Zatímco loni v říjnu po vichřici Herwart zpracovaly VLS přibližně 200.000 kubíků zničeného dříví, po nedělní bouři očekávají vojenští lesníci škody podstatně menší. "Většinou se jedná o roztroušené škody, což také ztěžuje jejich přesný odhad, ale z předběžného monitoringu už teď vyplývá, že bouře Fabienne VLS nijak dramaticky nepostihla," uvedl výrobní náměstek vojenských lesů Libor Strakoš s tím, že státní podnik situaci nadále monitoruje.

Ze zhruba 20.000 metrů krychlových dříví, které podle odhadů nedělní vichřice poškodila, připadá přibližně čtvrtina na listnaté stromy. Polomy budou vojenští lesníci odstraňovat a zpracovávat průběžně. Do poškozených lesních porostů pošlou těžební stroje ihned.

Nejvíce postiženou oblastí ve správě VLS byly lesy ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku. Silnému větru tam za oběť padla i mohutná jedle bělokorá, která aspirovala na zápis mezi národní památné stromy, jež jsou chráněny podle zákona o ochraně přírody a krajiny. Stoosmdesátiletý strom byl vysoký 38 metrů a obvod kmene u země přesahoval pět metrů.

"Tato jedle byla vedena jako Významný strom VLS. Jde o jedince, které považujeme za historicky pamětihodné, hodnotné z hlediska krajinářského, druhově významné či pozoruhodné svým tvarem nebo velikostí. Považujeme je za aspiranty na památné stromy a chráníme je, abychom z nich zachovali co nejvíce pro budoucí generace," uvedl Strakoš.

Škody po nedělní vichřici sčítají i Lesy České republiky, kterým patří téměř polovina lesů v zemi. Podle pondělních předběžných odhadů podniku vítr poškodil přibližně 300.000 metrů krychlových dřeva. Nejsilnější vítr byl podle lesníků v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Plzeňském kraji. Právě v těchto krajích by škody v lesích měly být největší.

dto beh gcm mal