Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladić a Hadžić: Váleční zločinci na svobodě!

Autor: INT, jos - 
22. července 2008
14:00

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY), který zahájil činnost v listopadu 1993, dosud obvinil více než 160 lidí. Blesk připravil přehled "největších ryb", které před tribunálem stanuly i těch, co stále unikají.

Goran Hadžić - UNIKÁ!

Foto: 

Hadžić (vpravo) s redaktorem chorvatské televize


Předák chorvatských Srbů Goran Hadžić bývalý prezident samozvané Republiky srbská Krajina (RSK). Mimo jiné se měl podílet na masakru více než 200 civilistů ve Vukovaru. Spravedlnosti stále uniká.

Hledané osoby Hledané osoby | AFP

Hadžić je vlevo dole. Vpravo dole je Stojan Zupljanin. Nahoře vlevo je Ratko Mladić a nahoře vpravo je Radovan Karadžić.


Radovan Karadžić - DOPADEN!

Radovan Karadžić Radovan Karadžić | wikipedie.cz

Kolem roku 1997

 

Radovan Karadžić Radovan Karadžić | AFP

Červenec 2008

Narodil se 19. června 1945 ve vesnici Petrica (Černá Hora). Jeho otec Vuko byl obuvník a krejčí. Karadžićova rodina pochází původem z Kosova.

Když bylo Radovanovi 15 let, odešel do Sarajeva a začal studovat medicínu na střední škole. Později byl přijat i na lékařskou fakultu (se zaměřením na neuropsychiatrii) v Sarajevu. Část studia absolvoval i v USA. Pracoval v sarajevské nemocnici jako psychiatr (odborník na deprese).

Oženil se s Ljiljanou Zelen-Karadžić a má dceru Sonju a syna Sašu. Je srbské národnosti – vyznává pravoslaví a jeho křestní světec je Archanděl Michael.

Spolu s Ratko Mladićem je považován za hlavního iniciátora a viníka válečných zločinů, kterých se srbská strana za války dopustila. Radovan Karadžić byl dopaden srbskou policí 21. července 2008. USA na jeho dopadení vypsaly odměnu ve výši 5 milionů dolarů, kdo ji dostane není jisté. (Více o dopadení Radovana Karadžiće čtěte zde.)


Slobodan Milošević - DOPADEN!

Milošević se narodil 20. srpna 1941 v obci Požarevac. Prezidentem Srbska byl v letech 1991–1997 a hlavou zbytkové Jugoslávie v letech 1997–2000.

Slobodan Milošević Slobodan Milošević | wikipedie.cz

Na podzim 2000 jej mohutné demonstrace donutily přiznat porážku v dalších prezidentských volbách. Je považován za hlavního představitele Srbů během konfliktů v bývalé Jugoslávii.

Milošević byl uvězněn a souzen Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii pro obvinění z genocidy a válečných zločinů, spolu s dalšími srbskými, muslimskými a chorvatskými generály.

Dne 11. března 2006 byl nalezen ve své cele mrtev. Dle oficiální zprávy Haagu byl příčinou infarkt. Srdeční infarkt jako příčinu smrti potvrdili i ruští lékaři. Bývalý prezident byl 18. března 2006 pohřben ve svém rodném městě Požarevac na zahradě rodinné usedlosti.


Ratko Mladić - UNIKÁ!

Ratko Mladić Ratko Mladić | wikipedie.cz

Mladić se narodil 12. března 1943 v Božinovići v Bosně a Hercegovině. Během Občanské války v Jugoslávii mezi lety 1992 a 1995 byl velitelem bosenskosrbské armády Republiky srbské.

Roku 1996 byl obviněn spolu s dalšími srbskými vůdci z válečných zločinů a genocidy Mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Hlavním bodem obvinění bylo obléhání Sarajeva, během něhož zahynulo 10 000 lidí, a dále pak masakr 8 100 bosenských muslimů u města Srebrenica.

Mladić nejspíš stále není dopaden, přesto některé zdroje již jeho zatčení několikrát potvrdily. Pravděpodobně se skrývá v horách v jižním Srbsku nebo severní Černé Hoře. USA vypsaly na Mladiće a Karadžiće odměnu ve výši pěti milionů dolarů.


Ante Gotovina - DOPADEN!

Ante Gotovina Ante Gotovina | AFP

Plakát oslavující Gotovinu Plakát oslavující Gotovinu | wikipedie.cz

Plakát oslavující Gotovinu


Gotovina se narodil 12. října 1955 v obci Pašman v Chorvatsku. Je bývalý důstojníkem (generál plukovník) chorvatské armády. Působil v armádě během jugoslávského konfliktu v letech 1991 až 1995.

Po konfliktu byl Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii obviněn za údajné válečné zločiny, kterých se měl dopustit (mimo jiné za vraždu 150 srbských civilistů). Ante Gotovina se skrýval až do prosince roku 2005, kdy byl dopaden na ostrově Tenerife.


Stojan Župljanin - DOPADEN!

Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii stanul i bývalý srbský policejní velitele z města Banja Luka. Zatykač na něj byl vydán v roce 1999.

Stojan Župljanin Stojan Župljanin | AFP

Srbské orgány ho dopadli 11. 6. 2008 poblíž Bělehradu. Župljanin byl od roku 1991 velitelem regionálního centra bezpečnostních sil v Banja Luce, od května do července 1992 pak zastával funkci člena krizového štábu Autonomního regionu Krajina (ARK), roku 1994 se stal poradcem pro vnitřní záležitosti prezidenta Republiky srbské.

Haagský tribunál viní Župljanina ze zločinů proti lidskosti, kterých se měl dopustit ve válečném roce 1992. Tehdy v oblasti tzv. Bosenské krajiny (kterou tvořilo 16 opštin původní socialistické Bosny a Hercegoviny) držené Srby měl vedení nad místními policejními silami, které se dopustily vražd a deportací civilního chorvatského a bosňáckého obyvatelstva do táborů smrti (jednalo se řádově o tisíce lidí).


Zdravko Tolimir - DOPADEN!

Zdravko Tolimir Zdravko Tolimir | AFP

Tolimir (58) býval spolupracovníkem někdejšího velitele bosenskosrbské armády generála Ratka Mladiće. Má podíl na masakru v Srebrenici. Dopaden byl na bosenskosrbském pomezí v květnu 2007.


Vlastimir Djordjević - DOPADEN!

Vlastimir Djordjević Vlastimir Djordjević | AFP

Před haagským tribunálem stanul za válečné zločiny v Kosovu. Dopaden byl v červnu 2007 v Černé Hoře. Za války působil ve funkci náčelníka oddělení veřejné bezpečnosti.


VÍCE O VÁLCE V JUGOSLÁVII ČTĚTE ZDE!