Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš Jurečkovi obavy o farmářské trhy nevěří. Evidenci tržeb zavede i tam

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. července 2016
06:17

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odmítá návrh výjimky z elektronické evidence tržeb (EET) pro farmářské trhy. Tu chce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) z důvodu, že může být její zavedení pro malé obchodníky likvidační. Šéf státní kasy mu to ale nevěří a podezírá ho z předvolební kampaně.

Byla to několikaměsíční bitva nejen s opozicí, ale i mezi vládními stranami navzájem. Nakonec se těsně před vypuknutím volební horečky podařilo ministru financí Andreji Babišovi (ANO) zákon o elektronické evidenci tržeb protlačit. Aktuálně se pouze spekuluje o tom, zda účinnost ještě o pár měsíců nepozdržet kvůli obavám například Hospodářské komory ČR.

Jak to tak ale vypadá, klid zbraní byl v tomto ohledu mezi koaličními partnery jen dočasný a po reorganizaci policie bouří emoce výběr mýta a nejnověji také znovu EET. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce totiž výjimku ze systému pro farmářské trhovce nebo lidi, kteří si prodejem zboží přivydělávají maximálně 20 % průměrného platu.

„Pokud se elektronická evidence tržeb bude vztahovat na prodej na farmářských trzích, pro řadu drobných farmářů bude likvidační. Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkurenceschopní,“ řekl k tomu místopředseda lidovců.

Babišovi se nápad nelíbí, jde prý o hlasy

Jsem překvapený. O EET jsme hlavně kvůli KDU jednali strašně dlouho, vyhověli jsme všem požadavkům a ten zákon byl schválen. Nechápu, proč právě teď, když je tam už výjimka pro ty, kteří jednorázově prodají svoji úrodu a nemají to jako opakovaný kšeft,“ reagoval o den později na dotaz Blesk.cz šéf státní kasy Andrej Babiš s tím, že k dalším úlevám není důvod.

„Je problém navíc definovat farmářské trhy. To není jen ovoce, zelenina, ale také výrobky ze dřeva, látky, kovu a další. Lidé prodávají různé věci. Ministerstvo financí nechce tyto výjimky, stavíme se k tomu negativně,“ naznačil Babiš stanovisko, které hnutí ANO k novele zákona zaujme.

Jurečkův návrh musí nejdřív posoudit vláda, teprve pak půjde na stůl poslancům do Sněmovny. Místo ministerstva zemědělství jej ale oficiálně předkládá Jurečkův stranický kolega a zpravodaj zákona o EET Jaroslav Klaška. Výhodou formy poslaneckého, nikoliv vládního návrhu, je rychlejší administrativní proces.

Babiš má nakonec pro Jurečkovu snahu vlastní vysvětlení a nejde prý ani tak o farmáře a elektronické pokladny. „Chápu, že se blíží volby, ale jsem překvapen,“ poznamenal rozladěně.

1pravda1 ( 20. července 2016 11:13 )

To byla výjimka před Vánoci, jinak tam nechodím, např. byl test jahod, prý domácí české, ale test dokázal, že byly přivezeny odněkud, kde se dokonce používají pesticidy u nás zakázané!!!

1pravda1 ( 20. července 2016 11:09 )

Než bychom dali účtenku, což je ve vyspělém světě normální, tak to raději zabalíme, no to je logika.

1pravda1 ( 20. července 2016 09:58 )

jsi debil ty tupý vole, nevěděla jsem předem jestli tam budou nebo ne, tak jsem je koupila na trhu, nic nevíš, ničemu nerozumíš, je žvaníš hovadiny!

1pravda1 ( 20. července 2016 09:48 )

A nebo jsem jí mohla ten stánek a arogantní ksicht rozkopat já že? Ovšem podle tvojí logiky, tak takový dement, jako jsi ty, by už byl po smrti, protože tolik kopanců by nepřežil.

1pravda1 ( 20. července 2016 09:42 )

To je neuvěřitelné, zákon ještě neplatí a už lidovci do něho se-rou připomínky a výjimky. Ale na jejich církevní restituce se sáhnout nesmí že?!!!!!!!!!!!!!!!!! Jediné možné, že že zákon začne platit místo v prosinci - v lednu, a bude v klidu zaveden, prosinec je v rámci zavádění nových věcí dost riskantní i když samozřejmě hodně výnosný. Jinak fakt nevím, proč bych neměla dostat účet od někoho, co něco prodává, kupovala jsem na trhu ořechy, chtěla jsem účtenku, protože jsem šla ještě do supermarketu, kde mají ořechy také, abych měla doklad, že jsem je neodcizila, ovšem asi padesátiletá ženská mě div neseřvala, že ona žádné účtenky nedává, a to velmi nahlas, připadala jsem si jako otravující člověk, přitom dostat účtenku na hotové peníze je normální!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa