Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš si do Strakovy akademie přivezl novou vládu autobusem. A začaly změny

Autor: Jakub Veinlich - 
13. prosince 2017
16:48

Jako na školním výletě. Tak vypadal příjezd menšinové vlády Andreje Babiše do Strakovy akademie, kam ministři přijeli společně autobusem. Jako první vystoupil „třídní učitel“ Babiš, kterého přivítal končící šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák. 

„Harry, jdu do baráku,“ hláška z filmu Sám doma, která by po dnešku mohla znít: „Slávku, jdu do baráku“. A kdo jiný by ji měl vyslovit než nový premiér Andrej Babiš (63). Téměř načas krátce před 15. hodinou dnes vjel do zahrady Strakovy akademie – sídla české vlády – bílý autobus. Posádka? Historicky nejstarší premiér a za ním 14 ministrů a ministryň menšinové vlády hnutí ANO.

Kabinet přijel rovnou ze jmenování na Pražském hradě. Jako první vystoupil předními dveřmi na červený koberec novopečený premiér Andrej Babiš. Úřad mu předával jeho dosavadní šéf Pavel Dvořák – člověk, kterého si přivedl končící premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka je minulostí

Právě u Sobotky Babiš začal své působení ve Strakově akademii. Tou dobou už byl Sobotka jen řadový poslanec, který Babišovi předával kancelář a agendu. Vládní angažmá mu skončilo úderem druhé hodiny, kdy Miloš Zeman jmenoval nový kabinet.

Loučení se Strakovou akademií čekalo také vicepremiéra pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). S Babišem si na chodbě potřásli rukou a zmizeli za zavřenými dveřmi. Bělobrádkovu agendu si chce nový premiér ve vládě ohlídat sám.

V novém kabinetu bude chybět post ministra pro lidská práva. Tím byl až dosud Jan Chvojka (ČSSD). Po volbách je předsedou poslaneckého klubu, i jeho vládní angažmá už je minulostí. Na loučení s ním vzal Babiš s sebou staronového ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), který bude mít ve vládě na starosti legislativu.

První zasedání

Odpoledne se vláda sešla také na svém prvním zasedání. Na programu bylo odvolání a jmenování nového ředitele Úřadu vlády. Tím se stal Radek Augustin. Bývalý člen ČSSD, spoluzakladatel Strany práv občanů, která měla dříve v názvu i slovo Zemanovci. Úřadu vlády navíc už jednou šéfoval. A to v době, kdy byl premiérem další „Zemanův muž“ Jiří Rusnok.

Vláda si zvolila také dva vicepremiéry. Ministra životního prostředí Richarda Brabce a nového ministra zahraničí Martina Stropnického (oba ANO). 

„Pan ministr Brabec by mohl zastřešovat naše ekonomické ministry,“ řekl na následné tiskové konferenci Babiš.

Vedením legislativní rady vlády byl pověřen ministr spravedlnosti Robert Pelikán a Babiš si skutečně vzal na svá bedra vědu a výzkum. 

Jednacími dny vlády budou středy – příště se kabinet sejde v pondělí 18. prosince. To by měl s sebou přinést i programové prohlášení vlády. „Předpokládám, že do nedělního večera bude hotové tak, abychom ho mohli v pondělí projednat,“ odpověděl Babiš na dotaz Blesk Zprávy. 

Video  Andrej Babiš se stal nejstarším premiérem v historii ČR.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Dalším bodem prvního zasedání Úřadu vlády bylo také odvolání tiskového mluvčího Martina Ayrera a následné jmenování nové mluvčí, kterou se stala Barbora Peterová – někdejší redaktorka České televize a dosud mluvčí společnosti ČEPS.

Nejdéle vláda projednávala mandát pro Andreje Babiše na jednání Evropské rady, které je v Bruselu na programu ve čtvrtek a v pátek. Půjde vůbec o první Babišovu zahraniční cestu a to navíc v době, kdy Česká republika čelí žalobě u evropského soudu kvůli nedodržování migračních kvót. O tom prý ale Babiš bude mluvit v Bruselu jen okrajově. 

„Nepředpokládám, že bych tu žalobu řešil. Napíšu ale panu Junckerovi (šéf Evropské komise – pozn. red.) dopis s našimi argumenty,“ doplnil Babiš s tím, že si následně domluví v Bruselu zřejmě na začátek roku s Junckerem separátní schůzku. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aIIahakbar ( 13. prosince 2017 20:07 )

Ty určitě, ty umouněný sběrateli EET účtenek.

gabreta ( 13. prosince 2017 19:04 )

Žádný školní výlet soudruhu redaktore Jakube Veinlichu! Jak velí tradice České novinařiny, zase vedle. Úspory synku a hned od začátku! Ty zvyky ODS, Sosanů, černop*delníků a Kchárlovo příživníků, rozhazovat hrstma prachy daňových poplatníků, jsou pryč! Dost peněz se dá na dávky pro zdenkka s tatou a rodinou, nebo jim podobným!!

aIIahakbar ( 13. prosince 2017 18:50 )

Vypadá to, že homokládě zdenkkovi hráblo úplně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa