Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Sluníčkářský“ projekt proti nenávisti HateFree končí. Ministra tým neobměkčil

Autor: simao, ČTK - 
7. února 2017
16:25

Schůzka ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD) se zástupci projektu proti nenávisti HateFree vyústila v jasný výsledek. Projekt, označovaný kritiky za příliš „sluníčkářský“, letos v dubnu opravdu skončí. Vyprší mu dotace z takzvaných Norských fondů, Chvojkův tým pak bude projekt několik měsíců vyhodnocovat.

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) po úterní schůzce s vedením HateFree Culture zopakoval, že tento projekt proti rasové i jiné nesnášenlivosti ve společnosti v dubnu skončí.

Chvojka řekl, že projekt byl plánován na tři roky, a tak skončí podle plánu. Podle ministra je přitom třeba, aby argumentace proti násilí z nenávisti byla srozumitelná formou i použitými slovy jak intelektuálům či studentům, tak i všem lidem na internetu i ve společnosti, stojí v ministrově tiskové zprávě.

Chvojka: Nemá jít o přesvědčování přesvědčených

Ministr tak projektu HateFree nepřímo vytkl nesrozumitelnost pro jiné skupiny, než jsou studenti a intelektuálové. „Nemá jít o přesvědčování přesvědčených, ale o práci s běžnými lidmi, o vysvětlování, že se s takovým násilím může potkat leckdo, protože odněkud pochází nebo nějak vypadá,“ podotkl Chvojka.

Zástupci projektu měli o jeho pokračování zájem. Kampaň HateFree Culture začala v listopadu 2014 a byla z tzv. Norských fondů financovaná celkem z 80 procent. Zaměřovala se především na mladé lidi. Fungovala nejprve na sociálních sítích, později pod její hlavičkou vznikaly další aktivity.

Koordinátor HateFree Lukáš Houdek příliš sdílný ke Chvojkově verdiktu a závěrům schůzky s ministrem tentokrát nebyl. „Závěrem jednání s panem ministrem je, že projekt financovaný z tzv. Norských fondů logicky končí na konci dubna. V horizontu dvou týdnů se znovu sejdeme a budeme mluvit o podobě jeho udržitelnosti,“ napsal Blesk.cz.

Ministerstvo zvažuje nový projekt

Aktivity HateFree v dubnu ustanou. A nastane doba zhruba osmi měsíců pro termíny na hodnocení projektu i příprav projektu nového včetně podávání nových projektových žádostí.

„Kampaně jsou podle mě především úkol pro občanskou společnost. Úřad vlády ale má a bude tyto aktivity podporovat tam, kde budeme přesvědčeni, že ty projekty budou účinné. O konkrétní podobě další kampaně realizované případně samotným Úřadem vlády budeme během následujících měsíců jednat,“ řekl pak ke konci HateFree Chvojka.

Oproti němu bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který stál u rozběhnutí kampaně, s jejím koncem nesouhlasí.

krupan10 ( 8. února 2017 12:36 )

zmetek Kalousek by jich pár v Běchyni taky uživil a noblesní Karl vo Sajrajt by mohl zaplavit svá feudální sídla touto odpornou vraždící chamradí

krupan10 ( 8. února 2017 12:29 )

tahle prolhaná havloidní chamraď je odporná, stejně tak ptakopysk Jižíček

krupan10 ( 8. února 2017 12:17 )

tupane a co s tím má Babiš společného

st.rec ( 8. února 2017 10:42 )

By jim mohl významnou částkou pravidelně pomáhat zakladatel.Nejlíp celým platem.

salto ( 8. února 2017 09:25 )

Kavárna, sluníčka a vítači by si takovéto "projekty" měli financovat sami

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa