Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nový šéf spravedlnosti: O Babišovi a Čapím hnízdě, Kajínkovi i plagiátech členů vlády

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. července 2018
05:01

Nabídku stát se ministrem dostal v noci před hlasováním o důvěře vládě. Jan Kněžínek (za ANO) kývl a stal se záplatou na místo, které nedobrovolně uvolnila Taťána Malá (ANO) poté, co kolem ní propukla kauza údajného opsání diplomky. Nejen o plagiátorství členů vlády byla řeč s novým šéfem spravedlnosti, který na rozdíl od Roberta Pelikána (ANO) necvičí jógu, nejezdí do úřadu na kole, rád však cestuje a je zasnoubený. Řeč přišla i na trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) či kauzu omilostněného Jiřího Kajínka. A nebo na české spoluobčany topící se v dluzích. 

Ministrem jste se stal ve stylu filmu Rychle a zběsile, Vaše výměna za Taťánu Malou byla bleskovou akcí. Kdy jste dostal nabídku ujmout se tohoto postu a kolik času jste měl na rozhodnutí? Nebo jste hned věděl, že do toho půjdete?

Nabídka přišla poměrně rychle, v podstatě to bylo v noci z pondělí na úterý, kdy v úterý proběhlo samotné jmenování. Rozhodování nebylo úplně jednoduché, protože jsem si vědom odpovědnosti téhle funkce. Na druhou stranu to byla poměrně velká výzva. Takže po krátkém, skutečně krátkém rozmyšlení jsem se nakonec rozhodl, že na tu nabídku kývnu a že se této funkci budu věnovat, byť se tedy sám cítím být spíše úředníkem, než čímkoli jiným.

Ministryně Malá skončila kvůli podezření z plagiátorství. To samé nyní stihlo i dalšího člena vlády Petra Krčála. Jak vnímáte tento nešvar a problémy kolem údajně opisovaných vysokoškolských prací?

Samozřejmě je otázkou, co je plagiátorství a co není. Já sám vyučuji na vysoké škole, takže jsem procházel řadu diplomových prací různých kvalit, některé byly zpracovány opravdu tristně a bylo vidět, že je to původní dílo. Mnohdy jsem dostal do ruky práci, která byla velmi kvalitní, a tam je to samozřejmě vždy otázka posuzování skrze nějaké systémy, což už samozřejmě dnešní doba umožňuje.

Protože neznám ty konkrétní práce, nechci se vyjadřovat k jejich obsahu, ale i z hlediska případného pedagoga jsem si vědom toho, že je to poměrně složité. Ale i pro autora. Je pravda, že v posledních letech se poměrně výrazně zpřísnily požadavky na diplomové práce, zpřísnily se standardy na citaci, takže ono nějak paušalizovat není možné. Co já vím, tak teď v současné době se média zajímají o diplomové práce ostatních členů vlády – ne tak, že by je chtěly zpochybnit, ale stalo se to teď poměrně velkým tématem.

Měly by se paušálně zkoumat dopředu práce dalších adeptů na ministry?

Já si myslím, že rozhodně ne. Je to taková trochu podezíravá atmosféra, která se tady vyvolala, a myslím, že to poměrně záhy odezní.

Přibližte prosím pro naše čtenáře, kdo je ministr Jan Kněžínek v civilu. Jiný váš předchůdce Robert Pelikán cvičil jógu, jezdil na kole a rád létal.  Jaké máte záliby vy? Třeba cestování?

Na první pohled je na mně vidět, že já necvičím jógu, ani moc nejezdím, ani necvičím na kole. Ale mou velikou zálibou je cestování. Ať už po České republice, nebo i jinam.

A byl jste už na Čapím hnízdě?

Na Čapím hnízdě jsem nebyl.

Vaší předchůdkyni paní Malé byl předhazován právě výrok o tom, že by trestní stíhání premiéra Babiše v kauze Čapí hnízdo mohlo být odloženo na příští volební období. Jak byste takový nápad vnímal vy? A jak pohlížíte na samotné trestní stíhání premiéra?

Tohle je otázka především na Poslaneckou sněmovnu, která rozhodla o vydání pana premiéra k trestnímu stíhání. A pak už je to věcí orgánů činných v trestním řízení. Já samozřejmě jako právník jsem povinen ctít presumpci neviny a to je asi všechno, co k tomu mohu říct.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Při vašem uvedení do funkce premiér Babiš uvedl, že můžete v čele resortu setrvat dlouho, pokud se vám bude dařit. A vyzdvihl vás coby odborníka, kterého bral na Úřadu vlády stejně jako ve firmě za nejdůležitějšího právníka. Prý s vámi i po esemeskách a telefonátech řešil již dříve právní či legislativní záležitosti. Jak se vám s panem premiérem komunikuje a co pro vás bylo hlavní změnou po nástupu do křesla ministra?  

Největší změna je to, že jsem nyní chráněnou osobou a doprovází mě ochranka, což samozřejmě je asi největší novinka, kterou tedy pociťuji nejen profesně, ale i ve svém soukromém životě (Kněžínek je svobodný, zasnoubený – pozn. red.). Takže jde asi o to si na to zvyknout. Z hlediska mého dalšího působení v podstatě vím, že pan premiér se stal premiérem už v prosinci loňského roku, tak spolupráce s ním spoléhala už v uplynulých dnech. Byl jsem si vědom, do čeho jdu.

Co říkáte na praxi brzkých ranních zasedání vlády? Jste ranní ptáče?

Jsem celkem ranní ptáče, ale je pravda, že těch šest hodin bývá někdy poměrně krutých, ale zas na druhou stranu je alespoň poměrně průjezdná Praha. Není to něco, co bych považoval za nepřekonatelnou překážku.

Máte za sebou i první zkušenost ze Sněmovny. Trvala kvůli jednání o důvěře vládě 16 hodin. Jaký pro vás byl tenhle maraton do půl druhé do rána?

V prostředí ústavního práva třeba i v praktické rovině se pohybuji delší dobu tím, že léta působím na Úřadě vlády. Ta délka jednání mě proto nepřekvapila. V podstatě je to jedno z nejdůležitějších hlasování, které Poslaneckou sněmovnu čeká během jejího volebního období – zpravidla jednou, v tomto volebním období již podruhé. Je celkem logické, že to jednání bylo dlouhé a že čím delší jednání, tím třeba může navenek působit i vypjatěji.  

Je ale něco, co vás přece jen překvapilo? Ať už třeba některé argumenty opozice, nebo to, že jste se coby ministři museli hlásit při odchodu na toaletu?

Je pravda, že tohle usnesení z roku 1996 – pokud se nepletu – to mě překvapilo, o jeho existenci jsem nevěděl. Je pravda, že o něm asi nevěděli ani mnozí poslanci. Nicméně nakonec se to dalo nějak přežít.

Jako ministr máte krátkodobé i dlouhodobé cíle. Přibližte prosím ty nejakutnější změny, na které jste se musel vrhnout hned?

Věcí, které je tady potřeba řešit, je samozřejmě velká spousta. Je to pro mě i hodně věcí nových, důležité je, abych se se všemi potencionálními problémy velmi rychle seznámil. Z hlediska krátkodobých úkolů, které byly potřeba řešit a do kterých už jsem se zapojil, je zejména jednání o návrzích zákonů, které jsou teď aktuálně předloženy v Poslanecké sněmovně, kde cílem je i jednání s opozicí - v podstatě se všemi parlamentními stranami docílit nějakého kompromisu na konečném provedení těch návrhů tak, aby prošly. Protože jsou to věci, které potřeba jsou. Ať už jde o znalce nebo insolvence, problematiku oddlužení atd. 

U toho zůstaňme. Jak vnímáte právě změnu insolvenčního zákona, která má zmírnit podmínky oddlužení? Budete pokračovat ve snahách rozšířit možnosti osobních bankrotů?

Určitě ano, určitě chci a za ministerstvo chceme ten návrh táhnout dál. Konec konců už je v podstatě ve 2. čtení v Poslanecké sněmovně, takže teď se nacházíme ve fázi, kdy k němu, ať už výbor nebo jednotliví poslanci, připravují a budou podávat pozměňovací návrhy. Já tuhle novelu považuji za velmi důležitou už proto, že v minulosti jsem byl náměstkem ministra, který byl nejen předsedou Legislativní rady vlády, ale současně byl i ministrem pro lidská práva (Jiří Dienstbier – pozn. red.).

Ta stávající úprava oddlužení, která už sama o sobě je poměrně velkým posunem oproti stavu, který tady byl předtím, kdy v podstatě nebylo nic, je poměrně dobrým výkopem, ale praxe ukazuje, že celá řada lidí není schopna ani při nejlepší vůli splnit podmínky, které jsou dnes v zákoně nastaveny. Což potom má následek, že je to žene v podstatě do šedé sféry ekonomiky. Nevyplatí se jim chodit do práce, pokud ano, tak v podstatě jsou nelegálně zaměstnáváni, příjmy nepřiznávají a tím pádem ani nesplácejí ty dluhy. Ale nemají žádnou šanci, že se něco za pár let zlepší. Smyslem novely je dát jim, pokud se budou snažit, to světlo na konci tunelu.

Co říkáte na to, že je poměrně velké množství lidí, kteří to světlo na konci tunelu patrně nevidí a topí se v dluzích.  

Samozřejmě to je špatně a ono to pak vyvolává další sociálně-patologické jevy. Právě proto je potřeba se té novele věnovat velmi intenzivně.   

Po panu ministrovi Pelikánovi zůstalo rozpracované i zavedení elektronických náramků v případě domácího vězení či vazby. Na kdy plánujete tuto novinku? Nebude se od ní upouštět?

Určitě se od zavedení elektronických náramků nebude upouštět. Je to konec konců věc, která v zákoně je již řadu let – v trestním zákoníků, který byl přijat v roce 2009, už se tedy s touto možností počítá a od té doby se stále více či méně úspěšně směřovalo k tomu, aby elektronické náramky byly zavedeny. Já samozřejmě v mezích svých možností budu usilovat o to, aby to bylo co nejdříve.

Některý z dalších dlouhodobých cílů, který byste rád splnil, ke kterému chcete dospět?

Abych nemluvil jen jako právník a nezmiňoval jen ty procesní předpisy, které považuji za mimořádně důležité, tak určitě stojí za zmínku elektronizace justice. Tady je pravda, že zejména za minulého pana ministra Roberta Pelikána, který se té elektronizaci velmi věnoval a bylo to pro něho jedno z klíčových témat, se rozjela celá řada projektů a já jsem nastoupil v podstatě do rozjetého vlaku a chci v těch projektech pokračovat tak, aby bylo možné elektronizaci posunout dál.

Jde zejména o zavedení elektronického spisu, který by se měl realizovat, jak zatím počítám, v roce 2020, což je termín, kdy by se měly spustit první plně elektronické spisy. Zatím tedy shodou okolností v insolvenčním řízení, kde řada úkonů je do jisté míry automatizovaných. A pak dál podle zkušeností a poznatků potom rozšiřovat i na další oblasti justice.

Elektronizace státní sféry je jednou z priorit, o kterých mluví i Andrej Babiš, takže tady se patrně shodnete. Pojďme ale na druhou stranu. Na stranu vašich odpůrců. Opozice při vašem nástupu neskrývala své výhrady, že nejste politikem. Nejste zběhlým a jste pouze úředníkem. Cítíte to jako výhodu, nebo v něčem i jako možný hendikep?

Samozřejmě z toho plynou výhody i nevýhody. Já se v této souvislosti zejména budu snažit korektně komunikovat se všemi aktéry, se kterými bude potřeba – to znamená i s poslanci napříč politickým spektrem. Nehledím na stranickou příslušnost, myslím si, že dobré věci se dají dojednat s každým a jde o to, snažit se hledat nějaké rozumné, racionální kompromisy.

Vedete Legislativní radu vlády. Opozice však aktuálně upozorňuje na to, že protikorupční radu vlády, kterou v minulosti vedl váš předchůdce Robert Pelikán, řídí nyní sám premiér Andrej Babiš. Je to takto v pořádku? Nebo budete o funkci ještě usilovat?

Já jsem nikdy neusiloval o žádnou pozici, takže nebudu usilovat ani o tuto. Nicméně z hlediska organizačního je třeba říci, že ty útvary, které se věnují koordinaci boje s korupcí, jsou pořád součástí sekce Legislativní rady vlády. To znamená, že já jsem s těmi úředníky v pravidelném kontaktu – ty věci, které se tam dělají, ať už jde třeba o návrh zákonu o lobbingu nebo návrh zákona o ochraně oznamovatelů, těch tzv. whistleblowerů – tak s nimi o tom budu velmi úzce komunikovat a je to věc, které jsem se v zásadě, z hlediska své odbornosti, určitě nevzdal.

Andrej Babiš vám tedy v čele protikorupční rady nevadí?

Pokud jde o předsednictví Andreje Babiše v Radě vlády pro koordinaci boje s korupcí, no, k tomu došlo už na základě statutu této rady vlády, který byl ale přijat v roce 2014, to znamená, že to není nějaká novinka. Ten statut od samého začátku počítá s tím, že předsedou bude premiér. Pouze, když se vláda jako celek usnese, že pověří jiného člena vlády, tak pak se on stane tím předsedou této rady, což se v tomto případě nestalo a je to legitimní, já to respektuji.

Ptám se i proto, že vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že je to otázka jak na premiéra, tak na vás. Z ČSSD vzešel i váš současný blízký spolupracovník - politický náměstek Jeroným Tejc, který však již členem sociální demokracie není. Počítáte nadále se spoluprací i s ním? Zvažoval jste nějaké změny ve svém týmu poté, co vláda získala důvěru?

Já tým na ministerstvu určitě obměňovat nechci. Mám pocit, že jsou tady lidé, kteří jsou na svém místě a kteří dělají práci, kterou mají dělat, správně. Samozřejmě se ještě s chodem ministerstva seznamuji. Ale pokud bych zjistil, že budou nějaké problémy… Zatím jsem žádné neidentifikoval.

Pokud jde o pana Jeronýma Tejce, tak já se s ním znám řadu let, protože už jako úředník jsem docházel do Poslanecké sněmovny na různé akce. Chodili jsme na ústavně-právní výbor, kterému on předsedal, obhajovat návrhy zákonů. Známe se profesně, já k němu mám velkou úctu z hlediska odbornosti, konec konců i on mi může pomáhat dohánět ten hendikep, že nejsem politik. On vedle toho, že je velmi zkušený právník, tak je i velmi dobrý vyjednavač.

Takže žádné čistky, jak dříve bouřila opozice, když se vlády ujali ministři bez důvěry, nebudou?

Jestli hrozí, nebo nehrozí, to nevím, ale určitě na ministerstvu spravedlnosti nebudou.

Co říkáte na kauzu, která hýbala loni Českem – omilostnění Jiřího Kajínka?

Pan Jiří Kajínek byl omilostněn, co k tomu více dodávat. Má teď nějaké podmínky, které musí plnit, ty nakonec ve světle rozhodnutí Ústavního soudu bude nakonec posuzovat soud a nikoli prezident republiky. Takže teď jeho osud je v podstatě v jeho vlastních rukách. Myslím si, že asi je to uzavřená věc a nemá smysl se k ní v tuhle chvíli vyjadřovat.

A jak vnímáte to, že se z Kajínka stala de facto celebrita?

Je to možná spíš výpověď o tom, v jakém stavu je naše společnost.

Video  Talk show vraha Kajínka: Podívejte se, jak lidé obdivují omilostněného zločince  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 23. července 2018 18:27 )

Podle ksichtu se dá poznat, o jakého člověka se jedná. Říká se tomu fyziognomie. Knížky na to nejsou, aspoň jsem žádnou nesehnal, když jsem je sháněl. Člověk se to musí učit ze života. Ani potom to není stoprocentní. Ale když dotyčný otevře hubu, zvlášť když je to spontánní, tak se to blíží 100 %.

cezar8 ( 23. července 2018 14:04 )

satane - ty možná nevíš, ale soudy všech stupňů v ČR ano, a to mne vede k přesvědčení, příteli....

sores ( 23. července 2018 11:45 )

Ano Pelikán byl na H.... ! Ale jaká spravedlnost? Ta v Česku rozprodaném a korupčním přeci vůbec neexistuje!!!!!!!!!!!!!!!! Jsme beztrestný stát s velmi nízkými tresty, tedy pro boháče určitě. Prachy jim zaručují svobodu nebo mírný trest!!! Tak jakápak spravedlnos

ivoadler ( 23. července 2018 11:33 )

Pelikán mě připadal jako pošuk, tenhle působí relativně normálně.

cezar8 ( 23. července 2018 09:39 )

...ale no tak satane, Petr Kramný byl odsouzen na základě všech soudů v ČR, jakápak presumpce neviny? Asi nevíš co to je, prostuduj si §, níže ti to flora uvedla o který § se jedná.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa