Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za řidítky se dvěma desítkami. Poslanec chce povolit pivo cyklistům

Autor: Václav Lang - 
23. září 2015
05:40

Lidovecký poslanec Jiří Junek vytáhl do boje za mírnější přístup k alkoholu za řidítky. Navrhuje, aby lidé mohli usednout na kolo i s půl promile alkoholu v krvi, což podle něj odpovídá dvěma desítkám. V rozhovoru pro Blesk.cz tvrdí, že by měla policie kontrolovat spíš to, zda lidé nosí helmy. 

Navrhujete tolerovat cyklistům půl promile alkoholu v krvi. Co vás k tomu vede?

Vždycky uvádím, že to jsou tři důvody. Nejzásadnějším je dnešní situace na cyklostezkách. Všude stavíme za velké peníze cyklostezky, což je hlavně věc relaxace. Všude okolo je občerstvení, každý počítá s tím, že se občerství. Na druhou stranu, když si někdo dá k jízdě na kole jedno dvě piva, tak mu hrozí sankce, která není úplně zanedbatelná.

Co je další z těch argumentů?

Další argument je, že ve většině evropských států tolerance existuje, byť uznávám, že většinou platí pro všechny, ale jsou i některé země, kde třeba motoristé mají půl promile a cyklisti 0,8. Na druhou stranu, jestliže dnes máme sice nulovou toleranci, ale toleruje se 0,24 promile jako „přirozená hladina alkoholu v těle“ plus odchylka měřicích přístrojů, tak si myslím, že nezavedeme nic revolučního, když z 0,24 uděláme 0,5.

Tolerance 0,5 promile alkoholu v krvi odpovídá kolika vypitým pivům?

Je to samozřejmě trochu ošidné, ale dejme tomu u chlapa, jako jsem já, který má sto kilo a 186 centimetrů, tak jsou to minimálně dvě desítky. Ale samozřejmě je to u každého jinak. Když to bude ženská, která má 40 kilo i s postelí, tak tam to bude spíš k jedné desítce. To už by si musel každý nějakým způsobem pohlídat.

Vy osobně si dáte pivo, když potom jedete na kole?

Do hospody na kole nejezdím. Zaprvé ji mám blízko, takže tam chodím pěšky, a za druhé si ani nemyslím, že by k tomu mělo kolo sloužit. Ale když jsem někde na výletě, respektive na cyklostezce, tak si to pivo dám. Ale vždycky to končí u jedné dvou desítek, víc to nemá smysl.

Nebojíte se, že když se prosadí tolerance, budou toho cyklisté zneužívat a vypijí o to víc?

Tohle slyším pořád, nejenom u alkoholu, ale i když jsme nedávno ve sněmovně odsouhlasili a pak zase zamítli stopadesátku na dálnicích. Všichni říkají, že kdyby se povolila stopadesátka, tak budeme jezdit sto sedmdesát. Ale můžu to vzít z druhého konce a říct, že dneska je nula, cyklista si dá jedno pivo a řekne si: ‚Je to jedno, jestli si dám jedno nebo tři, už jsem stejně nulovou toleranci porušil.‘ Ale když tady bude dané, že si člověk může dát dvě piva, což na občerstvení u drtivé většiny lidí stačí, tak jsou si vědomi toho, že dvě si dát můžou a pak nemají důvod si dát to třetí.

Měl by se podle vás tento návrh, pokud bude přijatý, odrazit i v četnosti policejních kontrol cyklistů?

Myslím, že kontroly by měly být automatické už dnes. Když zavedeme toleranci půl promile, tak si myslím, že je to důvod, proč kontroly dělat. Ale zase bych nechtěl, aby tím byli cyklisti šikanováni ve stylu: ‚Vymohli jste si půl promile, tak teď vám ukážeme a budeme to hlídat.‘ Na silnicích jsou úplně jiná nebezpečí, ať se spíš policie zaměří na to, jestli cyklisti, kteří musejí mít helmu, ji opravdu mají, protože to si myslím, že je větší nebezpečí než to, jestli si dáte dvě desítky.

Máte šanci s návrhem uspět, i když už jej odmítli poslanci hospodářského výboru?

Hospodářský výbor to neschválil, ale bylo to o hlas, respektive dva, neboť bych potřeboval navíc dva hlasy, aby byl návrh přijat. Ale šance jsou i na plénu ve sněmovně. Hlavně když jsem viděl, že hlasování ve výboru nebylo podle politické příslušnosti, ale z každého klubu tam byl vždycky někdo pro a někdo proti. Takže to není téma politické, ale spíš názorové, jak to kdo cítí, jaké má zkušenosti. Takhle to bude i ve sněmovně a podle toho se bude hlasovat, takže bych to vůbec neviděl jako ztracený boj.

Když se o tom bavíte s poslanci, co vám na to říkají?

Je to stejné jako na tom výboru, část z nich to vítá nebo podporuje, pak jsou ti, kteří jsou zarytými odpůrci a říkají, že tu otevíráme vrátka něčemu špatnému. Je to poměrně vyhraněné, někdo zastává stanovisko jako já, a pak jsou silní odpůrci, kteří o tom v žádném případě nechtějí slyšet.

salto ( 23. září 2015 09:59 )

Souhlasím pod podmínkou, že to pivo musí být 12stupňové

mirkli ( 23. září 2015 06:51 )

Junek se snad zblaznil, už teď cyklisti mají povoleno jezdit v jednosměrce v protisměru i když tam není cyklostezka, jezdí v pěší zóně, jezdí po přechodech a neberou ohled na ostatní!! Samozřejmě najdou se výjimky ale pro většinu neplatí vubec nic!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa