Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

S Gottwaldem na věčné časy! Čestné občanství mu v Úvalech u Prahy ponechali

Klement Gottwald s manželkou Martou
Klement Gottwald s manželkou Martou  (Autor: ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. března 2015
18:45

Jde o historickou kuriozitu – v Úvalech u Prahy mají mezi čestnými občany města nejen Edvarda Beneše, ale i jeho prezidentského nástupce. Zarytého komunistu Klementa Gottwalda! Za jehož vlády docházelo mj. k vykonstruovaným procesům a justiční vraždě Milady Horákové. Když však v Úvalech navrhovali odebrání čestného občanství, návrh neprošel. Proč?

Spisovatelé Alois Jirásek a Marie Majerová, politici Karel Kramář, Edvard Beneš... A také Klement Gottwald! To jsou někteří z čestných občanů Úval. Rozhodnutí o udělení čestného občanství prezidentovi Gottwaldovi padlo v Úvalech na plénu místního Národního výboru 28. září 1949. Tedy rok a půl po Vítězném únoru, komunistickém převratu.

Letos, shodou okolností také v únoru, se v Úvalech hlasovalo o odebrání Gottwaldova čestného občanství. „Na základě dotazů občanů týkajících se čestného občanství Klementa Gottwalda rada uložila prověřit možnosti odejmutí čestného občanství,“ stojí v zápise z jednání Rady města u bodu 32, který předložila tajemnice úřadu Jana Tesařová. Na jednání upozornil web Úvalsko.cz, který se pozastavil nad čestným občanstvím pro člověka, který stojí za převratem, obdobím nástupu tvrdé komunistické diktatury, pronásledováním odpůrců a stovek rozsudků smrti...

Čestné občanství může být v Úvalech odňato zastupitelstvem města „tomu, kdo se stal nehodným tohoto uznání, nebo tomu, u koho dodatečně vyjdou najevo skutečnosti, na základě kterých by k udělení čestného občanství nedošlo“. Přesto návrh přijat nebyl. Z pětice přítomných včetně starosty Petra Boreckého (Otevřené Úvaly) se 5 lidí zdrželo hlasování.

„Je to opravdu kuriózní a pro mě jako mladého člověka nepochopitelné,“ reagoval pro Blesk.cz Jan Nehasil, který web Úvalsko.cz vede. V Úvalech bydlí několik let a zájem o místní historii ho dovedl i ke Gottwaldovi. „Popravdě mě to zarazilo. Chtěl jsem na to upozornit a vyvolat diskusi, zda skutečně chceme tuto osobnost mít jako čestného občana. Chápu, že v roce 1949, kdy mu tento titul udělovali, tuto diskusi takto svobodně prostě vést nemohli a také zcela jistě neměli informace co máme dnes. Proto jsem se obrátil na starostu s dotazem, zda tato osoba ještě stále má místo mezi lidmi s nejvyšší poctou města. Starosta odpověděl, že do voleb se nic nestane a taky nestalo,“ zavzpomínal autor webu.

Poslední rozhodnutí Rady města ho zklamalo. „Nevidím do duše našich radních, ale můj osobní názor je, že je to nechuť rozhodnout a říci tak vlastní názor. Zdržet se hlasování je tak jednoduché... Chápu, že je to pro město sice minoritní věc, ale už s úctou těm, co tento hrůzný režim nepřežili nebo byli vězněni, mi to přijde jako velká ostuda. Nejde měnit historii a o to taky nešlo, šlo o to pojmenovat to zlo a nelidskost a vypořádat se s ní podobně jako v jiných městech,“ dodal pro Blesk.cz Nehasil.

Rada města Úvaly vydala k celé záležitosti stanovisko. "Na danou problematiku existují v zásadě dva úhly pohledu. 1) negování vlastní historie nebo 2) chápání udělení čestného občanství v kontextu doby. V naší zemi se každých 20 let staví a pak zase boří pomníky a podobně je to s čestnými občanstvími," upozornila Rada.

"Nikdo nepochybuje o tom, že Klement Gottwald vešel do českých dějin jako negativní postava, za kterou bylo hodně zla. Rada města Úvaly však nechce přepisovat historii, nechce zasahovat do kronikářského zápisu města, proto se jednomyslně zdržela hlasování v této otázce," vysvětlila pro Blesk.cz Rada města. Gottwaldovo čestné občanství prý chápe jako nezvratnou součást dějin. "Na druhou stranu i jako určité memento, až v současné době budeme chtít udělit čestné občanství, abychom přemýšleli, komu ho udělujeme a jestli ten člověk může obstát před soudem historie," stojí dále v prohlášení.

Gottwalda zavrhli i ve Zlíně

V 90. letech zrušila Gottwaldovi čestné občanství řada měst. V roce 2010 pak přišel o čestné občanství také ve Zlíně, kde v roce 2010 hlasovalo pro 34 z 38 přítomných zastupitelů. Proti byli dva komunisté, dva další se zdrželi. Právě Zlín se přitom v minulosti jmenoval Gottwaldov – od 1. ledna 1949. Ačkoli o místo Gottwaldova narození nejde. První československý komunistický prezident se narodil v Dědicích u Vyškova. Čestné občanství ve Zlíně získal již v roce 1946 – jako dar ke svým 50. narozeninám. Příliš si ho neužil. Gottwald zemřel již v roce 1953 po návratu ze Sovětského svazu, kde byl na pohřbu diktátora Stalina.

Blesk.cz se mapou kontroverzních čestných občanství zabýval již dříve, v roce 2011. Od té doby se řada věcí změnila. V Úvalech však nikoli. V loňském roce došlo k odebrání čestného občanství Gottwaldovi např. v Náchodě. „Nechceme měnit historii, bohužel, neumíme to. Co musíme umět, je vypořádat se s ní, pojmenovat zlobu, nelidskost, slabost a zbabělost. I když s časovým odstupem,“ argumentoval tehdy náchodský radní Aleš Cabicar z TOP 09, která návrh předložila. Naopak např. v Liberci čestným občanem Gottwald zůstal. I tam je na jednom seznamu spolu se svým předchůdce Edvardem Benešem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 11. března 2015 15:51 )

salto ( 10. března 2015 13:48 )

Se kouknou na hodinky (digitálky)

salto ( 10. března 2015 13:47 )

Ty máš jenom lues, že?

peecek ( 10. března 2015 00:28 )

 Proč neprošel v Úvalech návrh na zrušení čestného občanství K. Gottwalda?? Protože si tam chytří lidé uvědomují, že za několik let se zase budou lidé zasazovat o to, aby se rušily čestné občanství lidem, jako byl například V. Havel. www.vaclav-havel.eu/

tochadda ( 9. března 2015 22:49 )

Z toho plyne, že je to nebetyčná kravina dělat čestnejma občanama kdejaké vsi kdejakého momentálního hlavouna, kterého pak historie smete...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa