Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman živě pro Blesk: O pátrání po jedu, Kalouskově hněvu a vlastním zdraví

Autor: kal - 
27. března 2018
14:30

Prezident Miloš Zeman od 15 hodin živě promluví v pořadu Blesk.cz S prezidentem v Lánech. Objeví se tu v době, kdy znovu naštval svoje kritiky z vysoké politiky. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek mluví o „zrádcovské servilitě, která překonala všechny meze“. A předseda ODS Petr Fiala o tom, že Zeman podlamuje autoritu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). To vše kvůli kauze otráveného ruského exšpiona Sergeje Skripala, která nabírá na obrátkách. Zatímco Babiš oznámil vyhoštění tří Rusů, prezident zaúkoloval BIS, aby pátrala v zemi po jedu novičok. 

Přímý přenos rozhovoru s prezidentem republiky nabízí Blesk.cz už po 13. a v roli moderátora je i tentokrát šéf Blesk Zpráv David Vaníček. Kromě skládání nové vlády v Česku, výměny kabinetu na Slovensku po vraždě novináře Kuciaka nebo Zemanově zdraví bude aktuálním tématem také vyhrocený vztah Západu s Ruskem.

Na které straně v tomto ohledu stojí český prezident? Drží „basu“ s vládou? Podle jeho odpůrců to tak vzhledem k pondělním událostem nevypadá, mají ho spíše za spojence Kremlu.

SLEDUJTE VŠE ŽIVĚ NA TV.BLESK.CZ

Rozbuškou další vlny protizemanských nálad byla pondělní schůzka s šéfem Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalem Koudelkou. „Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn novičok, ať už v průmyslových nebo vědeckotechnických zařízeních,“ sdělil po ní hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Před tím uvedl, že prezident je v kontaktu s premiérem, některými členy vlády i bezpečnostními složkami.

Kontakt s prezidentem v této věci potvrdil Blesk Zprávám i premiér v demisi Andrej Babiš. „Mluvil jsem s panem prezidentem v sobotu. On se o to zajímal a chce mít jistotu, že je to tak,“ uvedl a dodal: „Podle našich informací se tu nevyskytuje, nevyskytoval, ani se u nás nikdy nevyráběl.“ Právě Babiš ale v pondělí oznámil vyhoštění tří ruských diplomatů z Česka. Obvinění Moskvy, že mohl jed použitý v Británii pocházet z České republiky, podle něj „překročilo všechny meze“.

Zatímco krok vlády politici v Česku hodnotí až na výjimky uznale, ze Zemanova postupu jsou minimálně ti na pravici rozčarovaní. „Míra zrádcovské servility prezidenta ČR vůči cizí mocnosti překročila všechny meze. Vláda ČR by měla uložit BIS zpracovat analýzu, jak velkým bezpečnostním rizikem je ruská rezidentura na Pražském hradě. A na základě té zprávy konat,“ rozohnil se na Twitteru šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Miloš Zeman dlouhodobě nehájí zájmy ČR. Tímto krokem podlamuje i autoritu předsedy vlády, který ho podporoval v prezidentské volbě. Očekávám, že Andrej Babiš se důrazně ohradí proti tomuto podivnému kroku prezidenta, který znedůvěryhodňuje ČR v mezinárodním kontextu,“ přisadil si předseda ODS Petr Fiala. To se ale zatím nestalo.

Tak ještě jednou: Zeman živě na Blesk.cz od 15 hodin. A dojde tu i na vaše dotazy.

Video  Zemanovo inaugurační utrpení: Vezli ho 234 metrů, stěhovali plošinou.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Co řekl prezident Zeman Blesku? Čtěte více:

salto ( 28. března 2018 09:10 )

"Petr Fiala: Zeman podlamuje autoritu předsedy vlády Andreje Babiše". Že by Fiala otočil jako Hamáček a vybral si za spojence Babiše a teď s ním chce kamarádit? Buťo je pod vlivem návykové látky nebo má absťák, jinak si to neumím vysvětlit.

kolcava ( 28. března 2018 07:17 )

No a co tady pořád všichni řešíte zdravot.stav našeho prezidenta ? Je úměrný jeho věku, také nebudete po sedmdesátce všichni skákat jako gumoví. Je to trapné, styďte se !!! Jak by se komukoliv z vás líbilo, kdyby byl takto zesměšňován a podceňován např. váš oblíbený příbuzný-senior ? U starších lidí se snad hodnotí jiné kvality.

Petrolin ( 27. března 2018 18:36 )

Ruský velvyslanec po návštěvě min.zdrav. zdůraznil,že Rusové nikdy a nikde neprohlásili,že jed použitý k otravě Skřípala pocházel z Česka.Jen uvedli státy,ve kterých vyráběl.Třeba i v malém množství.Nevím,kde kritici Zemana vyčetli něco jiného.Ten poprask,který Zeman příkazem na pátrání vyvolal ukazuje,že ti Rusové asi měli pravdu.Kdyby kritici byli skálopevně přesvědčeni,že se u nás jed nikdy nedělal,tak by neměli obavy výsledku.

amadina ( 27. března 2018 17:42 )

jiri.k - pane, takhle jako vy se vyjadřuje jen odpad společnosti.

jiri.k ( 27. března 2018 15:43 )

Ten den by mohl být oslavován, jako státní svátek - den osvobození od megablba.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa