Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Práskač“ Zdechovský vytáhl Babiše v Bruselu. Komisař chce nulovou toleranci podvodů

Autor: zst - 
23. ledna 2018
17:46

Čapí hnízdo se opět dostalo na přetřes na půdě Evropského parlamentu. Evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger musel reagovat na dotazy českého europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL). Toho premiér Andrej Babiš, jehož se kauza týká, označil minulý týden za „největšího práskače“. Zdechovský chtěl po Oettingerovi oficiální zveřejnění závěrů zprávy OLAF. Komisař prohlásil, že chce v rámci evropských programů nulovou toleranci podvodů a odmítl v Babišově případě zapojení mafie.

Český případ Čapího hnízda, který se úzce dotýká premiéra Andreje Babiše (ANO), se dostal na jednání výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu v době, kdy bylo hlavním bodem jednání o uzavření rozpočtu EU za rok 2016.

Německý eurokomisař se k boji proti podvodům v rámci evropských dotačních programů dostal už ve své úvodní řeči. „Takový boj vyžaduje důvěru mezi jednotlivými úrovněmi – evropskou a národní. Z každého podvodu se snažíme poučit tak, aby se do budoucna snížily nebo aby se jim zabránilo. Pokud se zveřejní současné případy, nemám s tím problém. Ale zveřejňování musí mít odstrašující účinek do budoucna,“ řekl europoslancům a zmínil také nulovou toleranci k podvodům.

Předem avizovaný dotaz na Čapí hnízdo přišel od českého europoslance Tomáše Zdechovského. „Hovořil jste o nulové toleranci podvodů. Musíme přestat tolerovat podvodníky, ať je to premiér nebo poslední z posledních. Padni komu padni. Proč alespoň závěr zprávy OLAF Evropská komise nezveřejní? Proč odmítáme dát občanům závěry našich vyšetřování? Stačí říct jednou větou, jaký je závěr vyšetřování. Přispělo by to k větší otevřenosti a také kredibilitě,“ dotazoval se člena spřátelené německé strany CDU (Křesťanskodemokratická unie).

„Co se týká české záležitosti, to je částečně zveřejněno. Je nutné, aby OLAF měl všechny dokumenty a poslal je do Prahy ještě před volbami. To byl můj záměr, říkal jsem, že by bylo dobré to stihnout. Nyní naše generální ředitelství v podstatě spolupracuje s českými orgány a samozřejmě tady mohou být sankce z hlediska správního. Musíme být objektivní a zdrženliví. To je předpoklad pro naši kredibilitu. Nemáme zde ještě obžalovaného. In dubio pro reo (při pochybnostech ve prospěch obžalovaného – pozn. red.). Jsme právní stát. Existuje nezávislost práva, a to i ve vaší krásné zemi,“ reagoval Oettinger.

Zdechovský připomněl také Babišova slova z pátečního vystoupení ve Sněmovně, kde mluvil o tom, že OLAF není nezávislý a že si jeho stíhání objednala mafie. Babiš mj. ve svém vystoupení označil Zdechovského za „největšího práskače“. Europoslanec totiž dopředu zveřejnil, že se Oettingera bude na Čapí hnízdo ptát.

„Mohu vyloučit jakékoliv zapojení jakýchkoliv mafiánských sil,“ odmítl ovlivnění vyšetřování Evropského úřadu pro boj s podvody Oettinger.

Výboru předsedá Babišova kritička

Do přetřásání Babišovy kauzy se překvapivě nezapojila předsedkyně výboru, která je zároveň velkou kritičkou českého premiéra. Ingeborg Grässle na jaře poskytla rozhovor Blesk Zprávám, ve kterém mluvila o podezření, které se nad Babišem vznáší. Česko podle ní kvůli Babišovi přichází o peníze:

syrucek ( 24. ledna 2018 04:58 )

Jsi si zapomněl vzít prášky na spaní, tak tu blouzníš co? Rudá dylino

syrucek ( 24. ledna 2018 04:56 )

Hmm zůstaly sice v té vaší zemi, ale v burešovo kapse. Kdyby totiž onu dotaci nedostal, musel by to zacvakat sám ovare

pupak ( 23. ledna 2018 23:43 )

StBácký, komunistický gauner už může začít trénovat na kriminál. Konečně přestane okrádat stát, tedy nás všechny. Jeho "vládnutí" je jen jiná forma totality.

hades ( 23. ledna 2018 21:30 )

Tak voliči ANO májí takové kulturní vyjadřování.

begina ( 23. ledna 2018 19:37 )

Zdechlino zdechni, ty swině černo***nická co kdy vylezlo z černo***níků, vždycky stálo za to ( trautenberg, kalous, synoveček strýčenka bradyho, přisluhovač bílá brada řečená veverka a další a další )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa