Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

S Gottwaldem na věčné časy už neplatí: Úvaly mu zrušily čestné občanství

Klement Gottwald už není čestným občanem Úval u Prahy
Klement Gottwald už není čestným občanem Úval u Prahy  (Autor: EPA, Reuters, ČTK, Blesk)
Autor: ČTK ljš - 
6. května 2015
14:23

Úvaly u Prahy zrušily čestné občanství prvnímu československému komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi. Rozhodnutí zastupitelů předcházela dlouhá debata o tom, jak interpretovat minulost a zda Gottwaldovo občanství neponechat jako memento. Z 15 zastupitelů jich 11 souhlasilo s odebráním občanství, čtyři se zdrželi hlasování.

Návrh podle starosty Petra Boreckého vzešel už před časem od jednoho z úvalských obyvatel, amatérského historika, který si všiml, že Gottwald je stále čestným občanem Úval, a dal městské radě podnět, aby mu občanství bylo odebráno. Vedení města s 6500 trvale hlášenými obyvateli se hlasování zdrželo. Podle Boreckého to bylo kvůli tomu, že radním rozhodovat o této věci nepříslušelo, a navíc se shodli, že „nemá cenu přepisovat historii“. Později nicméně návrh ještě předložili zastupitelstvu, které občanství koncem dubna zrušilo.

„Ta debata byla skutečně rozsáhlá, asi hodinová. Gottwalda se nezastával vůbec nikdo, jediné, o čem se vedla debata, byla interpretace minulosti, jak k ní přistupovat,“ uvedl Borecký. Poukázal na to, že Gottwaldovo čestné občanství sice bylo zrušeno, ale v kronice města jako připomínka pro budoucí generace informace o čestném občanství prvního komunistického prezidenta v letech 1949 až 2015 zůstane.

Gottwalda zbavili v uplynulých letech čestného občanství v mnoha českých a moravských městech, mimo jiné i ve Vyškově, pod nějž nyní patří Gottwaldovy rodné Dědice. Jiná města mu naopak čestné občanství nechala. Nejčastěji s odůvodněním, že nechtějí opravovat historii.

Čtvrtý československý a zároveň první komunistický prezident Gottwald byl hlavou státu pět let. Takzvaný první dělnický prezident nesl zodpovědnost za politický vývoj v zemi po roce 1948, za nezákonnosti, policejní zvůli i justiční teror.

steelheart ( 6. května 2015 16:49 )

totální b.l.b....vé

steelheart ( 6. května 2015 16:47 )

dobrej nápad, bude divadýlko

steelheart ( 6. května 2015 16:46 )

mohli mít něco originálního, takhle mají ho...o!

ruudazvostravy ( 6. května 2015 16:24 )

 Paráda,tak gdo bude tejt f pořadníku,dyš to Kléma vzdal?Hawela asy né,ten uš má méno na fšech veřejnejch hajzlech.Nó dyk tady je takovejch hvjezd heurékom.Třeba takovej pán Máťuška,Róm s Košyc.Bil to prýma kluk,ale von sy prostřýlel cestu na zápat i s Óly Plechovou a eště s Merčédesem s Tůzexu.Jó,takovou tady máme eště neska mládeš.

moiaza ( 6. května 2015 16:03 )

Kdepak Gottwald a Lenin. Naše republika už má dávno jiného boha. Je všude.Najdete ho denně v tisku, televizi, je v lednici, visí i na záhodech, možná je i v konzervách. Kam se podíváte, všude vás obklopuje. Pronásleduje vás na každém kroku. Jméno toho boha je "Jágr". Pro jistotu neotvírám lednici a nekupuji konzervy. Jen čekám, kdy budeme mít pojmenované po tomto bohovi lavičky, náměstí, školy, kašny,letiště, náměstí.........

Zobrazit celou diskusi