Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Opisuj a ministruj. Směšné tituly kosí vládní ministry

Autor: Petr Holec - 
18. července 2018
05:13

Dva týdny, dva padlí ministři a oba dokonce ze stejného důvodu. Po ministryni spravedlnosti Taťáně Malé z ANO padl v nové vládě i ministr práce a sociálních věcí ČSSD Petr Krčál. I jeho ministrování záhy ukončilo opisování v diplomové práci. V jeho případě sice zatím aspoň pouze v jedné, zato ale zase opisoval víc než Malá.

A i on zkoušel s vlastním plagiátorstvím bojovat a být na opsanou práci různě hrdý, na rozdíl od Malé ale přežil jediný den. Řekněme, že i opisování začíná být stejně toxické jako korupce, „odklánění peněz“ či jiná kouzla politiků. „Připouštím, že v mé bakalářské práci mohlo dojít k pochybením,“ přiznal nakonec zpocený Krčál na tiskovce, kde rychle rezignoval.

A kde vedle něj stál i šéf ČSSD Jan Hamáček, jenž se celou dobu tvářil podobně méně přátelsky jako Vladimir Putin během posledního družného rozhovoru s Donaldem Trumpem. Logicky: ještě den předtím Krčál dělal veřejně hloupého, když si vůbec neuměl vysvětlit, proč se celé pasáže jeho bakalářské práce shodují s bakalářskou prací někoho jiného. Skoro jako by politický matador neznal staré dobré Crtl+C a Crtl+V, které máme tak rádi i my novináři.

Krčál s Malou samozřejmě nejsou první ani poslední vysocí politici, co mají problémy s vysokoškolskými pracemi nebo tituly. V ČSSD kdysi nemohl najít svou diplomku už její bývalý šéf a premiér Stanislav Gross, zatímco exministr vnitra a nějaký čas i téměř šéf strany Milan Chovanec pro změnu radši přestal používat svého plzeňského „bakaláře“, když se zjistilo, že ho stihl až trochu moc rychle plzeňsky.

A v ODS proslavila plzeňská diplomka poslance Marka Bendu. Tomu v ní zase chyběl důstojný počet písmenek, což fikaně vyřešil jejich větším fontem. Jeho vysvětlování před TV kamerou patří do zlatého fondu politické televize. Všechny tyhle trapasy ale mají stejný důvod: politici bez normálně nabytého vysokoškolského vzdělání si ho houfně začali obstarávat dodatečně, protože bez titulu najednou vypadali hloupě na volebních billboardech. Většinou si ovšem neobstarávali vzdělání, o to nestojí. Zajímají je jen tituly, vzdělaně chtějí jen vypadat.  

Krčál je úplně klasický případ: kdysi maturoval na učilišti, když však začal stoupat ve straně i státní správě, obstaral si pro jistotu i vysokoškolské tituly. Jeho bakalář je teď slavný, vyššího magistra má ovšem ze žižkovské UJAK, oblíbené „Sorbonny“ politiků, policistů i státních úředníků. Přitom coby sociální demokrat, tedy tradiční „politik práce“, by byl daleko věrohodnější coby elektrotechnik s maturitou. Jenže padlými ministry kauza vysokoškolského opisování vůbec nekončí.

Měla by naopak teprve pořádně začít, a to pro změnu školami. Vysoké školy, kde opisovala Malá i Krčál, sice teď začaly jejich práce hned kontrolovat, to ale trochu pozdě. Mnohé vysoké školy jsou totiž podobný případ jako politici. Vlastně je těžké říct, jestli za podezřelá studia můžou víc školy, z nichž nemálo z nich vzniklo jen proto, aby i politikům umožnily obstarat si kýžené tituly, anebo jejich nezdravou explozi naopak způsobila touha politiků po směšných titulech. Pravda bude nejspíš někde mezi, jak už to bývá.   

sores ( 18. července 2018 11:57 )

Dědek má celostátní ostudu,to aby chodil kanály, že se nestydí mezi lidi!

Milann ( 18. července 2018 10:15 )

Páni novináři a politruci kdo vás asi platí za tuto řízenou destrukci vlády.Děláte vše aby vláda nemohla pracovat a proto škodíte všemi možnými prostředky.Neměla by vláda nařídit překontrolovat zpětně všem jejích práce.Zpětně aspoň 20 let to by se asi ukázalo co je mezi Vámi takovýchto umělců.Nejde Vám o občany ale o to brzdit a škodit jak to jde.

havran2 ( 18. července 2018 07:55 )

Kolik je takových politiků ? Asi by se jich tam našlo ještě hodně ! ! !

soorry ( 18. července 2018 07:40 )

Dnes musí státnice dávat i na cd a program rychle vyhodnotí plagiatorství. kdysi to nebylo, jen na papíře a to se nedalo kontrolovat. takových bude, jen nejsou veřejně činní a nikdo to nekontroluje, to se ani nedá. Kdysi se na VŠ nedostalo tolik lidí.

6010 ( 18. července 2018 06:52 )

Zase jeden podvodník, co má z ostudy kabát.Že se vůbec na takový post hnal, když měl máslo na hlavě. To mu nedojde, že si to na něho zjistí?Jsou to tu samí darebáci a místo aby chodili kanálama, tak se cpou na výsluní.Že Vám není hamba!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi