Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka se znovu navezl do šéfa ANO: Babiš je pokrytec. Je to daňový trik

Autor: pet - 
12. února 2017
12:40

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v nedělní Partii na Primě opět ostře vyhradil k ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Označil ho za pokrytce a jeho korunové dluhopisy za jasný daňový trik. EET si však chválí. Doufá i ve změny předražených mobilních tarifů, ke kterým by mohlo dojít ještě letos.

Jedním z hlavních témat diskuze byl postoj Bohuslava Sobotky k Andreji Babišovi. Ostrá diskuze mezi nimi samotnými se podle premiéra prozatím neuskutečnila. „Je teď na tahu. Míč je na jeho straně,“ řekl Sobotka.

Andrej Babiš by měl začátkem března zveřejnit výsledky auditů, které podle šéfa vlády nejsou stěžejní. „Jde o to, že ten daňový trik proběhl,“ dodal. Tak označil Babišovo počínání, při snaze odepsat daně jeho společnosti Agrofert při pomoci korunových dluhopisů. „Takový člověk se chová pokrytecky,“ zmínil. Podle premiéra je zde další zásadní problém: „Andrej Babiš si totiž odporuje v tom, co říká, a v tom, co dělá.“

Na druhou stranu se však Sobotka přiklání k Babišově elektronické evidenci tržeb (EET). Větší podniky s tím problém podle něj nemají a alespoň se přitíží těm, kteří by tento zákon chtěli obcházet a daně neplatit.

Nárůst financí z EET sám Sobotka vidí někde mezi statistikami Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a zdroji z Ministerstva financí. Ty jsou pro něj však klíčové, protože ministerstvo vychází z tvrdých dat.

Budou levnější data ještě letos?

V průběhu pořadu zaznělo pár slov i o telefonních operátorech a předražených datových balíčcích. Premiér si je vědom celé situace a doufá, že změny k lepšímu by mohly nastat už letos. Operátoři by měli zlevnit své balíčky a na trh by měl přijít nový konkurent. Uvolní se nový frekvenční prostor, který bude nabídnut ke svému znovuvyužití. Kdo v čele konkurence bude stát, se zatím neví.

Sobotka se obává, aby potencionální konkurent nepřešel na stejnou taktiku současných tří největších mobilních operátorů. Tedy prodávat data draze.

Vláda situaci plně ovlivnit nemůže. Bude nadále vyvíjet tlak, který by tak pomohl změnit obchodní politiku českých domácností, avšak donutit soukromé subjekty ke změně nelze.

 

pupak ( 13. února 2017 16:55 )

Kdyby měl Sobotka koule tak toho lumpa minimálně dávno odvolal z vlády. I když, to by si zase Bureš hrál na ublíženého a získal by od pár prostoduchých jedinců hlasy navíc. Možná je lepší, že zůstává ministrem, každým dnem ztrácí půdu pod nohama a řádně se do svých lží zamotává. Ono ještě něco na neStBáka vyplave.

ivanak ( 12. února 2017 17:08 )

Konečně někdo napsal smysluplný příspěvek.Přesně tak,šlape jim na kuří oka,ale i když řekne vše na plnou pusu,nepodaří se mu ty zloděje usvědčit.

moiaza ( 12. února 2017 15:33 )

Bohouši, doporučuji si zamést před svým prahem. Mezi dvěma je nějaký rozdíl? A že jsem dosud nezjistil jaký.

joudajoudovy ( 12. února 2017 14:54 )

skoc si na obrok... je videt, ze tva mozkova kura ma nedostatek zivin.

joudajoudovy ( 12. února 2017 14:52 )

oslicku, slechtenemu koni nesahas ani po kopyta. osel se utahne na mrkvi a u kone musis pouzit komplet povelu - sedem, nohami, otezemi, bicikem ci hlasem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa