Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejhorší váleční zločinci novodobé historie

Autor: Patrik Kubas, INT - 
25. července 2008
14:46

Zažili období slávy, úspěchů a obdivu, ale také strmý pád. Dostali obrovskou moc, kterou nedokázali zvládnout - skončili jako nenávidění váleční zločinci.

Přinášíme přehled několika nechvalně známých osobností novodobé historie.

Adolf Hitler (1889 - 1945)
německý národně socialistický politik, diktátor a ideolog nacismu

Adolf Hitler Adolf Hitler | cs.wikipedia.org

Z jakých poměrů pocházel: Hitler se narodil v rakouském městečku Braunau am Inn jako čtvrté dítě ze šesti. Jeho otec byl penzionovaný státní úředník. Všichni jeho sourozenci zemřeli ještě v dětském věku, až na nejmladší sestru Paulu (*1896), která Hitlera přežila o mnoho let.

Čím se provinil: Byl inspirátorem a hlavním organizátorem masového vyvražďování obyvatelstva a vojenských zajatců v Německem okupovaných zemích. Za nepřítele státu považoval Židy, Romy, Slovany, homosexuály, křesťany, zdravotně postižené a také své politické oponenty. Byl zodpovědný za hmotné a morální zničení Německa na konci druhé světové války.

Jak skončil: 30. dubna 1945, spáchal sebevraždu rozkousnutím ampulky kyanidu při současném stisknutím spouště pistole ve svém bunkru v Berlíně.

Co o něm možná nevíte:
* Jeho matka Klára zemřela na rakovinu prsu.
* Jako chlapec zpíval ve sboru a chtěl se stát knězem.
* Živil se malováním reklamních plakátů.


Benito Mussolini (1883 - 1945)
italský politik, zakladatel a tvůrce ideologie fašismu

Adolf Hitler a Benito Mussolini Adolf Hitler a Benito Mussolini | en.wikipedia.org

Z jakých poměrů pocházel: Narodil se jako syn kováře a učitelky v severoitalském městě Dovia. Jako vzpurné a neukázněné dítě byl vyloučen ze dvou škol, své spolužáky často napadal, některé dokonce ve rvačkách poranil kapesním nožem.

Čím se provinil:
Podporoval Adolfa Hitlera a nastolil v Itálii fašistickou diktaturu.

Jak skončil: V roce 1945 se pokusil v německé uniformě o útěk do Švýcarska, při kterém byl komunistickými partyzány zajat a poté i se svojí milenkou C. Petaccio zastřelen. Jejich zohavená těla byla poté veřejně vystavena v Miláně.

Co o něm možná nevíte:
* Po celý život se vyznačoval chorobnou pověrčivostí.
* Měl smrtelný strach z hrbáčů, tělesně postižených lidí, také ovšem z otevřených deštníků.
* Vlastnoručně si namaloval čtyřlístek pro štěstí na kapotu svého červeného Alfa-Romeo a nikdy nešel ani na krok bez sošky svatého Antoníčka v kapse.
* Téměř omdléval při vůni kadidla nebo pachu éteru, a přestože se sám v životě zúčastnil mnohých rvaček, při pohledu na mrtvolu mu bylo vždycky na zvracení.
* Velmi zřídka se koupal a málokdy si měnil spodní prádlo.


Josif Vissarionovič Džugašvili (Stalin) (1878 – 1953)
sovětský diktátor (1927–1953)

Josif Vissarionovič Džugašvili (Stalin) Josif Vissarionovič Džugašvili (Stalin) | cs.wikipedia.org

Z jakých poměrů pocházel: Narodil se v gruzínském městě Gori. Otec byl obuvník a pravděpodobně pijan, matka byla zbožná pravoslavná křesťanka.

Čím se provinil: Na přelomu 20. a 30. let rozpoutal v SSSR teror. Jeho plánem bylo dokončení kolektivizace vesnice, kterého chtěl dosáhnout nezměrnou brutalitou. Rolníkům bylo odebíráno i obilí na setbu a když pak vypěstovali málo, byli postihováni za sabotáž. Vesnice měla být zlomena a zotročena. Obyvatelé byli vražděni a odesíláni na Sibiř, do gulagů, posléze se přidala další metoda: uměle vyvolaný hladomor. Počet obětí kolektivizace se odhaduje na deset miliónů mrtvých. Nechal likvidovat své politické protivníky i lidi, kteří se mu prostě nezamlouvali.

Jak skončil: Při hádce se členy politbyra ho ranila mrtvice. Uložili ho na lůžko, lékaře k němu však zavolali až za dva dny. To už byl na tom Stalin velice špatně: chrčel, zvracel a nepoznával lidi okolo sebe. Za další dva dny zemřel.

Co o něm možná nevíte:
* Trpěl paranoiou, ve tváři měl stopy od neštovic, levou ruku o 4 cm kratší, dva poslední prsty na nohou měl přirostlé k sobě.
* Falšoval své datum narození.
* K smrti se bál létání.
* Byl čtyřikrát ženatý. V roce 1932 zemřela za záhadných okolností jeho druhá manželka. Příčinou smrti bylo střelné zranění, spekuluje se, že ji Stalin zavraždil.
* Jako vítěz nad nacismem získal gloriolu bojovníka za svobodu a osvoboditele národů. Mnoho levicových intelektuálů po celém světě proto nevěřilo zprávám o zločinech, které v SSSR páchal.


Josef Mengele (1911 - 1979)
německý nacistický lékař

Josef Mengele Josef Mengele | cs.wikipedia.org

Z jakých poměrů pocházel: Narodil se v Bavorsku jako nejstarší ze tří synů Karla Mengeleho, úspěšného továrníka, a jeho ženy Wilmy. Studoval medicínu a antropologii.

Čím se provinil: Přezdívalo se mu „Anděl smrti“. Během 2. světové války prováděl v koncentračním táboře Osvětim nestvůrné pokusy na dětských dvojčatech (shromáždil jich tisíce). Chtěl jim změnit barvu duhovky pomocí vstříknutí chemikálií přímo do očí, prováděl jim různé amputace, pokoušel se uměle spojit dvojčata sešitím jejich tepen dohromady.
Mezi jeho další experimenty patří ponořování lidí do kotlů s vařící vodou, aby viděl jak velkou teplotu může lidské tělo vydržet před smrtí. Vězni, kteří experimenty přežili, byli krátce potom zavražděni kvůli pitvě. Někteří byli přímo pitváni zaživa.

Jak skončil: Přes mezinárodní snahu chytit ho, nebyl nikdy dopaden a 35 let se skrýval pod falešnými jmény. Od konce 60. let žil nedaleko Sao Paula v Brazílii až do své smrti roku 1979, kdy dostal infarkt při plavání u pláže nedaleko brazilského Embu a utopil se. Jeho tělo bylo objeveno na hřbitově v Embu pod jménem Wolfgang Gerhard až v roce 1985. Indentifikováno bylo díky DNA o sedm let později.

Co o něm možná nevíte:
* Zajímal se o trpaslíky. Nalezl liliputánskou hereckou společnost, kterou nazýval "svojí trpasličí rodinou". Často na nich prováděl své experimenty.
* Od roku 1956 se Mengele rozhodl žít na čas pod svým pravým jménem. V Buenos Aires na něj získal dokumenty a později i pas Spolkové republiky Německo. V roce 1958 bylo jméno Josefa Mengeleho dokonce uvedeno v místním telefonním seznamu.


Nicolae Ceauşescu (1918 – 1989)
rumunský komunistický vůdce a diktátor

Nicolae Ceauşescu Nicolae Ceauşescu | en.wikipedia.org

Z jakých poměrů pocházel: Narodil se v rumunské vesnici Scorniceşti. V 11 letech se přestěhoval do Bukurešti, kde se začal učit na obuvníka.

Čím se provinil: V roce 1989 nechal krvavě potlačit demonstrace v Temešváru. Obvinili ho ze zločinů proti státu, genocidy a zničení národní ekonomiky.

Jak skončil: Po vypuknutí povstání v zemi v roce 1989 se pokusil o útěk. Byl však chycen a po krátkém vojenském soudu i se svojí ženou odsouzen k smrti. Poprava zastřelením proběhla ještě týž den – 25. prosince.

Co o něm možná nevíte: Okolo Ceauşesca existoval rozsáhlý kult osobnosti, který se blížil například kultu Josifa Stalina. Oslavná díla vznikala jako na běžícím pásu. Malíři malovali nevkusná plátna "milovaného vůdce lidu".


Saddám Hussajn (1937 – 2006)
irácký prezident (1979 – 2003)

Saddám Hussajn Saddám Hussajn | en.wikipedia.org

Z jakých poměrů pocházel: Narodil se v rodině chudých rolníků v iráckém Tirkitu. Jeho otec záhy zemřel a Saddáma od dětství tvrdě vychovával jeho otčím. Bil ho asfaltem pokrytou holí. Malý Saddám se bránil před útoky od ostatních chlapců tím, že s sebou nosil kovovou tyč. Rozžhavoval ji v ohni a měl ve zvyku jí útočit na kolemjdoucí zvířata, která tím vždy roztrhl na dvě poloviny.

Čím se provinil: Už coby adolescent usmrtil Saddám tři pastevce z nedalekého kmene. Jako irácký prezident napadl v roce 1980 sousední Írán, o deset let později Kuvajt. V roce 1982 nechal vyvraždit 148 obyvatel šíitského městečka Dudžail, kde na něj neúspěšně spáchali atentát. Později byl obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

Jak skončil: V prosinci 2003 byl po osmiměsíčním skrývání zajat americkými vojáky. Ze svých činů se zodpovídal před soudem. Veškerá obvinění popíral. V listopadu 2006 byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti oběšením. Ten byl vykonán téhož roku 30. prosince.

Co o něm možná nevíte: Husajn měl několik dvojníků, kterými se v některých situacích nechával zastupovat. Od diktátora byli k nerozeznání.


Usáma bin Ládin, (*1957)
vůdce teroristické organizace al-Káida

Usáma bin Ládin Usáma bin Ládin | ČTK

Z jakých poměrů pochází: Narodil roku se do bohaté rodiny v Saúdské Arábii. Jeho otec byl Jemenec a matka Syřanka. Během studií se stal členem Muslimského bratrstva.

Čím se provinil: V roce 1988 založil v Afghánistánu vlastní centrálu džihádu (svaté války). Nese název al-Káida, tj. "Základna" a stala se postupně koordinačním centrem bin Ládinových teroristických aktivit rozšířených do celého světa (1993 – výbuch bomby v podzemní garáži Světového obchodního centra v New Yorku, 1996 – zabití 19 amerických vojáků v Saúdské Arábii 1998 – útok na americká velvyslanectví v Keňi a Tanzanii).
Po útoku na budovy Světového obchodního centra a na Pentagon 11. září 2001 označila americká vláda bin Ládina za organizátora celé akce.

Jak skončil: Přesto, že je nejhledanějším teroristou světa, stále nebyl dopaden. Předpokládá se, že se skrývá v afgánských či pákistánských horách, čas od času se spekuluje o jeho smrtií. Od pádu vlády Talibánu se objevilo několik magnetofonových nahrávek s jeho hlasem, jejichž pravost potvrdili i odborníci.

Co o něm možná nevíte:
* V noci před teroristickými útoky 11. září 2001 byl v pákistánské vojenské nemocnici v Raválpindí na dialýze
* Na jeho dopadení vypsaly americké úřady odměnu 25 milionů dolarů, která byla v roce 2007 zvýšena na dvojnásobek


Radovan Karadžić – více se o něm dočtete zde a zde.

O válečných zločincích před Mezinárodním trestním tribunálem více čtěte zde.

Příběhy slavných zločinců, kteří léta prchali před spravedlností a dokonce kvůli tomu změnili i zevnějšek, si přečtěte v Nedělní Blesku!

Video se připravuje ...
Další videa