Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kde udělali vědci z Německa chybu? Smrtící bakterie dál útočí

Autor: ČTK, vk, ida, mivrk - 
7. června 2011
05:00

Hledání zdroje, odkud přichází smrtící mutace bakterie EHEC, je jako pátrání po jehle v kupce sena. Němečtí experti navíc »střílí« do prázdna a zkouší různé možnosti v naději, že se konečně trefí a původce nebezpečné střevní bakterie odhalí. Bohužel... Ani jejich poslední tip, že se bakterie nachází v zeleninových klíčcích, nevyšla.

Každé oznámení německých odborníků vždy vyvolalo hysterii v celé Evropě. Stejně tak tomu bylo i v posledním případě. Experti zavřeli dolnosaskou farmu, která směsi se zeleninovými klíčky produkovala, stáhli z prodeje veškeré její produkty a započali testování s tím, že tentokrát už je jejich stopa správná a zdroji bakterie jsou zaručeně na stopě. Nepovedlo se. První pondělní výsledky testů výskyt nebezpečné bakterie na zeleninových výhoncích nepotvrdily.

Němci se také pokusili svést vinu na Čínu, když oznámili, že sadba zeleniny pochází z této asijské země. Farma se dostala do podezření, protože od ní vedly dodavatelské trasy potravin, které snědli někteří z nakažených lidí.

Epidemie si zatím vedle 21 obětí v Německu vyžádala jednu mrtvou také ve Švédsku. Při pátrání po zdroji a přenašeči nejprve padlo podezření na okurky ze Španělska, posléze na jednu restauraci v Lübecku a pak na jídlo ze slavnosti pořádané k výročí hamburského přístavu. Ani jedno z těchto podezření se ale nepotvrdilo. Německý deník Bild navíc v pondělí informoval, že má zprávy o zrodu nákazy. Podle něj vedou stopy do ekologických farem v Číně...

Kdy antibiotika zabírají?

Hledání zdroje, odkud přichází smrtící mutace bakterie EHEC, je jako pátrání po jehle v kupce sena. Němečtí experti navíc »střílí« do prázdna a zkouší různé možnosti v naději, že se konečně trefí a původce nebezpečné střevní bakterie odhalí. Bohužel... Ani jejich poslední tip, že se bakterie nachází v zeleninových klíčcích, i tentokrát nevyšla.

Jaký je rozdíl mezi virem a bakterií?

Bakterie jsou nejrozšířenější skupinou organismů na světě. Jsou to choroboplodné zárodky, které získávají živiny z okolí a mohou žít prakticky kdekoli: uvnitř lidského těla, na površích, ve vodě, v půdě, ovzduší, uvnitř a na povrchu mnohobuněčných organismů. Vyskytují se mezi nimi druhy, které mohou existovat i v prostředí, kde by ostatní organismy nepřežily (vroucí voda v sopečných jezerech, nejvyšší vrstvy atmosféry).

Virus (virus = latinsky jed) musí být uvnitř živého prostředí - buňky (ať už člověka nebo zvířete) , aby přežil a mohl se množit. Přežít ale může i na různých površích a nakazit někoho, kdo se jich poté dotkne. Viry na rozdíl od bakterií, které mohou růst samostatně, potřebují hostitele, kterého infikují a ve kterém se množí. Toto je také proces, kterým virus způsobují onemocnění hostitele.

torremolinos ( 7. června 2011 10:32 )

Rezacku-z německého masa.

rezacek ( 7. června 2011 10:20 )

... "Masy rozhodují vše." Je to jasné, je to z masa.

rezacek ( 7. června 2011 10:19 )

Vždyť i jejch kancléřka je z DDR.

rezacek ( 7. června 2011 10:18 )

Nedostatečná obrana Reichstagu.

torremolinos ( 7. června 2011 10:09 )

jsou sami o sobě pořádnou nákazou.Takže původcem nákazy je NĚMEC.

Zobrazit celou diskusi