Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hašek přinesl Zemanovi koňak. „Šprtá“ na velkou zkoušku a Paroubka by uvítal

Autor: Jakub Veinlich - 
28. května 2018
17:10

Nad skleničkou vína a s popelníkem na stole se v pondělí kolem poledne potkali na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman a jeho poradce Michal Hašek (ČSSD). Ten samý Michal Hašek, který po volbách v roce 2013 nejdříve zapíral takzvanou lánskou schůzku, která měla vést k pádu Bohuslava Sobotky. A který byl za ČSSD jedním z hlavních vyjednávačů možné budoucí koaliční smlouvy s hnutím ANO za tolerance KSČM. Hašek přinesl prezidentovi tekutý dárek.

Nejvíc času teď prezident Miloše Zeman tráví na zámku v Lánech, kde také přijímá řadu návštěv. Tou poslední oficiální byla návštěva jeho poradce a dlouhodobě výrazné tváře ČSSD Michala Haška.

„Považoval bych za neloajální, kdybych komentoval věci z interní komunikace. Řekněme obecně, že pana prezidenta zajímaly názory i na aktuální situaci v České republice a v zahraničí,“ řekl Hašek ke schůzce, o které informoval on sám i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na sociálních sítích.

Podle Haška se takto mezi čtyřma očima viděli oba politici poprvé od lednového znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem. „Dostal ode mě dodatečný dárek – vynikající francouzský ajr koňak. Což byl můj osobní dárek,“ řekl Hašek Blesk Zprávám na dotaz, co přesně prezidentovi na zveřejněných fotografiích předává.

Zeman je podle Haška v dobré kondici. Proč ale prezident zatím neplánuje svou tradiční dovolenou na Vysočině a vynechá plavbu ve svém oblíbeném nafukovacím člunu, spolu neřešili. „To byla pracovní schůzka hlavy státu a jeho poradce a řeč o takových věcech, jako je letní dovolená, skutečně nebyla,“ řekl Blesk Zprávám bývalý jihomoravský hejtman.

„Smlouva s Babišem je smlouvou s ďáblem“

Michla Hašek byl také místopředsedou ČSSD a patří k hlavním vyjednavačům strany nové koaliční smlouvy, kterou sociální demokraté mohli podepsat s hnutím ANO. Jedinou podmínkou je, aby ČSSD dala ve vnitrostranickém referendu vládnímu angažmá zelenou.  Hašek je pro vstup ČSSD do vlády. Sám už tak také hlasoval. Sám tvrdí, že ČSSD má dvě varianty – obě jsou podle Haška špatné, ale je třeba vybrat menší zlo.

„Případná smlouva s panem Babišem je pomyslná smlouva s ďáblem, ale sociální demokracie má šanci přežít tím, že bude plnit svůj program ve vládě. Zůstat v opozici je možné a jako demokrat to budu respektovat, ale znamenalo by to cestu do nevýznamnosti. ČSSD by čekala cesta na politický hřbitov,“ tvrdí Hašek, podle kterého by sociálně demokratický program začalo prosazovat hnutí ANO a komunisté, za což by také sbírali politické body.

Výsledek referenda Hašek zatím předjímat nechce, ani nepracuje s variantou, že by ČSSD účast v menšinové vládě s ANO za tolerance KSČM odmítla.

O Haškovi se mluvilo v rámci strany jako o možném kandidátovi ČSSD do případné vlády na post ministra zemědělství. Řada straníků s tím ale nesouhlasila a předseda strany Jan Hamáček tak nakonec navrhl kompromisního kandidáta přijatelného jak pro ANO, tak pro prezidenta Miloše Zemana – dosavadního prezidenta Potravinářské komory Miroslava Tomana, který už stejný post zastával ve vládě Jiřího Rusnoka.

Hašek se učí na advokátní zkoušky

Hašek odmítá i jakoukoliv kandidaturu v nadcházejících podzimních volbách. „Nekandiduji v komunálních volbách. Trpělivě se připravuji jako advokátní koncipient na těžké advokátní zkoušky a je to pro mě teď velká profesní výzva,“ popsal Hašek hlavní náplň posledních dní. Zkoušky ho čekají zhruba za rok. Vyloučil zároveň, že by se objevil za rok jako kandidát ČSSD při volbách do Evropského parlamentu.

„V nejbližších letech se nechystám na žádné kandidátky. Nejdříve advokátní zkoušky, pak se můžu rozhlédnout třeba v sociální demokracii, zda bude stát o nějaké mé služby, nebo ne,“ řekl Hašek. Nevyloučil tak své další angažmá uvnitř strany, kterou za rok v březnu čeká další sjezd, tentokrát řádný a znovu volební.

Paroubek může být příjemné překvapení“

15. červen bude pro ČSSD zajímavým datem hned v několika ohledech. Vedení strany má zveřejnit výsledek už zmiňovaného referenda a také by mělo projednat případnou kandidaturu Jiřího Paroubka na Ostravsku jako nezávislého kandidáta na kandidátce ČSSD do Senátu.

„Rozumím, že možná část kolegů má obavy z nějakého návratu Jiřího Paroubka, já osobně, kdybych byl členem předsednictva, tak budu hlasovat pro to, aby jako nestraník v tomto obvodu kandidoval. Myslím, si že Jiří Paroubek by mohl znamenat jednu z několika málo tváří, které sociální demokracie na podzim v Senátu získá,“ míní Hašek. Podle něj by mohl být Paroubek při nízké podpoře ČSSD příjemným překvapením.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 28. května 2018 18:29 )

ČSSD,běžte už do pr.ele ! ! !

carin12 ( 28. května 2018 18:17 )

pan Hašek má zpoždění 5 roků kdyby to dopadlo tak jak to bylo plánováno bez zásahu Kalouska s Bakalou ,,,určitě by se politika ubýrala jiným směrem a dnes už by po Kalouskovi neštěkl ani pes i ta země mohla pár milionů ušetřit pro potřebné,,na Bohouše by se vzpomínalo jako na špatný sen,,

carin12 ( 28. května 2018 18:11 )

Hulváte prezident je osoba i pro tebe nemusíš ho ctít ale také ne urážet byl volenej největším počtem voličů o které se v té vaší žumpě může jen zdát,,paběrkujete na chvostu a poroučet by jste chtěli v poppředí,,

malenabald ( 28. května 2018 17:32 )

Víte někdo, jaký je to koňak? Pro letce nebo tak něco?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa