Koláříkova předloha předpokládá zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. K jednotlivým případům by se exekutoři přidělovali na základě takzvaného kolečka. V současnosti si exekutora volí věřitel. "Jde o problém, protože exekutor vykonává státní moc, a není v pořádku, aby si ho jedna strana vybírala," uvedl Kolářík.

Náklady na vedení exekuce by měl podle něho snížit návrh na slučování exekucí mířících na jednoho dlužníka pod jednoho exekutora, a to podle místa dlužníkova pobytu. "Exekutor bude mít lepší přehled o dlužníkovi, vymáhací proces bude efektivnější a pro dlužníka levnější," řekl Kolářík.

Zavedení teritoriality dlouhodobě podporuje Exekutorská komora. Princip místní příslušnosti by podle ní výrazně pomohl stabilitě systému vymáhání práva. Kritici z řad poslanců v minulém volebním období naopak říkali, že že jde jen o přerozdělení trhu mezi exekutory a že stát by takto neměl zasahovat do soukromého podnikání.

Za nadbytečnou pokládá pirátskou úpravu exekutor Lukáš Jícha ze skupiny Exekutoři pro teritorialitě. Týkala by se podle něho jen nově nařizovaných exekucí, jejichž počet klesá. "Změna v žádném případě nepovede k úspoře celkové částky hrazené povinným, neboť povinné nedrtí ani tak náklady exekuce, jako nárůst úroků," sdělil ČTK Jícha, který vede Exekutorský úřad Přerov. Pirátská novela by podle něho vedla k výraznému zatížení exekučních soudů.

Rovněž prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk označil navrhovanou změnu systému exekucí za zbytečnou. "Problémům spojeným s nadměrným zadlužováním některých českých obyvatel již dostatečně zamezily jiné úpravy přijaté v posledních letech, například zákon o spotřebitelském úvěru, snížení advokátního tarifu či změny vedoucí k humanizaci exekucí," sdělil ČTK. Teritorialita by podle Staňka neúměrně omezila práva věřitelů a zároveň vedla k výraznému snížení vymahatelnosti pohledávek.

Senátoři, kteří se obrátili na Ústavní soud s návrhem na zrušení části exekučního řádu, míní, že konkurenční prostředí mezi exekutory je v rozporu s ústavou i s Listinou základních práv a svobod. Poukazují na pravidlo, že nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci a že se každý může domáhat svého práva u nezávislého a nestranného soudu a ve stanovených případech u jiného orgánu. Zavedením místní příslušnosti by podle senátorů skončil boj exekutorů o věřitele.