Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Macron porazil Le Penovou: Dobrá zpráva pro Česko i EU, míní Sobotka i Kalousek

Autor: simao - 
7. května 2017
21:45

S gratulacemi Emmanuelu Macronovi se v neděli večer nedlouho po osmé hodině roztrhl pytel i z České republiky. V prezidentském klání porazil Marine Le Penovou a mezi názory českých politiků převažují ty, které říkají, že Macronovo vítězství je pro ČR lepší. Objevují se však občas i výhrady proti Macronovi.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) míní, že vítězství Emmmanuela Macrona je „pozitivním signálem nejen pro Francii, ale pro celou Evropskou unii i pro Českou republiku, pro niž je velmi důležitá fungující eurozóna i další stabilní vývoj EU.“

Předseda české vlády uvedl, že francouzští voliči dali jasně najevo, že odmítají nacionalismus, populismus a izolaci své země. „Většina voličů se rozhodla pro prezidenta, který bude reprezentovat Francii moderní a otevřenou. Tu Francii, která je hrdým státem, jenž položil základy integrace a je důležitým motorem budoucího pokračování evropské spolupráce,“ uvedl v prohlášení.

Také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je s výsledkem francouzských voleb spokojený. „Francouzi dnes zvolili nejen svého prezidenta, ale i evropskou budoucnost,“ raduje se.

Pozornost přitahovaly francouzské volby i mezi europoslanci. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který se do Bruselu probojoval za TOP 09 a STAN, zmínil výhrady k Macronovi, ale přesto je přesvědčivé vítězství francouzského favorita dobrou zprávou. 

„Marine Le Penová by rozkládala NATO i EU,“ podotkl. Za dobrou zprávu pro Evropu označil Macronovo vítězství i Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Věřím, že Emmanuel Macron bude prezidentem, se kterým bude možné spolupracovat, přinese Evropské unii větší stabilitu a Francii ochotu prosadit určité logické reformy,“ navázal europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Ať žije evropská Francie! Po Rakousku a Nizozemsku další dobrá zpráva,“ raduje se i jeho lidovecký kolega z Bruselu Pavel Svoboda.

Pozor na Macronovy výhrůžky, varoval Fiala

Také podle předsedy ODS Petra Fialy je prohra Marine Le Penové dobrou zprávou. „Je jistě dobře, že Marine Le Penová prohrála. To ale neznamená, že nad vítěztvím Emmanuela Macrona máme jásat. To by bylo krátkozraké. Jeho postoje nejsou příslibem řešení krize, v níž se EU nachází. A jeho výhrůžky zemím střední Evropy jsou zcela nepřijatelné. Pro nás to znamená jediné - musíme mít jasnou představu, jakou pozici chceme v EU mít, a pak ji prosazovat,“ míní Fiala.

Svérázný komentář přidal poslanec Martin Komárek (ANO). „Po řadě podivných volebních výsledků je nepodivný výsledek nanejvýš podivný. Emanuel Macron vyhrál a s ním vyhrály tříhodinové obědy, květnaté projevy, ústřice, chablis a bollinger. Není pochyb o tom, že paní Macronová svého studenta odhadla na výtečnou. Doufám jen, že se nevrací doba, kdy drsní válečníci ze zaostalé Británie přistávali u břehů kulturní Francie, aby plenili a plenili…,“ napsal na sociální síti.

Narážel přitom i na vztah Macrona s takřka o 25 let starší manželkou Brigitte, která byla oporou nového francouzského prezidenta i během celé kampaně.

Gratulace k Macronovi letí přitom i od komunistů. „Francii pak přeji prezidenta, který alespoň částečně bude řešit problémy, jež ji trápí. A to nejen běžné starosti, ale i bezpečnost, smysluplné působení Francie v Evropské unii v rámci řešení migrace, terorismu a omezení přemrštěného množství byrokracie,“ vzkázal předseda KSČM Vojtěch Filip

 

Horáček: Nebyla to volba mezi andělem a čertem

„Ani tentokrát, ve Francii, to nebyla volba mezi andělem a čertem. Ani u nás nenajdete nikoho, s nímž budete moci souhlasit na 100 procent,“ upozorňuje textař a prezidentský kandidát Michal Horáček.

Vůči vítěznému Macronovi má prý mnoho výhrad. „A přesto jeho triumf vítám. Představuje totiž vítězství politické ideje, kterou také zastávám. Vítězství konceptu otevřenosti nad konceptem uzavřenosti. Vítězství optimistické vize silného a spolupracujícího světadílu nad pesimistickou představou, že myšlenku společného úsilí je třeba odpískat. Pro Českou republiku - a její zájem mám na srdci především - je to dobrá zpráva,“ dodává.

VIDEO: Takhle ve Francii probíhalo první kolo, ze kterého postoupili Macron a Le Penová. Raduje se nakonec exministr 

oltec ( 9. května 2017 08:07 )

vudce kalousek a jeho sluha sobotka ty jejich škleby na té fotce říkají vše máme vál lidé na háku

st.rec ( 8. května 2017 16:07 )

Když to míní Kalousek tak okamžitě posílám kondolence frantíkům protože kamióny i jiné povozy budou drtit Francouze jak na běžícím pásu.

joudajoudovy ( 8. května 2017 14:48 )

moc to hlasite nevykrikujte, velky podrazacky pistolnicky bratr si vas vezme na paskal. stacilo mu k tomu 9mesicu v plzni na pravech. a byvala soudruzka liba smucleru vas odstrihne z diskuze, nerada zverejmuje pravdu. mohu o tom vypravet.

noacojezase ( 8. května 2017 14:17 )

Sobotka zapomněl zdůraznit, že Mackron poslal tradiční politické strany mimo hru.

joudajoudovy ( 8. května 2017 12:01 )

krasa nesmirna jak vsichni politici i media vynasi macronovo vitezstvi do oblak a opet manipuluji s vysledky. francouzi si zvolili sveho prezidenta s 65,68% pokud se podivame co nam hovori cisla, vitezstvi je velmi slabe. budeme-li za celek brat vsechny francouzske volice, kdy se voleb nezucastnilo 24,66%, pak macrona volilo pouze 49,48% a le pen 25,86%. vystup - marcona nevolila ani polovina francouzu, tzn. ze 50,52% s nim nesouhlasi. jinak vas blivaci musim pochvalit za ilustracni foto - tri bratri v triku s logem zakoplexovaneho napoleona na hrudi. zvlast vynika narcis kalousek bazici po moci, jenz si, nejen v blesku, plati reklamu. nedivim se jeho propadu a designeri by ho meli nainstalovat na diru tureckeho wc. wcbaba by si prisla na vysoke tringelty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa