Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman u Babiše v hnízdě: Šéfovi ANO dal čápa, Babiš klokánkům milion

Autor: val, vr, zst, simao - 
28. dubna 2016
13:38

Prezident Miloš Zeman dorazil ve čtvrtek v pravé poledne na farmu Čapí hnízdo vicepremiéra Andreje Babiše. Objekt je přitom v hledáčku policie, zajímají se o ni auditoři Evropské unie a také Evropský úřad pro boj proti podvodům. Prezident si po příjezdu farmu pochvaloval a Babišovi tykal. Také pokřtil klokana. Babiš zase věnoval dětem z Klokánků, které se akce rovněž zúčastnily, šek na milion korun. 

„To máš tak málo zaměstnanců?“ popichoval prezident po příjezdu během představování podřízených vicepremiéra Babiše, majitele holdingu Agrofert, pod který spadá i Čapí hnízdo. „A ten rybník už tady byl? Je hezkej. A velkej,“ pokyvoval uznale Zeman, který je znám svou zálibou v brázdění rybníků na Vysočině v nafukovacím člunu.

Video Zeman přijel na čapí hnízdo - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman s Babišem následně nasedli do golfového vozíku a odjeli na prohlídku areálu. Po projížďce areálem a krátkém jednání mezi čtyřma očima přešli Zeman s Babišem k zvířecím výběhům, kde čekaly děti z Klokánků, které se akce rovněž zúčastnily. Po dlouhém čekání, které se neobešlo bez reptání, příchozím zatleskaly. Babiš ve svém projevu před dětmi a novináři řekl, že mediální pozornost, která se strhla kvůli eurodotacím, je pro Čapí hnízdo skvělou reklamou.

"Mám rád moderní architekturu a sdílím názor premiéra Sobotky, že by si politici neměli hrát na vyšetřovatele nebo soudce a měly by vyčkat výsledku," poznamenal k prošetřování ekofarmy Zeman.

Klokánkům potom Babiš věnoval šek v hodnotě milionu korun. „Doufám, že to dětem udělá radost. Vláda už se umoudřila,“ komentoval to. "Až napodruhé," rýpl si Zeman, který mimořádnou dotaci pro Fond ohrožených dětí podporoval od samého začátku.

Podívejte se na sestřih z klokaního křtu:

Video zeman pokřtil klokana - Blesk TV
Video se připravuje ...

Prezident Miloš Zeman pak pokřtil jednoho z nových Babišových klokanů, kterého pojmenoval Bimbo. Dvě dívky daly jiným samicím jména Kayla a Najla. „Ať už jsem křtil jakákoliv zvířata v zoo, vždycky jsem jim dával jedno a totéž jméno: Bimbo. Je to pojmenování slona a říkali jsme si tak s mým přítelem Pavlem Dostálem. A tímto nikoho neurazím, protože Bimbo není v kalendáři,“ řekl Zeman. Babišovi věnoval litografii Josefa Lady s názvem Dobrý čáp.

Zeman s Babišem se poté odebrali na pracovní oběd. Podávat se mají zabijačkové pochoutky.

Zabijačkové pochoutky, které pro prezidentskou návštěvu přichystal Andrej Babiš Zabijačkové pochoutky, které pro prezidentskou návštěvu přichystal Andrej Babiš | Blesk.cz/Zuzana Štíchová

Politici byli v komentářích na Zemanovu návštěvu zdrženliví. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek ji už ráno doprovodil básničkou, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) zase připomněl problematickou dotaci.

Babišův pandí neúspěch

Pro Čapí hnízdo a poté alespoň pro pražskou zoo chtěl Babiš v minulosti získat i bílou pandu. „Pražská ZOO je jedna z nejhezčích, pomůžu jí získat bílou pandu, Čapák ze soutěže odstupuje,“ psal v únoru 2015 na Twitteru Babiš.  

Nepovedlo se mu to, Babišova pandí diplomacie selhala. „Je to tak složité, že jsem se toho vzdal,“ uvedl Babiš a dodal: „Na Čapím hnízdě budeme mít spíše červené pandy.“  

Prezident Miloš Zeman na exkurzi v Čapím hnízdě Andreje Babiše Prezident Miloš Zeman na exkurzi v Čapím hnízdě Andreje Babiše | Blesk/Zbyněk Pecák

Mezitím se však o ekofarmu začal zajímat i unijní úřad OLAF, vyšetřující podezřelé čachry s eurodotacemi. Na základě anonymního udání prošetřuje případ i česká policie. 

V březnu Babiš vysvětloval okolnosti získání dotace před poslanci ve Sněmovně na mimořádné schůzi. Prozradil i vlastníka anonymních akcií v době, kdy ekofarma získala dotaci 50 milionů, určenou pro malé a střední podniky, aby se po uplynutí pěti let opět vrátila pod křídla kolosu Agrofert.

Majiteli byl bratr jeho partnerky Martin Herodes a Babišovy dvě zletilé děti z předchozího vztahu. „Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala. Jsem přesvědčený, že vlastnictví společnosti Farma Čapí hnízdo nemělo žádný dopad na získání dotace,“ hájil se Babiš. 

„Proč jsem nechtěl říci jména akcionářů? No protože jsem nechtěl ohrozit svoje děti. Svoji rodinu! To je to nejcennější, co mám!“ říkal emotivně v hodinu a půl dlouhém projevu, ve kterém nejdříve kopal kolem sebe a hanil oponenty.

Čapí hnízdo ale není tak křišťálově čisté, jak se Babiš snaží veřejnost přesvědčit. Právnící ví, kde mohou šéfovi Agrofertu vyvstat v souvislosti s tímto projektem soudní problémy:

Video Čapí hnízdo jako klec pro Babiše: Právníci našli cestu, jak mu zavařit! - Zuzana Štíchová, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

Zeman Babišovo vysvětlení přijal

Co však Zeman říkal na Babišovo vysvětlení ve Sněmovně, kdy ozřejmil vlastníka anonymních akcií v podobě členů své rodiny? „Mohu prozradit jednu věc. Ještě před jednáním Poslanecké sněmovny proběhlo setkání pana prezidenta s panem Andrejem Babišem na Pražském hradě. A už tehdy Andrej Babiš sdělil panu prezidentovi, co bude obsahem jeho projevu v Poslanecké sněmovně. A pan prezident to vysvětlení přijal,“ řekl nyní Blesk.cz hradní mluvčí Ovčáček.  

Video Babiš pozval Zemana na Čapí hnízdo, nalákal ho na klokana. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa