Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocný Vojta (3,5): Dostal kočárek od Blesku!

Speciální kočárek Vojtovi velice ulehčil život, jeho maminka si ho nemůže vynachválit
29. srpna 2009 | 05:17

Krutě si zahrál osud s rodinou Mertových z Rádla na Liberecku. Kamila (40) i její manžel Petr (33) se dlouho z toužebně očekávaného těhotenství neradovali. Po vážných komplikacích přišel na svět 980 gramů vážící Vojta a lékaři vyřkli krutý verdikt: dítě má vážně poškozený mozek!

Mertovi to nemají lehké, ale rodině nyní pomohli čtenáři Blesku, kteří posílají peníze do projektu Blesk Srdce pro děti. Část peněz posloužila na nákup speciálního kočárku, který Vojta nutně potřebuje.

„Nosila jsem jednovaječná dvojčata. Přišly vážné zdravotní problémy a já musela na operaci. Při ní jedno dítě zemřelo, po pár týdnech se narodil Vojta,“ vyprávěla paní Kamila. Nedonošené miminko pak ještě v nemocnici dostalo vážnou infekci, která zasáhla především mozek. Neurochirurgové Vojtu sedmkrát operovali, boj o jeho život vyhráli, ale trvalé postižení mozku odvrátit nedokázali.


Chlapec se svou milující maminkou Kamilou
Autor: Blesk - Ondřej Čermák

Chlapec se svou milující maminkou Kamilou


Trpící dítě

Výčtem Vojtových problémů by se mohla hustě popsat celá stránka. Za pár měsíců čtyřletý chlapec jednoduše neovládá své tělo, jeho psychomotorické postižení je velké. Nechodí, neudrží hlavu ani žádný předmět v ruce, má problémy se zrakem, je prostě plně odkázaný na péči rodičů. „Jak to bude dál, nevíme. Rehabilitujeme, jezdíme do lázní, snad se to někdy alespoň trochu zlepší. Až se poprvé sám napije z pítka, řekne první slabiku, to bude naše velké vítězství,“ řekla nešťastná maminka Kamila.

Je to boj. S úřady, byrokracií a samozřejmě s financemi. Péče o Vojtu je velmi nákladná, potřebuje mnoho speciálních pomůcek. Jednou z nich je i kočárek, který stojí 90 tisíc. A právě čtenáři Blesku na nový kočárek významně přispěli částkou 40 tisíc, další peníze poskytla pojišťovna.

Maminka děkuje

„Jsme za něj moc rádi a Blesku děkujeme. Sami bychom si ho totiž pořídit nedokázali. Moc Vojtovi pomáhá, je plně variabilní, má nejrůznější opěrky a fixační pásy, pomáhá mu sedět ve správné poloze,“ pochvalovala si kočárek paní Kamila.

Komu také čtenáři Blesku pomohli

Honzík Stromek z Kamenice (6) je postižený autismem a do konce života bude odkázán na cizí pomoc. Jeho snem je jezdit na kole. A ten mu čtenáři Blesku pomohli splnit tím, že zakoupili dvojkolo, na kterém se nyní Honzík prohání se svou maminkou.

Malá Natálka (4) z Chodova na Karlovarsku trpí rozštěpem páteře. Čtenáři Blesku pomohli zaplatit speciální autosedačku za 66 tisíc, ve které rodiče vozí Natálku k lékařům.

Kdo se na nás může obracet?

Cílem akce je pomoci hlavně handicapovaným a nemocným dětem. Na Blesk by se tak měli obracet rodiče, rodinní příslušníci či jiné zainteresované osoby od dětí!

Kam psát?

Vaše dopisy s popisem problémů konkrétních dětí posílejte na adresu Blesk, Komunardů 42, 170 00 Praha 7 – heslo »Srdce pro děti«. Můžete samozřejmě i mailovat na adresu srdceprodeti@ringier.cz

Jak můžete přispět i vy?

Pošlete jakoukoliv částku na účet 83297339/0800, pod var. symbolem 1234, či přispěte dárcovskou SMS ve tvaru: DMS ZIVOTDETEM na 87777 (cena dárcovské SMS činí 30 Kč)

Autor: Ondřej Čermák
Video se připravuje ...