Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Macronova starší žena i „vyčůranost“ Le Penové. Jak to vidí Češi v Bruselu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
6. května 2017
05:40

Raději Macrona, než Le Penovou, říkají často čeští europoslanci. Najdou se ale i výjimky. Před Emmanulem Macronem varuje Petr Mach (Svobodní), zatímco favoritovi prezidentských voleb ve Francii drží palce Dita Charanzová (ANO) či Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Češi také komentují, jak vidí záležitost kolem možné budoucí první dámy – Macronovy manželky, která je o necelých 25 let starší než její muž. „Proti gustu žádný dišputát,“ říká například Mach.

Finále prezidentských voleb ve Francii nás čeká už tuto neděli. A zbystřili i čeští europoslanci. Jejich výsledek může mít totiž výrazný dopad i na dění uvnitř EU.

„To, že má mladý kandidát na prezidenta Francie Macron manželku, která je starší než babička mé ženy, je mi jedno. Ale to, že chce uvalit sankce ‚na země jako Maďarsko a Polsko‘ za nepřijímání uprchlíků, by nás mělo znepokojovat,“ varoval europoslanec Petr Mach (Svobodní) na sociální síti. 

Macronova žena jako pilíř jeho kampaně

Favorit voleb Emmanuel Macron (39) má o necelých 25 let starší ženu. Svou bývalou učitelku Brigitte Trogneuxovou (64), rozvedenou matku tří dětí a možnou příští první dámu Francie. „Proti gustu žádný dišputát,“ glosuje to pro Blesk.cz Mach. „Je to samozřejmě věc Macrona, jak si svoji rodinu zařídí,“ dodává.

„Je pravda, že mezi Francouzi tento pár budí zájem, ale nemyslím si, že by to pro ně bylo šokující,“ řekla ČT Anne Fuldaová, autorka Macronova životopisu.

Emmanuel Macron s manželkou Brigitte, která je o 24 let starší. Emmanuel Macron s manželkou Brigitte, která je o 24 let starší. | Reuters

O vítězi francouzských voleb se rozhodne v neděli. Macron má našlápnuto na to, aby v Elysejském paláci vystřídal Francoise Hollandea. A „paní Macronová“ zaujala místo první dámy.

„Vyzrálá manželka ho bude podporovat“

„Možná, že se na to díváme nějakými stereotypy. Ale on sám řekl – a to mi přišlo poměrně vtipné – že pokud by měl o 20 let mladší partnerku, tak by se nad tím nikdo nepozastavoval. Já v tom problém nevidím. Ano, je to něco nového, sledují to média po celém světě, ale ona je rozhodně jedním z pilířů jeho kampaně a je to prostě jeho osobní záležitost,“ glosuje netypický vztah europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Další pohled přináší europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Já mám také starší manželku a jenom si to mohu pochvalovat. Takže si myslím, že dobře udělal a že každý muž, který někdy žil se starší ženou, může potvrdit, že Macron věděl, co udělal. A může to mít i dobrý vliv na výkon jeho funkce, protože jeho manželka je vyzrálá a bude ho v jeho funkci podporovat,“ řekl Blesk.cz.

Video  Podívejte se na první polibek Emmanuela Macrona a jeho ženy Brigitte.  - youtube.com_Vic Gast/bpž
Video se připravuje ...

Dvakrát rozvedená Marine. Kdo je Louis Aliot?

S Marine Le Penovou (48) žije Louis Aliot (47). V případě vítězství francouzské kandidátky by se stal vůbec prvním mužem v roli první dámy. Tedy prvním mužem, „prvním gentlemanem“.

Aliot je europoslancem a místopředsedou Národní fronty, s Le Penovou žijí od roku 2009 „na hromádce“, do chomoutu se neženou. Le Penová je stejně jako Aliot také už rozvedená. A ne jednou. Její první exmanžel Franck Chauffroy byl také činný v hnutí, s Marine Le Penovou mají tři děti. S druhým manželem Ericem Loriem, který byl také z Front National, se Le Penová rozvedla v roce 2006.

Třetí životní partner Aliot však stojí poněkud v ústraní. „Nebudu první dámou, protože si myslím, že Francouzi volí muže nebo ženu, ale ne pár,“ nechal se slyšet ve vysílání Europe 1.

Partnerem Marine Le Penové je Louis Aliot. Partnerem Marine Le Penové je Louis Aliot. | Profimedia.cz

České europoslance samozřejmě víc než partneři prezidentských kandidátů zajímá, kdo získá post prezidenta.

„Mám dojem, že vyhraje Macron, protože politici zprava zleva doporučují voličům ve druhém kole volit Macrona s cílem nedopustit vítězství Le Penové. Když jsem sledoval debatu po 1. kole, tak jsem zaznamenal Macronovo vyhrožování. On říkal, že země jako Polsko, Maďarsko a tím myslel samozřejmě i ČR a Slovensko, měly dostat sankce od EU za nepřebírání migrantů podle kvót. Z toho samozřejmě radost nemám,“ řekl Blesk.cz Mach.

Vítězství Macrona by podle něj znamenalo, že se nic nezmění a EU bude fungovat „tak špatně jako dosud“. „Zatímco vítězství Le Penové by znamenalo aspoň nějakou změnu, podotýká s tím, že jak Macron, tak Le Penová jsou povahou protekcionisté. Budou mít tak tendenci ochraňovat francouzský trh před levnější konkurencí z ČR.

„Le Penové něco jiného říká a dělá“

„Pokud by měl vzejít pro Francii nějaký prezident, se kterým je možné spolupracovat, tak by to měl být Macron. Přál bych si jeho vítězství, přijde mi, že je predikovatelnější,“ míní oproti tomu Zdechovský. 

K Le Penové má Zdechovský výhrady. V europarlamentu podle něj jen občas chodí na hlasování, ale jinak se neúčastní „téměř žádné práce“. „Je určitě charismatická, obrovsky ambiciózní, výborná rétorka, ale podle mě je nevyzpytatelná, obklopená řadou lidí s pochybnou minulostí a poněkud „vyčůraná‘. Něco jiného říká, něco jiného dělá. Je tam spíš snaha ukojit vlastní ambici, než aby jí šlo o nějaký zájem a už vůbec ne zájem Francie,“ pokračuje Zdechovský.

Vítězství Macrona by podle lidoveckého europoslance přineslo větší stabilitu EU i ochotu dělat ve Francii určité logické reformy. „Je to člověk, který vytvořil své hnutí zhruba před rokem, je to alternativa ke klasickým politickým stranám a to je mi sympatické,“ přisazuje si Charanzová.

Marine Le Penová možná dokáže oslovovat davy svými populistickými projevy, ale já musím říct, že za tu dobu dvou a půl let, co s ní sedím v Evropském parlamentu, tak jsem od ní neviděla jediný konkrétní návrh. Ona říká na všechno ne, ne, ale nepřichází s žádnými protinávrhy. Nemá žádná konstruktivní řešení, jede čistou populistickou linku,“ řekla Blesk.cz Babišova europoslankyně.

„Tyto volby jsou klíčové pro budoucnost Evropské unie, tudíž i pro nás. Pokud by vyhrála Marine Le Penová, nedivila bych se, že by to vedlo k úplnému rozkladu EU,“ dodává Charanzová. 

VIDEO: Europoslanec Petr Mach o Donaldu Trumpovi i czexitu, vystoupení Česka z EU, ve studiu Brusel

Video  Trump hrozba není a Česko by mělo vystoupit z EU, míní europoslanec Mach.  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

santikxauz ( 6. května 2017 09:10 )

Češi v Bruselu jsou většinou vlastizdráci,kterým se nejedná o naše občany,ale o svá konta.

snehulak ( 6. května 2017 09:06 )

Nadepsat článek o názorech EUroposlanců - Češi v Bruselu, je oxymoron. To už dávno nejsou Češi, už jsou z nich Evropané (lépe řečeno Bruselané).

platykodon ( 6. května 2017 08:29 )

Pokud vyhraje Macron, tak Francii za chvíli čeká státní pohřeb. A Macron bude žádaná partie - prezident, vdovec, bezdětný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa