Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrtící zemětřesení na Novém Zélandu: 200 mrtvých!

Autor: ČTK, šim, INT - 
22. února 2011
09:16

Zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy stupnice zasáhlo v úterý město Christchurch na Novém Zélandu. Podle premiéra Johna Keye si vyžádalo nejméně 200 lidských životů. „Je to tu jako válečná zóna. Mrtvá těla, zranění, trosky budov,“řekl starosta druhého největšího novozélandského města Bob Parker.

819480:gallery:true:true"Je to jeden z nejtemnějších dnů Nového Zélandu," řekl televizní stanici TV One News novozélandský premiér John Key. Uvedl také, že obětí je už nejméně 200, citovala jeho slova agentura Reuters.

Úřady předpokládají, že počet mrtvých bude ještě vyšší. Zřítilo se totiž množství budov, v jejichž troskách záchranáři pátrají po zavalených lidech. Sesunuté zdivo zablokovalo mnohde ulice. Neprůjezdný je most. Otřes poškodil pozemní komunikace a vyvolal také několik požárů. Mnohé domy mají vážné trhliny ve zdivu. Přerušeny jsou dodávky vody i elektřiny, přerušeno je telefonní spojení. Mimo provoz je letiště. Z porušeného potrubí zalévá ulice voda.

Letecký pohled na zničenou katedrálu uprostřed města Christchurch Letecký pohled na zničenou katedrálu uprostřed města Christchurch | EPA, Reuters, ČTK

Policie evakuuje obyvatele i zaměstnance z budov v centru města, jelikož budovy tam byly částečně poškozeny už při loňském zářijovém zemětřesení. Podle sdělení místního rozhlasu se zřítil kostel blízko městského centra. Otřes, který přišel kolem poledne tamního času, shazoval počítače se stolů, kácely se skříně i jiný nábytek.

Zaplavené ulice Zaplavené ulice | Reuters, ČTK, EPA

 

Starosta Bob Parker vyhlásil ve městě výjimečný stav a nařídil evakuaci lidí z centra města. V ulicích už byli rozmístěni vojáci, jejichž úkolem je pomáhat obyvatelům, respektive střežit oblast. Mezi mrtvými jsou i cestující ze dvou autobusů, na něž dopadly trosky budov z velké výšky. Pod zříceným zdivem se ocitlo mnoho automobilů.


Od loňského 4. září, kdy druhé největší město souostroví Christchurch postihlo ničivé zemětřesení o síle 7,1 stupně, zažilo toto město na Jižním ostrově stovky následných otřesů. Utrpělo rozsáhlé škody, zraněno tehdy ale bylo jen několik málo lidí, jelikož přírodní živel udeřil v ranních hodinách, kdy bylo na ulicích jen minimum lidí. Tentokrát ale zemětřesení postihlo město v době oběda a v ulicích, obchodech či restauracích se pohybovalo velké množství obyvatel.

Zemětřesení jsou na Novém Zélandě častá, protože tu na sebe narážejí dvě velké zemské desky. Seizmologové v této ostrovní zemi zaznamenají až 15.000 zemětřesení ročně, ale nanejvýš 150 jich člověk vnímá a dvě desítky dosahují pětistupňové hodnoty.

palko1961 ( 22. února 2011 21:02 )

A takhle to bude postupovat po celem svete az do roku 2012. Pak se ucet uzavre definitivne !

xsara ( 22. února 2011 12:02 )

150 mrtvych v noci a tedka pricetli dalsich 65.....

tochadda ( 22. února 2011 10:24 )

Sakra, proč to stále postihuje obyčejné nevinné lidi a ne nějakou zlou nenávistnou pakáž někde na Mohamedánsku....nebo třeba Strakovou akademii a parlament ČR....

gevi ( 22. února 2011 09:36 )

Taky jsem se díval. Ale bojím se, aby Blesk neměl pravdu.

scra ( 22. února 2011 09:28 )

vsude pisou 65 mrtvych,jen tady 200. Zase blesk,to je fakt silenost

Zobrazit celou diskusi