Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslankyně ANO proti Dienstbierovi. Chce připravit ombudsmana o nedotknutelnost

Poslankyně ANO Radka Maxová
Poslankyně ANO Radka Maxová  (Autor: ČTK/Šulová Kateřina)
Autor: Václav Lang - 
22. září 2015
05:15

Závažné pochybení nebo dlouhodobá nemoc. Kvůli takovým důvodům chce poslankyně Radka Maxová (ANO) uzákonit odvolatelnost veřejného ochránce práv. Vadí jí, že jsou poslanci na ombudsmana krátcí, i když jej sami do funkce instalují. Připravila proto pozměňovací návrh k vládnímu zákonu, který má ombudsmanovi pravomoci naopak rozšířit. Plán Maxové se ale hrubě nelíbí ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD).

Veřejný ochránce práv neboli ombudsman může být ze své funkce odvolán pouze ve dvou případech: pokud vstoupí do politické strany, nebo když poruší princip neslučitelnosti s jinou výdělečnou činností.

Poslankyni Radce Maxové vadí, že se veřejný ochránce práv sice zodpovídá sněmovně, která jej do úřadu dosazuje, ale že samotní zákonodárci na něj de facto nemají žádné páky. Pokud se jim znelíbí, musí čekat, než mu vyprší šestiletý mandát, případně doufat, že skončí z vlastní vůle.

„Jestliže mám možnost volit, tak bych měla mít i možnost odvolávat,“ vysvětlila své pohnutky pro Blesk.cz Maxová. Argumentuje také tím, že podobná právní úprava funguje i v dalších zemích EU, například Belgii, Švédsku nebo Německu. Český ombudsman je podle ní v současnosti téměř neodvolatelný.

Na základě jejího pozměňovacího návrhu by v budoucnu bylo možné, aby sněmovna ombudsmana odvolala, pokud se dopustí závažného pochybení nebo mu zdravotní stav přinejmenším po dobu půl roku nedovolí funkci vykonávat. Pro odvolání by se musela vyslovit nadpoloviční většina poslanců.

Spor s Dienstbierem

Ještě před projednáváním zákona ve sněmovně, k čemuž dojde zřejmě v rámci týdnů, chce poslankyně o věci hovořit s ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD), který novelu o veřejném ochránci práv připravil.

Budou si mít co říct, neboť Dienstbier s pozměňovacím návrhem své koaliční kolegyně ostře nesouhlasí. „Pozměňovací návrh je bezprostředním ohrožením instituce nezávislého veřejného ochránce práv. Do budoucna by jakýkoliv ombudsman mohl mít strach řešit záležitosti, se kterými se na něj obracejí občané, aby se případně nedostal do problémů s Poslaneckou sněmovnou PČR,“ prohlásil ministr pro Blesk.cz.

Ministr Jiří Dienstbier Ministr Jiří Dienstbier | Foto Blesk - Ladislav Křivan

Poslankyně nicméně jeho výtku odmítá a hodlá návrh podat, i kdyby Dienstbier protestoval. „V žádném případě si to nemyslím,“ komentovala v pondělí jeho argumenty. Věří, že sněmovna by svou pravomoc odvolávat veřejného ochránce práv nezneužívala.

Samotná novela, jak ji připravil ministr Dienstbier, cílí na rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv. Nově mu dává pravomoc navrhovat rušení zákonů nebo jejich částí a také podávat veřejnou žalobu kvůli diskriminaci. Právě s druhou částí poslanci nesouhlasí. Ve zmíněném výboru podpořili pozměňovací návrh Markéty Adamové (TOP 09), aby pravomoc podávat antidiskriminační žalobu ombudsman nezískal.

jarypadlo ( 22. září 2015 08:24 )

Odvolatelnost nutně musí být možná i při běžných volbách,vidím to na zelené a červené volební listy. Ombudsmani hájí práva a zájmy cizích a menšinových skupin,ale v zásadě proti lidu ČR. Prokazatelně nikdo nic neudělal a nereagoval v případě soudních křiváren. . . . .https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

reiner ( 22. září 2015 07:32 )

On už se snad vidí ombudsmanem?? Potěš Bůh ....

hu11 ( 22. září 2015 06:59 )

 Na Diensbiera neberte ohled, to je kolaborant

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa