*re .Také totálně .

sores ( 23. října 2017 13:24 )

Tak to je katastrofa když se něco takového stane člověku!! Kde byl ten všemocný bůh, proč to dopustil takto zmrzačený mladý člověk!!!!! Až mě mrazí. Jasně žije, ale já bych v tomto stavu nechtěla ani za nic.

Zobrazit celou diskusi