Hvězdu filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne donutila sovětská tajná služba KGB v 50. letech podepsat spolupráci (Blesk informoval včera). Leoš Suchařípa se ale jako agent neosvědčil, protože na nikoho nedonášel. Navíc v roce 1968 vystoupil ze strany. Za to ho stihl trest. „Narodil jsem se v roce 1965, takže mi komunisti vzali tátu. Přičinili se o to, že v zásadním věku, v dospívání, se mnou nemohl být,“ řekl Blesku Suchařípův syn David.

„Netrpěl jenom táta, ale celá naše rodina, protože v roce 1970 ho vyhodili z Činoherního klubu v Praze, v roce 1972 nesměl působit vůbec v Praze,“ svěřil se herec s tím, že otec pak hrál až v Karlových Varech a Ústí nad Labem. „Nešlo jezdit denně jako dnes. Tenkrát jsme ani neměli auto. Za prvý jsme na to neměli a za druhý tam bydlel na ubytovnách,“ vypočítává někdejší představitel gynekologa Marka Kroupy v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Oblastní herci tenkrát podle jeho slov neměli na to, aby mohli jezdit za rodinami do Prahy. „Vždycky se složili do jednoho auta a jezdili v pěti v nějaký starý omlácený škodovce... Nebyla to prostě doba tučná na nějaké odměny, ale zároveň ho nezlomili,“ vzpomíná David na svého otce.

Davidova matka byla divadelní publicistka a překladatelka z ruštiny Helena Suchařípová (†75), napsala mj. monografii o Radovanu Lukavském. Za normalizace psala a překládala pod jinými jmény. S Leošem Suchařípou se brali v roce 1962 a prožili spolu 43 let. Kromě Davida přivedli na svět také dceru Lucii (51).

Fotogalerie
7 fotografií