Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš zažaloval Slovensko. Vedou ho tu jako agenta StB Bureše, soud to nezrušil

Autor: simao, ČTK - 
15. června 2018
14:53

Andrej Babiš (ANO) zažaloval Slovensko u Evropského soudu pro lidská práva ve sporu o evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB). Uvedly to v pátek Seznam Zprávy. „Ano, včera,“ potvrdil jim premiér. Babiš tvrdí, že je veden jako agent StB neoprávněně a zažaloval kvůli tomu dříve slovenský Ústav paměti národa (ÚPN). 

Premiér Andrej Babiš (ANO) po zamítnutí svého dovolání ve sporu se slovenským Ústavem paměti národa (ÚPN) kvůli evidenci ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (StB) 8. června avizoval, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.

Žalobu se chystal podat do poloviny měsíce. A tak také učinil. „Jasně jsem se vyjádřil, že do 15. 6. podám žalobu na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, protože ústavní soud zrušil rozhodnutí tří soudů, které jsem vyhrál. Teď budu žalovat Slovenskou republiku u Evropského soudu pro lidská práva,“ řekl novinářům po neúspěchu u slovenských soudů. Žalobu podal 14. června.

Video  Andrej Babiš u soudu na Slovensku  - Ladislav Křivan
Video se připravuje ...

Verdikt slovenského nejvyššího soudu ve sporu o oprávněnost Andreje Babiše v archivních svazcích StB jako agenta potvrzuje dlouhodobou pozici ÚPN, že ústav neměl být žalovanou stranou a že nebyl tím, kdo zasáhl do Babišova práva na ochranu osobnosti. ČTK to sdělil mluvčí ÚPN Jerguš Sivoš, s jehož ústavem se Babiš v kauze soudil.

Dovoláním se Babiš snažil zvrátit pravomocný verdikt bratislavského krajského soudu z letošního ledna, kterým soud v obnoveném líčení v souladu s předchozím verdiktem slovenského ústavního soudu zamítl žalobu Babiše, že je v archivních dokumentech StB veden jako její agent Bureš neoprávněně.

Slovenský ústavní soud loni zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského soudu i nejvyššího soudu, a to kromě jiného z důvodu, že žalovanou stranou ve sporu neměl být ÚPN.

Video  Babiš agentem StB? Soud vrátil jeho odvolání. Tímhle se Babiš bránil.  - Ladislav Křivan (30. ledna 2014)
Video se připravuje ...

marmat ( 16. června 2018 11:40 )

Trollové...platí Vám i soboty ??? Je divné, že za nadávky a tepláky dokola bez fantazie někdo vůbec "oceňuje" !

marmat ( 16. června 2018 11:37 )

OK....měl je spálit na NEJMENŠÍM trestaném "tunelu" v historii české politiky = na Čapím hnízdě.Kruh by měl teprve nádech super - happeningu.Zde se přece MĚDIA vyřádila exemplárně !!!

marmat ( 16. června 2018 11:31 )

OPĚT DEZINFORMACE - lži a intriky medií....Dovolací institut nikdo NEPOJMENOVAL...příslušnost řešit dovolání nemá NIKDO ?! Tak to halt rozsekne Strassburg! Desky zavedené na Babiše jsou prázdné ! A TO LIDI VNÍMAJÍ JAKO NULOVÉHO AGENTA !!! Tak jako u mnoha stovek -tisíců referentů PZO, kteří vycestovali z ČSSR nejen na Západ, ale mohli se na Východě potkat při jednáních se Západními kapitalisty!!! Klíčové je vždy, jací byli udavači a KOHO a JESTLI VŮBEC NĚKOHO podaným hlášením poškodili/zničili !!!

cocumysvole ( 15. června 2018 16:01 )

GRAFOMANE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa