„Udal ho chlap, když viděl na balkoně viset flanelovou košili, kterou oni neměli. Podle ní zjistili, že tam žije nějaký cizinec,“ zavzpomínal herec a režisér Jan Kačer (78) na epizodu ze Suchařípova života v r. 1952, kdy hvězda filmu Faunovo velmi pozdní odpoledne ještě studovala v Sovětském svazu.

„Samozřejmě na něj ihned nastoupila KGB a musel jim podepsat loajalitu k Sovětskému svazu. To víte, že nepodepisoval loajalitu ruský literatuře,“ prozradil ještě za svého života Pavel Landovský (†78).

Nevím, jestli jsou nějaký lidi, který by prásknul…“ dodal herec a disident s tím, že Suchařípa proti němu nikdy nic neřekl. „Dali mi 950 stránek o udavačích, kteří na mě práskali. Leoš mezi nimi nebyl,“ řekl Landovský v dokumentu ČT Předčasná úmrtí.

Syn David: Byla to děsivá léta

„Když za váma v 50. letech v Rusku přijde KGB a dá vám na vybranou, tak buď musíte být velmi silný člověk, octnete se v gulagu a zemřete, anebo uděláte to, co udělal táta, totiž že podepsal jakousi spolupráci,“ bránil David Suchařípa (49) otce v rozhovoru pro Lidové noviny. Apeloval přitom na to, ať se přihlásí jeden člověk, jemuž jeho otec kdy uškodil!

„Sám nejlíp vím, jak táta žil, jak ho bolševik dusil, jak musel na deset let odejít z Prahy a máma pak překládala pod cizími jmény ruskou literaturu. Tudíž pro mě to byl úplnej nesmysl, že se táta v těch seznamech objevil. Navíc on byl do roku 1968 členem komunistické strany. On byl ten levicový intelektuál, který podlehl poválečné euforii. V květnu 45 přišli dva Rusové, kteří tátovi vyprávěli o posledních slovech jeho otce, mého dědečka, který zůstal v koncentráku v Mauthausenu. Táta pak vystudoval v Moskvě, Rusko miloval, miloval ruskou literaturu, tak to šlo až do toho osmašedesátého, kdy všechny jeho ideály vzaly okupací zasvé...“

Pil vodku po kilech

Suchařípa se dostal na Sibiř během studií na Vysoké škole divadelní v Moskvě (1952–1957). Přivezl si odtud nejen lásku k ruským klasikům (přeložil všechny hry od Čechova), ale také k vodce, kterou pil po dvoudecových skleničkách!

Nebo – jak říkají Rusové – po kilech, neboť tam se tvrdý alkohol objednává podle váhy (deci = 100 grámov)...

Krom toho byl Leoš i vášnivý kuřák, takže není divu, že prodělal infarkt a dvě mrtvice. Kvůli druhé, která ho sklátila po natáčení »Fauna« s režisérkou Věrou Chytilovou (†85), ochrnul na pravou polovinu těla a přestal artikulovat. I to byla příčina jeho nezaměnitelné dikce.

Fotogalerie
9 fotografií