Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lídr KDU-ČSL Bělobrádek sršel vtipem: Vzkažte Čunkovi, ať nás nezdržuje!

Autor: ČTK - 
23. května 2015
13:38

Lidovce i nadále povede dosavadní duo Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka. Oba uspěli v dnešní volbě na celostátním sjezdu podle očekávání. Delegáti si zvolili i řadové místopředsedy, stali se jimi Zuzana Roithová, Jan Bartošek, Jiří Mihola a Ondřej Benešík. Sjezd proběhl bez problémů až na časový skluz. Politici si zavtipkovali, že za něj může Jiří Čunek, který zastavoval politiky na chodbě, když chodili na toaletu.

Bělobrádek, který neměl protikandidáta, získal důvěru drtivé většiny delegátů. Z 275 přítomných mu hlas dalo 251. Delegáti odpoledne zvolili i další členy užšího vedení strany. Funkci prvního místopředsedy obhájil ministr zemědělství Jurečka, když porazil protikandidáta Miroslava Rovenského. Nominaci získal i Jan Bartošek, kandidaturu ale odmítl s tím, že vítězný tým se nemá měnit. Uspěl poté v obhajobě křesla řadového místopředsedy. 

Bělobrádkovo opětovné zvolení předsedou se vzhledem k volebním úspěchům strany z posledních dvou let očekávalo. Straně se pod jeho vedením podařilo vrátit do Sněmovny, což Bělobrádek označil za unikátní záležitost. Delegátům dnes také řekl, že se podařilo splnit i další cíl z předchozího sjezdu, a to oddlužení a vytvoření budoucnosti pro stranu. 

"Buďme trpěliví, ale i pracovití. Buďme sebevědomí, ale ne nafoukaní," řekl Bělobrádek. Prohlásil, že lidovci mají na to, aby v krajských volbách na podzim 2016 získali několik hejtmanů a rozbili rudooranžové krajské koalice KSČM a ČSSD. 
Jurečka získal 148 hlasů z 278 odevzdaných hlasovacích lístků. Téměř 100 hlasů bylo ale neplatných kvůli chybám delegátů. Většina z nich byla určena pro Jurečku. "Věřím, že budeme dobrý tým, který povede příští dva roky KDU-ČSL k ještě lepším volebním výsledků," reagoval Jurečka na volbu. 

Ve volbách řadových místopředsedů své funkce obhájili bývalá europoslankyně Roithová i poslanec Bartošek. Dlouholetý místopředseda Roman Línek ani místopředsedkyně Klára Liptáková své posty neobhajovali. Nahradili je poslanec Benešík a šéf lidoveckého poslaneckého klubu Mihola. 

Bělobrádek předchozímu předsednictvu poděkoval a řekl, že je velmi rád, že uspěli ti, kteří z minulého předsednictva kandidovat chtěli, tedy Bartošek a Roithová. Přivítal i doplnění o Benešíka a Miholu, který se již jednání v minulosti účastnil jako předseda poslaneckého klubu. Lidovci se také věnují debatě o směřování strany. Jednotlivá usnesení by měli přijímat v neděli. 

asijo ( 24. května 2015 02:33 )

KDU-ČSL patří dávno postavit mimo zákon za spáchané zločiny.Největší z nich ju církevní restituce.

1pravda1 ( 23. května 2015 15:14 )

Zbytečná strana - jen díky nim nebyly revidovány předražené církevní restituce!!! Strana, ze které vyšel Čunek, Parkanová, Kalousek, Svoboda atd.

lug70 ( 23. května 2015 15:14 )

Zřejmě plní pokyny nadřízených za oceánem velmi dobře a tudíž americká ambasáda, která na něj zde dohlíží je s ním spokojená.

1pravda1 ( 23. května 2015 15:12 )

ODS a TOP se třepe strachy na jakoukoliv regulaci zlodějen, prý budou blokovat sněmovnu dva roky do dalších voleb, jen aby neprošla majetková přiznání a elektronická evidence tržeb, zlodějny jim nejvíce vyhovovaly a k tomu slabý neschopný Nečas pod taktovkou Kalouska, Nagyové a kmotrů!!! To by mě zajímalo, jak by hlasovali lidovci, kdyby byli v opozici.

sores ( 23. května 2015 14:16 )

Vždyť je to jedno kdo koho a co řídí! Vždy to vyjde nastejno. V Česku 40 miliardářů Kellner 200 miliard. Babiš 60 miliard a dál ti další. Za každým rychlozbohatnutím je vždy nějaký zločin a velké podfuky. Rozhodně to není pracovitou a poctivou cestou.Hlavně ať si ty miliardy užijí a nedostanou raka. V Česku řídí stát soudy a banky!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa