Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zoufalost,“ šije do Babiše kvůli EET první dáma ODS. Šéf ANO změny hájí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. listopadu 2016
15:20

Velmi ostře se do Andreje Babiše (ANO) kvůli současnému dění kolem elektronické evidence tržeb (EET) naváží Alexandra Udženija, 1. místopředsedkyně ODS. Zatímco Babiš EET hájí a ujišťuje, že první fáze odstartuje bez zdržení 1. prosince, Udženija kritizuje ohlášené výjimky. Za chaotickou komunikaci změn to ostatně Babiš schytal i od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Udženija by nejraději zrušila celý projekt, prý bude stát Česko miliardy.

„My zásadně odmítáme komentáře politiků o nějakém chaosu. Žádný chaos není. Tenhle zákon jsme měli mít tady už dávno, při vzniku naší země,“ čertil se Andrej Babiš (ANO) na své tiskové konferenci. O chaosu, který Andrej Babiš změnami na poslední chvíli před startem EET způsobil, mluvil v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podle Babiše se nic zásadního nemění a žádný chaos neprobíhá. Ve vystoupení s náměstkyní Alenou Schillerovou po boku uvedl, že je však nyní třeba reagovat i na to, že „podnikatelé konečně pochopili, že se to neodloží, že to bude fungovat a funguje to“. A na případy z praxe.

Ministr financí tak de facto uvedl, že za změny na poslední chvíli mohou sami podnikatelé. „Samozřejmě jak už to u nás je zvykem, všechno necháme na poslední chvíli. A až teď vlastně i uživatelé sami přicházejí s různými stanovisky, protože běžný život nás učí věci, na které my musíme reagovat,“ uvedl.

Babiš prý proto nechápe, proč Sobotka stále mluví o změnách sedm dní před startem EET. Předložil výjimku pro e-shopy a zároveň možnost pro drobné živnostníky s ročním příjmem do 250 tisíc požádat o to, aby se jich EET netýkalo. Načasování změn však Sobotka sepsul. „Vzbuzuje to podezření, že celý ten systém není dobře připraven, že celý ten systém není dobře promyšlen,“ kritizoval Babiše.

Babiš: ČSSD byla velice nepřátelská

O EET se v dusné atmosféře mluvilo i na středeční koaliční schůzce. Příští týden nyní označil Babiš za poslední možnost legislativních změn. O nich na koaliční radě s ČSSD a lidovci očekával pragmatickou diskusi. „KDU-ČSL to jednoznačně podpořila… Bohužel reakce ČSSD byla velice nepřátelská. Já tomu nerozumím. Já taky nemůžu tušit, jakým způsobem u nás – a někdo mě kritizuje – koho se to bude týkat,“ říká nyní Babiš.

Babiš je teď kritizován právě za to, že není jasné, koho všeho se nakonec EET týkat bude. A koho nikoli. Vicepremiér argumentoval tím, že mu psala 89letá důchodkyně z Kladna, která má v garáži rodinného domku malou prodejnu s ovocem a zeleninou, zboží nakupuje v supermarketech a rozprodává jej dalším důchodcům. Ta by podle Babiše evidovat neměla, takovým lidem prý nechce dělat problémy.

„Ti, kdo mají tržby, opakuji tržby ročně do 250 tisíc korun, by mohli požádat finanční správu, která jim může a nemusí vyhovět… Já myslím, že je to vstřícný krok hlavně těm úplně nejmenším, jako jsem tady citoval tu důchodkyni a je to jenom možnost, není to žádná výjimka. Je to možnost,“ hájí se Babiš.

Šéf státní kasy: Nikdo nezná všechny druhy podnikání

Zákon o EET začíná v první vlně dle Babiše platit 1. prosince 2016 a nic se nemění, hlásí šéf státní kasy. Nikdo podle něj nezná v Česku všechny druhy podnikání a pokud se nyní někdo směje ministerstvu financí, je to jeho problém, míní Babiš. A na svou podporu vytáhl to, že od 1. listopadu již běží pilotní projekt. A také čísla. V této chvíli dle jeho informací již eviduje před platností zákona 16 412 uživatelů, kteří vydali 5 623 000 účtenek.

E-shopů se EET mělo týkat od 1. března 2017. Co když už některý z nich byl připraven v předstihu a do pořízení systému zainvestoval? „Je to nesmysl, nedali ani korunu. Pokud někdo vydal, nechť přijde teď, dneska, za mnou a nechť mi to ukáže. Nejsou žádné náklady a maloobchod a velkoobchod má podle zákona evidovat až od 1. března 2017. Jak je u nás zvykem, všichni to nechávají na poslední chvíli,“ vzkázal Babiš.

Udženija: Zoufalost. Babiše osvítil Duch svatý

Sobotka Babišovi vytkl také to, že svým počínáním nahrál opozici ke kritice celého systému evidence tržeb. První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija přitom platí dlouhodobě za jednu z největších kritiček EET, přirovnávající systém ke svěrací kazajce pro podnikatele a zbytečné šikaně.

„Kritizuji projekt celý. EET je chyba, hloupost, nikomu to nic nepřinese, bude nás to stát miliardy, zaplatí to daňoví poplatníci tím, že se navýší ceny, zaplatí to stát a potažmo také daňoví poplatníci, protože je to megalomanský systém. Zaplatí to podnikatelé, protože si musí pořizovat nesmysly. Tady budeme všichni platit a nic z toho nebudeme mít,“ uvádí Udženija v reakci pro Blesk.cz.  

Fialova pravá ruka v ODS se obává toho, že bude pokřiveno i podnikatelské prostředí v Česku. „Vezměte si jenom ten paradox: V nákupním centru v posledním patře většinou máte jídlo. Někdo tam má pizzerii, někdo tam má fastfood. EET je nastavená tak, že ta pizzerie bude muset mít EET, ale ten fastfood vedle ní ne. Tak co to je za narovnávání podnikatelského prostředí? To je naprostá diskriminace podnikatelů mezi sebou,“ rozčiluje se Udženija.

Babišovo „vstřícné gesto“ vůči drobným živnostníkům označuje za „zoufalé“. „Když jsme přesně na toto upozorňovali rok a půl, tak neslyšel. Najednou ho osvítil Duch svatý a teď je mu to jasné. Je to čirá zoufalost,“ dodala ve své ostré kritice. Pokud se prý ODS dostane do vlády, EET zruší.

U komentáře k současnému dění však nešetří Babiše ani Sobotku. „Dělat teď ještě sedm dní před spuštěním výjimky, to je jenom potvrzení toho, jaký omyl to je a jak nekoncepčně k tomu pan ministr přistupuje. Vůbec to nezvládl, vůbec. Nevím ale, který je horší. Jestli pan Babiš, nebo pan Sobotka. Jestli se pan Sobotka rozčílil sedm dní předtím, než se to má spustit, když vidí, jaký paskvil tady nechává jako premiér připravovat ministerstvem financí, tak jsou neschopní oba a měli by odejít oba,“ dodala.

ivoadller ( 25. listopadu 2016 10:46 )

Ale zase mají jako maskota indiánku.

salto ( 25. listopadu 2016 08:46 )

První dáma ODS? To vyštípala "101" Mirušku? Ta ódées, to je ale spolek zoufalců

salto ( 25. listopadu 2016 08:44 )

Co na to bereš?

joudajoudovy ( 25. listopadu 2016 07:42 )

dusevne postizeny obcane, mate v tom nejaky chaos! preference politickych stran jsou jine, nez sdelujete narodu a nastoleni poradku od pravice nehrozi. http://www.sanep.cz/sid=ce2qjf23qq0t8hv0p39rge3kg3/pruzkumy/volebni-preference-listopa d-2016-publikovano-7-11-2016/ https://www.stem.cz/stem-volebni-preference-rijen-2016/

joudajoudovy ( 25. listopadu 2016 07:37 )

vycurany cesky pepik se opet bouri proti vyberu dani. ze se tak nestalo v 16.zemich evropy, kde registracni pokladny pouzivaji 10.-15.let? a schizofrenicky pisalecky primitiv vypousti sve demagogie....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa