Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Hradě byl býček, nad Prahou ohňostroj a Škromach má čínské selfie

Autor: Zuzana Štíchová, všm, simao, kal - 
29. března 2016
21:35

Čínský prezident zakončil druhý den návštěvy Česka slavnostní večeří v Rudolfově galerii na Hradě, jeho hostitel Miloš Zeman tu podával biftek z mladého býčka. Si Ťin-pching si večer také vysloužil ohňostroj od Karlova mostu. Na Pražský hrad se čínský prezident podíval už ráno, slavnostní ceremoniál tu ale pokazil vítr, který bral i červené koberce.

++ Si Ťin-pching byl na Hradě přivítán v úterý dopoledne s vojenskými poctami, soukromě pak pohovořil s prezidentem Zemanem.

++ Na uvítání čínské hlavy státu dorazila řada ministrů včetně vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na slavnostní akt pozván nebyl. Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) pozván byl, ale nedorazil.

++ Podle prezidenta Zemana Čína jen letos investuje v Česku 95 miliard korun.

++ I úterní program doprovázely v Praze protesty a potyčky. Do ulic vyrazili odpůrci čínského režimu i „vítači“. Tibetský odpor na Hradčanech odpoledne zorganizoval exministr Martin Bursík, kterému sekundovali lídři TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg.

++ A premiér Bohuslav Sobotka i šéf Sněmovny Jan Hamáček (oba ČSSD) zkusili zahrát na notu lidských práv. Lidská práva v dopise čínskému prezidentovi zmínil také kardinál Dominik Duka.

Druhý den návštěvy čínského prezidenta
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
 
22:00
29. 3. 2016

Pohledem na ohňostroj nad Prahou úterní online zpravodajství z návštěvy čínského prezidenta na Blesk.cz končíme. Budeme v něm pokračovat ale opět ve středu ráno, tedy v poslední den návštěvy Si Ťin-Pchinga v Praze.

 
21:55
29. 3. 2016

Kdo ohňostroj na řece povolil? „Máme povoleni od Povodí Vltavy a oznámili jsme konání na Úřad městské části Praha 1,“ tvrdil výkonný viceprezident Smíšené česko-čínské komory Petr Mrhálek. Povodí Vltavy ale mluvilo večer jinak. „K takovému rozhodnutí nemáme pravomoc a neorganizujeme ohňostroj,“ řekl jeho Hugo Roldán.

 
21:48
29. 3. 2016

Ohňostroj u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v České republice byl odpálený od Karlova mostu v centru Prahy. Tedy z míst, kde se v minulosti konal i novoroční ohňostroj. Jenže… Letos musel být přemístěn na vrh Vítkov, ochranáři totiž místo kritizovali, protože plašil vodní ptactvo.

 
21:45
29. 3. 2016

Podívejte se na video ohňostroje nad Prahou.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
21:20
29. 3. 2016

Prahu prozářil ohňostroj na počest čínského prezidenta. Sedmiminutovou show si objednala Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce.

21:12
29. 3. 2016

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) má další „zářez“. Politik známý svojí zálibou v pořizování selfie uspěl i tentokrát a má fotku i s čínským prezidentem. Pořídil ji v Senátu a pochlubil se s ní na Facebooku.

Zajímavé setkání s prezidentem ČLR . Hezký den.

Zveřejnil(a) Zdeněk Škromach dne 29. březen 2016
21:10
29. 3. 2016

Slavnostní menu pro čínské hosty na Hradě? Kohoutí vývar a biftek z mladého býčka. A také dezert.

20:45
29. 3. 2016

Na počest čínského prezidenta začala v Rudolfově galerii Hradu slavnostní večeře. Zahájil ji projev prezidenta Miloše Zemana.

20:29
29. 3. 2016

Česká republika s Čínou se staly strategickými partnery, poznamenal na Twitteru šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. A odkázal na dohodu, kterou uzavřeli český prezident Miloš Zeman a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching.

 
20:23
29. 3. 2016

Kardinál Dominik Duka vyzval čínského prezidenta k respektování lidských práv. V dopise uvedl, že bez toho není možný návrat náboženské svobody v Číně.

 
19:21
29. 3. 2016

Během návštěvy čínského prezidenta pozdravila Si Ťin-pchinga i Eliška Kaplický Fuchsová. To když se čínská hlava státu seznamovala se členy Rady hlavního města Prahy.

19:15
29. 3. 2016
 
18:53
29. 3. 2016

Na Si Ťin-pchinga prý Praha udělala hluboký dojem. Čínský prezident věří, že do české metropole bude z Pekingu jezdit stále více lidí, ale stejně tak že stále více Čechů zamíří do Číny. Novou a přímou leteckou linku zřídili mezi Prahou a Pekingem loni v září.

 
19:20
29. 3. 2016

Ohňostroj na počest čínského prezidenta pořádá večer v Praze u Karlova mostu Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. Pro Blesk.cz to potrdil její výkonný viceprezident Petr Mrhálek. Gejzír barev bude trvat sedm minut.

 
18:45
29. 3. 2016

Od primátorky Adriany Krnáčové dostal čínský prezident symbolický klíč od městských bran. Mluvili spolu i o únorových oslavách čínského nového roku ve znamení ohnivé opice. Krnáčová uvedla:

"Věřím, že pokud jako opice budeme zvídaví a otevření novým projektům a jako oheň zůstaneme zapáleni pro budoucí spolupráci, dosáhneme na poli dalšího rozvoje vzájemných vztahů vynikajících výsledků."

18:25
29. 3. 2016

V tlačenici nedaleko Pražského hradu uvízl i Karel Schwarzenberg. Spolu s Michaelem Žantovským či Kateřinou Jacques Bursíkovou.

18:16
29. 3. 2016

Buřič Kalousek? Šéf TOP 09 vytáhl vlajku Tibetu také, s policisty nedaleko Hradčanského náměstí se dostal do slovní potyčky, když nechtěli pustit demonstranty dál. O protestní akci za účasti Kalouska či Schwarzenberga čtěte ZDE

 
18:01
29. 3. 2016

"Součástí debaty byla samozřejmě i otázka lidských práv. Předseda vlády se dohodl s čínským prezidentem, že je to jedno z témat, které patří do našeho dialogu, takže v něm budeme pokračovat i nadále," pronesl po jednání Sobotky s čínským prezidentem státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza na ČT24. O lidských  právech prý mluvili 5 - 7 minut ze zhruba čtyřiceti.

"Čínská strana ví, že to pro nás vždycky bylo, je a bude důležité téma. Čínský prezident sám potvrdil, že to patří do té debaty. Že mezi námi nejsou nějaká zakázaná témata nebo nějaká tabu."

18:00
29. 3. 2016
 
17:59
29. 3. 2016

Jak je to v Praze s uzavírkami? Kam všude se nedostanete? O Praze během návštěvy čínského prezidenta čtěte ZDE

 
17:55
29. 3. 2016

Bursík a spol. chtěli jít vyjádřit odpor proti návštěvě prezidenta, na Hradčanské náměstí nebyli vpuštěni. „My máme řádně povolené shromáždění, je to pokojné shromáždění na obranu demokracie v Číně, v Tibetu a na Tchaj-wanu a když jsme se chtěli dostat na Hradčanské náměstí, tak jsou tam těžkooděnci a zamezili nám vstupu,“ postěžoval si v ČT exministr Martin Bursík.

 

„V Číně je nejméně 1300 politických vězňů, 144 lidí v Tibetu se sebeupálilo na protest proti šílenému režimu, který jim ubírá základní práva,“ dodal s tím, že je podle něj zamezení protestů „zvůlí“ a chystá se hnát celou záležitost k soudu. Vedle Bursíka se v záběru na moment objevil i coby „morální podpora" Michael Kocáb.

17:32
29. 3. 2016

Babišův poslanec Martin Komárek (ANO) si během návštěvy čínského prezidenta v Praze prý vzpomněl na vtip. Politicky ne zcela korektní. „Hugo, budeš se učit čínsky.“ „To nedám, vždyť z angličtiny propadám.“ „Stačí jedna věta, ale pořádně.“ „Jaká?“ „Prosím, nezabíjejte maminku a tatínka, budou vám věrně sloužit.“

Nevím proč zrovna dnes, ale vzpomněl jsem si na starou anekdotu."Hugo, budeš se učit čínsky.""To nedám, vždyť z anglič...

Zveřejnil(a) Martin Komárek dne 29. březen 2016
17:21
29. 3. 2016

Kromě premiéra Sobotky jedná nyní s čínským prezidentem i delegace složená z jeho ministrů. Nechybí v ní ani vicepremiér a šéf státní kasy Andrej Babiš, který byl na rozdíl od Sobotky již dopoledne na Hradě, hlásí z Lichtenštejnského paláce reportérka Blesk.cz. Předseda vlády Sobotka tak postupně čínské delegaci představuje ministry Babiše, Zaorálka, Mládka, Ťoka a Šlechtovou.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
17:11
29. 3. 2016

V čele průvodu mají demonstranti za Tibet velkou fotku Václava Havla s dalajlamou.

 
16:52
29. 3. 2016

„Pan prezident mě informoval o velkém zájmu Číny investovat v České republice,“

uvedl šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Hovořili prý také o turismu, který je v Číně na vzestupu. „Je to fenomén, který je na vzestupu v Číně. Jak čínští občané jsou movitější, tak si také mohou dovolit cestovat. Pan prezident vkládá do turismu velké naděje,“ uvedl Hamáček. O konkrétních projektech prý ale nemluvili.

 

Na lidská práva se prý tentokrát dostalo. "Já jsem s panem prezidentem hovořil o dialogu mezi ČR a Čínou a mezi EU a Čínou. Ocenil jsem fakt, že jsme na těchto úrovních schopni diskutovat o všech tématech včetně lidských práv, která jsem označil za jednu z priorit české zahraniční politiky. Pan prezident vzal tuto informaci na vědomí a potvrdil vysokou kvalitu našich vztahů."

16:44
29. 3. 2016

"Zeman není Česko." "Ať žije Havel."

Tyto a další pokřiky zaznívají mezi demonstranty, kteří se rozhodli vyjádřit podporu Tibetu.

 
16:31
29. 3. 2016

Shromáždění nevládních organizací za Tibet, které se mělo odehrát dnes od 17. hodiny na Hradčanském náměstí, bylo přemístěno na Pohořelec. „Vzhledem ke svévolnému uzavření prostoru Hradčanského náměstí, kde byla tato akce řádně nahlášena, přesouváme shromáždění na nejbližší možné místo, a to do parku Maxe van der Stoela,“ uvedli organizátoři akce, na které se chystají vystoupit Karel Schwarzenberg či další z exministrů podporující Tibet Martin Bursík.

 
16:15
29. 3. 2016

„Některé ty formy protestů byly nevkusné, nebyly na místě a spíš poškozují obraz České republiky,“

pronesl po jednání s čínským prezidentem Milan Štěch a odsoudil hanobení symbolů suverénního státu. Během půlhodinové schůzky prý řešili hlavně ekonomická témata. A již s úměvem a odlehčeněji dodal: „Skončili jsme u dětí. Krtek, Večerníček, panda. Myslím si, že je to výborná perspektiva.“


Na problematiku lidských práv prý nedošlo. Podle Štěcha nemáme právo vnucovat někomu naše pojetí. „I my máme některé problémy, které bychom si měli rychleji řešit,“ uvedl Štěch a dnešní Čínu označil za zemi, která se proměnila, je stabilní a přátelská.

VIDEO
Video se připravuje ...
 
16:13
29. 3. 2016

„Tématem setkání předsedy vlády a dalších členů vlády bude dynamický rozvoj vztahů obou zemí, podpora vzájemného obchodu či investic, a to zejména v oblasti průmyslu, technologií, finančního sektoru a cestovního ruchu. Tématem bude také spolupráce v rámci iniciativy Nová Hedvábná stezka,“ uvedl Úřad vlády k předmětu separátního jednání Sobotky s čínským prezidentem. Zúčastnit by se měli i ministři Zaorálek, Mládek, Němeček, Ťok a Šlechtová.

 
16:00
29. 3. 2016

Omezení se dočkal i Karlův most, kde také hlídkují policejní jednotky. Dohlížely i na pochod části odpůrců Si Ťin-pchinga, kteří nesli hesla jako „Stop agresi v Čínském moři“ či „Ruce pryč od Vietnamu“.

 
15:53
29. 3. 2016

Hlouček podporovatelů čínského prezidenta s velkými čínskými vlajkami oddělil od mnohem početnější skupiny často s vlajkami tibetskými policejní kordon.

 
15:45
29. 3. 2016

Protičínské demonstrace na Kampě opět probíhají za bedlivého dohledu policie. Mezi lidmi nechybí ani odznaky, připomínající přátelství Václava Havla s dalajlamou. Ale také připomínky komunistického diktátora Mao Ce-tunga.

15:35
29. 3. 2016

Jednání čínského prezidenta se šéfem Senátu Milanem Štěchem začalo, tématy mají být krize na Středním východě a ekonomika, hlásí z Lichtenštejnského paláce reportérka Blesk.cz.

VIDEO
Video se připravuje ...
15:29
29. 3. 2016

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček komentoval na Twitteru trasnaparent protestujících z pražské Kampy, který odesílá Miloše Zemana na východ: „Zneuctění vlajek, teď slovní agresivita. Vzkaz „mírumilovných“ protestujících z Kampy panu prezidentovi „Sbal si Ovčáčka a táhni na východ“.“

 
15:21
29. 3. 2016

V půl čtvrté začíná v Lichtenštejnském paláci setkání čínského prezidenta s Milanem Štěchem, šéfem Senátu. Po něm se Si Ťin-pching setká s Janem Hamáčkem (oba ČSSD), předsedou Sněmovny. Na 16:35 je pak naplánované setkání s na Hrad nepozvaným premiérem Bohuslavem Sobotkou. Na závěr pak přijde na řadu jednání s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou.

 
15:10
29. 3. 2016

„Je to i protest proti tomu megalomanskému vítání čínského prezidenta, o kterém si myslíme, že demokratická země by představitele nedemokratické země takto vítat neměla,“ řekl ČT24 jeden z organizátorů protičínské demonstrace na Kampě Tomáš Pešinský. Za ním se ozýval pískot, to když začali podporovatelé čínského prezidenta zpívat písně a druhý tábor na ně hlasitě reagoval. Pešinský dodal:

„Také se nám nelíbí takové totalitní praktiky, které to provázejí. Jako jsou organizovaní vítači s velkými rudými vlajkami.“

 
14:49
29. 3. 2016

Podporovatelé čínského prezidenta vyrazili s vlajkami a transparenty i na pražskou Kampu.

14:27
29. 3. 2016

Na pražské Kampě se schází odpůrci čínské politiky, kteří si přináší vlajky Tibetu, ale i další transparenty včetně nelichotivého vzkazu prezidentovi Zemanovi „Sbal si Ovčáčka a táhni na východ“.

 
14:19
29. 3. 2016

„Předseda vlády, předseda Senátu a předseda Poslanecké sněmovny se setkají dle schváleného programu s čínským prezidentem na samostatném jednání dnes odpoledne v pražském Lichtenštejnském paláci. Nikdo z nich se neúčastnil dopoledního programu s čínským prezidentem,“ reagoval pro Blesk.cz na dotaz ohledně neúčasti premiéra Sobotky na Hradě mluvčí vlády Martin Ayrer.

 
14:10
29. 3. 2016

„Je to samozřejmě prezidentská návštěva, není to premiérská návštěva, to je klíčové,“

uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček v České televizi k Sobotkově neúčasti na Hradě. „Pan premiér bude mít unikátní příležitost pohovořit si s panem prezidentem Čínské lidové republiky v Lichtenštejnském paláci. Je to zcela běžná věc a nejde rozhodně o žádnou záležitost, kdy by se Pražský hrad snad snažil panu premiérovi klást stébla přes cestu,“ dodal.

 
13:55
29. 3. 2016

„Byl jsem pozván, ale mám jiný program,“

řekl Blesk.cz vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) k tomu, proč na Hradě dnes přítomen nebyl. Vyvrátil tak zvěsti, že by se i on měl dnes setkat s čínským prezidentem. Na Hrad naopak podle ČTK nebyl pozván premiér Bohuslav Sobotka. Jeho vyjádření Blesk.cz zjišťuje.

13:37
29. 3. 2016

Komentář k projevu čínského prezidenta umístil na Twitter ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Čínský prezident teď na tiskovce horoval pro kulturní výměnu a spolupráci. Zajímavé, že ministra kultury ČR nikdo v té věci neoslovil...,“ postěžoval si Herman, který si to však u Číňanů patrně rozházel kvůli minutě ticha, kterou ve sněmovně inicioval na uctění památky tibetských obětí protičínského povstání z roku 1959.

 
13:10
29. 3. 2016

Prezidenti Česka a Číny se setkali s mladými sportovci - fotbalisty a hokejisty. Společně se sportovními nadějemi zapózovali fotografům.

 

13:00
29. 3. 2016

„Jedno je jisté. My dnes do ulic musíme. Pokojně a mírumilovně dát najevo, že ještě stále máme občanská práva a že si je nenecháme vzít,“ píše na Facebooku Jan Vrobel, jeden z aktivistů a plánovaných řečníků na protestu proti návštěvě čínského prezidenta. Jde o akci Svědomí není na prodej, která byla na Kampu svolána na 14:30. „Podle posledních zpráv davy těžkooděnců obsazují Malou stranu a je dost možné, že se na Kampu přes ohlášené shromáždění nedostaneme,“ přiznal však.

 
12:45
29. 3. 2016

Po podepsání smlouvy o spolupráci vyrazili prezidenti Zeman a Si Ťin-pching na setkání s mladými fotbalisty a hokejisty.

 
12:39
29. 3. 2016

Si Ťin-pching upozorňuje, že se s Milošem Zemanem setkal za poslední roky pětkrát. I on vyzdvihuje, že by obě země měly nadále podporovat a prohlubovat pragmatickou spolupráci. Dnešní dopoledne prý s prezidentem Zemanem strávili „přátelským a plodným rozhovorem“, při kterém si vyměňovali názory na česko-čínské vztahy a další otázky. Zmínil i otázku přímých leteckých linek mezi ČR a Čínou.

 

„Budeme posilovat všestrannou výměnu mezi vládními institucemi, legislativními orgány, politickými stranami, plně rozvineme mechanismus dialogu na všech úrovních a budeme prohlubovat vzájemné porozumění,“ dodal Si. Zmínil při tom i možnost dalších velkých projektů např. v oblasti jaderné energetiky, ale také kulturní výměnu či spolupráci v oblasti vzdělání, sportu, filmu a televize, cestovního ruchu, ale třeba i další rozšíření čínské medicíny v Česku.

 
12:36
29. 3. 2016

Si Ťin-pching vyjadřuje jménem čínského lidu srdečené pozdravy a děkuje za pečlivou organizaci své návštěvy v Česku i za vřelé přijetí, „díky čemuž se zde cítím jako doma“. Krásná země i se svým bohatým kulturním dědictvím v něm prý zanechala hluboký dojem. „Účelem mé návštěvy je upevnit tradiční čínsko-české přátelství, posílit vztahy, politickou důvěru, prohloubit vzájemně výhodnou spolupráci a podpořit společný rozvoj,“ uvedl čínský prezident.

12:35
29. 3. 2016
12:33
29. 3. 2016

„Zároveň bych popřál, aby – slovy našeho premiéra Bohuslava Sobotky – se ČR stala vstupní branou pro ČLR do Evropské unie. A sám bych dodal, aby byla klidným přístavem, do kterého se budou vracet po nejrůznějších bouřích čínské lodi, aby tam nalezly přátelské přijetí,“ dodal Zeman.

12:31
29. 3. 2016

„Vztahy mezi našimi státy nejsou založeny jenom na ekonomické základně. Snažíme se rozvíjet i výměnu osob, jsem rád, že už platí pětiletá víza pro čínské podnikatele, ale bylo by dobré zjednodušit vízovou povinnost i pro další osoby,“ poznamenal Zeman. Upozornil i na spolupráci v oblasti sportu, věří i v další spolupráci v oblasti kultury.

12:30
29. 3. 2016

„Vážím si jak našeho osobního přátelství, tak navázaných skvělých obchodních vztahů mezi ČLR a ČR,“

pokračuje Zeman a uzpozorňuje, že zítra na Žofíně podepíší s čínským prezidentem konkrétní obchodní smlouvy – Zeman uvádí, že se „hluboce zmýlil“ a objem čínských investic v tomto roce nebude 45 miliard korun, ale 95 miliard korun. Upozornil ale také, že Škoda Auto bude v průběhu příštích pěti let investovat 60 miliard korun na výstavbu svých závodů v Číně.

 
12:37
29. 3. 2016

Prezident Zeman také prozradil, že namísto odhadovaných 45 miliard, které měli Číňané v Česku během letošního roku utratit, to bude nakonec mnohem více. Nově mluví Zeman o 95 miliardách korun jen za rok 2016. Konkrétní smlouvy by měli prezidenti a firmy podepsat zítra na Žofínském fóru.

 
12:35
29. 3. 2016

„Je to moje první návštěva v České republice. Účelem je posílit vzájemnou důvěru, prohloubit spolupráci a podpořit společný rozvoj. Obě strany by měly pokračovat v dlouhodobém rozvíjení vztahů. Měli bychom posilovat kontakty, za poslední dva roky jsem se s prezidentem Zemanem setkal pětkrát, za druhé také prohlubovat pragmatickou spolupráci,“ prohlásil také Si Ťin-pching.

12:25
29. 3. 2016

Oba prezidenti nyní vystoupí se svým prohlášením. „Chtěl bych se omluvit, že nemám funkční zlatý kočár, ve kterém bych Vás svezl tak, jako Vás svezla královna Alžběta II. Chtěl bych se omluvit i za to, že nevlastním Bílý dům, kde jste se nedávno setkal s prezidentem Obamou. Chtěl bych jenom poznamenat, že Praze se ale říká ‚zlatá Praha‘ a zlaté město je více než zlatý kočár. A Bílý dům byl postaven 450 let poté, co tady v Praze vznikala katedrála, kterou už jste viděl. Takže není se za co stydět,“ řekl v prohlášení prezident Miloš Zeman.

 
12:23
29. 3. 2016

Dohody o vzájemné spolupráci podepsali také ministři zahraničí, dopravy, průmyslu, zdravotnictví, školství a místního rozvoje. Partnerství oficiálně podepsala také pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a primátor Pekingu.

 
12:20
29. 3. 2016
 
12:18
29. 3. 2016

Studenti pražské filmové fakulty vyvěsili na protest proti pražské návštěvě čínského prezidenta a nejvyššího představitele tamní komunistické strany Si Ťin-pchinga na své budově na nábřeží tibetskou vlajku. Mnozí zástupci FAMU považují za nešťastné i užití postavičky Krtka od Zdeňka Milera pro nové animované filmy vyráběné v Číně.

 
12:15
29. 3. 2016

Prezidenti Číny a Česka podepsali smlouvu o strategické spolupráci. Na Hradě budou uzavřena i memoranda pro resort průmyslu, zdravotnictví a školství.

 
12:14
29. 3. 2016

Člověk v tísni na sociální síti: Souhlasíte s tím, aby se náš prezident při obědě zeptal svého čínského protějšku na vězeňskou stravu nositele Nobelovy ceny míru Liou Siao-pa, který byl za své názory a přihlášení se k české Chartě 77 zavřen na 11 let? Tak to přijďte říct na dnešní demonstraci na Kampě a na Hradčanském náměstí. Náš prezident se totiž spíše bude při paštice učit, jak tyhle živly stabilizovat...

Souhlasíte s tím, aby se náš prezident při obědě zeptal svého čínského protějšku na vězeňskou stravu nositele Nobelovy...

Zveřejnil(a) Člověk v tísni dne 29. březen 2016
 
12:13
29. 3. 2016

Prezidenti podepisují společné prohlášení o partnerství Česka a Číny.

 
11:47
29. 3. 2016

Podle analýzy Mediahub.cz proběhl online přenos na Týden.cz z návštěvy čínského prezidenta bez jediné zmínky o protestech v ulicích. Podle webu to má souvislost s tím, že částečným vlastníkem média je čínská společnost.

 
11:44
29. 3. 2016

Po Praze i dnes vlají obří čínské vlajky, do ulic vyrazili i lidé, kteřé čínského prezidenta v české metropoli vítají. 

 
11:32
29. 3. 2016

Podle informací DVTV dostala skupina čínských vítačů od mužů z černých aut obědy. Jak vítače organizuje ambasáda, si můžete přečíst zde. 

 
11:18
29. 3. 2016

Andrej Babiš si třese rukou s nejvyšším čínským představitelem. 

 
11:17
29. 3. 2016

Aktivista Jan Rovenský, který byl zadržen policií kvůli výměně čínské vlajky za tibetskou, popsal pro server Ctidoma.cz, jak to probíhalo. „Číňani útočili na lidi s tibetskými vlajkami, které jim brali. Píchali do nich tyčemi čínských vlajek. Policajti to surově ignorovali. Vrchol byl, když Ondrovi Mazurovi ukradli tibetskou vlajku a snažili se s ní utéct pryč. On je dohnal a vlajku si vzal. V tom okamžiku ho sebrali policajti, že zaútočil na Číňany. Toho Číňana, který vlajku ukradl, nechali být.

 
11:13
29. 3. 2016

Česká národní banka rozšíří spolupráci s čínským regulátorem o společné řešení a předcházení možným finančním krizím. Týká se to např. výměny informací o Home Credit.

 
11:06
29. 3. 2016

I Twitter žije návštěvou čínského prezidenta. 

 
11:05
29. 3. 2016

Rostoucí čínské investice v Česku podle průzkumu tuzemští podnikatelé nevnímají jako riziko. Pětina malých a středních firem v nich spatřuje určitou hrozbu, ale stejný počet podniků projevuje o čínský kapitál zájem. Téměř 60 procent českých podnikatelů vnímá příliv čínského kapitálu neutrálně.

 
11:06
29. 3. 2016

Zároveň jednají také celé národní delegace.

 
10:58
29. 3. 2016

Jak probíhalo vítání čínského prezidenta na Hradě? Podívejte se na video:

VIDEO
 
10:56
29. 3. 2016
 
10:56
29. 3. 2016

Prezidenti mají nyní soukromé jednání, účastní se pouze tlumočníci. Zhruba za hodinu se očekává tisková konference. 

 
10:47
29. 3. 2016

Čínské investice se na všech zahraničních investicích v Česku podílejí 0,36 procenta. Do Číny vyváží každý desátý tuzemský exportér, 34 procent vývozců očekává další zvýšení objemu vývozů do Číny. Dalších 17 procent firem vstup na čínský trh plánuje. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

 
10:42
29. 3. 2016

Ve 12:00 hodin společně vystoupí čínský prezident Si Ťin-pching a Miloš Zeman. 

 
10:42
29. 3. 2016
 
10:37
29. 3. 2016

I dnes provází návštěvu čínského prezidenta silná bezpečnostní opatření. 

 
10:35
29. 3. 2016

Potyčky mezi příznivci a odpůrci čínské delegace pokračují v Praze i druhý den. Při průjezdu čínské kolony Chotkovými sady se mezi příznivci a odpůrci strhla potyčka, při které muž protestující proti čínské lidskoprávní politice skončil na zemi.

 
10:33
29. 3. 2016

Přípravy komplikoval silný vítr. Před příjezdem čínského prezidenta převrátil květináč, během ceremoniálu odvál červený koberec. Čínský prezident pozdravil vojáky česky slovy: „Vojáci, nazdar!“

 
10:29
29. 3. 2016

Během uvítacího ceremoniálu bylo na počest čínského prezidenta vypáleno 21 dělostřeleckých salv, naposledy byl takto cizí státník v Česku vítán v 50. či 60. letech.

 
10:19
29. 3. 2016

Na místě je přítomen i ministr financí Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ministr dopravy Dan Ťok (ANO) i  ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Premiér Bohuslav Sobotka ale chybí.

 
10:12
29. 3. 2016

Uvítací ceremoniál na Hradě přenáší živě i CCTVnews. 

 
10:08
29. 3. 2016

Byly odpáleny salvy a hraje česká hymna, píše reportérka Blesk.cz, která je na místě.

 
10:04
29. 3. 2016
 
10:02
29. 3. 2016

Na Pražském hradě právě začala slavnostní přehlídka. Reportérka Blesk.cz je na místě.

9:58
29. 3. 2016

Miroslav Kalousek: „Proti státní návštěvě prezidenta ČLR nemáme námitky. Protestujeme ale proti papalášské estetice, která tuto návštěvu provází, a výrokům prezidenta ČR, kterými se odklání od našich spojenců a snaží se změnit azimut naší dlouhodobé zahraniční politiky. Neděláme si také iluze, že od prezidenta a premiéra zazní hlasitá připomínka lidí utlačovaných diktátorským čínským režimem. Ve svobodné zemi by takový apel vždy zaznít měl, a proto z našich oken ve sněmovně vlaje tibetská vlajka.“

 
9:56
29. 3. 2016

TOP 09 vyvěsila z oken sněmovny dvě tibetské vlajky. Protestuje tak proti čínskému prezidentovi i proti přístupu českých papalášů, řekl Schwarzenberg.

 
9:51
29. 3. 2016

Pražané by měli průběžne kontrolovat informace Dopravního podniku, kde jsou zrovna chystané uzavírky. Momentálně se to týká třeba Strossmayerova náměstí.

 
9:41
29. 3. 2016

Hrad se uzavřel kvůli návštěvě čínského prezidenta, policie vytvořila bezpečnostní zónu. V Praze jsou omezení pro auta, kolem Hradu nejezdí tramvaje.

 
9:25
29. 3. 2016

Program začíná v 10 hodin netradičně na třetím nádvoří Pražského hradu slavnostním uvítacím ceremoniálem. Ty se přitom standardně konají na prvním nádvoří poblíž Hradčanského náměstí. V rámci přivítání bude odpáleno 21 slavnostních salv z děl. 

 
9:11
29. 3. 2016

Vítáme vás u sledování druhého dne návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. I první den jsme sledovali online. Jeho program se bude odehrávat především na Pražském hradě a na Kampě. V plánu je setkání s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou, Milanem Štěchem, Janem Hamáčkem (všichni tři ČSSD) a Adrianou Krnáčovou (ANO).

joudajoudovy ( 31. března 2016 08:11 )

skromach, jako budouci kandidat na prezidenta, si dela politicke body. kazda fotecka do albicka dobra, lidu musi prezentovat sve konekce.

rumungro ( 30. března 2016 08:34 )

Požadavky na osvobození Tibetu a Čínských politických vězňů se odjakživa odevzdávají v Brně na pátém nástupišti v lampárně.

inter ( 29. března 2016 23:59 )

Inu, chudák náš Krteček kam se to až dostal, nemluvě o tom že si Zdeněk Miler nepřál aby v tom někdo pokračoval. Kdo ví co mu Panda budě dělat

fpost ( 29. března 2016 23:50 )

Proto má Čína 500 milionů.

fpost ( 29. března 2016 23:44 )

Kocour není doma a myši mají pré, doufám že je to učitel těláku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa