V provincii, která má 2,5 milionu obyvatel, dominuje džihádistická skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS). má pod kontrolou asi 60 procent území a je označována za syrskou Al-Káidu. Kromě ní tam operuje mnoho povstaleckých skupin a nacházejí se tam i spící buňky teroristické organizace Islámský stát (IS). Experti tvrdí, že v oblasti jsou zároveň skupiny věrné režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Jihovýchodní cíp provincie má pod kontrolou vláda, uvádí AFP.

V posledních měsících se počet bombových útoků a incidentů se střelbou v Idlibu znásobil, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Jednotlivé povstalecké skupiny se ale podle ní k útokům většinou nehlásí. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Od dubna si útoky namířené na lídry HTS a další skupiny podle SOHR v provincii Idlib a rebely ovládaných částech provincií Hamá a Halab (Aleppo) vyžádaly životy 270 lidí, včetně 55 civilistů.

"Pokaždé, když někam jedu autem, dobře ho prohledám, abych si byl jist, že v něm není výbušnina," říká aktivista pracující v médiích v jižním Idlibu. "Kdykoliv jedu kolem popelnice, tak zrychlím, protože mám strach, že exploduje," dodal muž, který nechtěl být jmenován ze strachu z odvety. Ze současného chaosu přitom obvinil HTS. "Jako nejsilnější skupina v oblasti má povinnost zajistit bezpečnost," zdůraznil.

Zdravotníci v Idlibu, hlavním městě stejnojmenné provincie, se proti současné situaci také postavili. V červnu zahájili třídenní stávku na protest proti "chaosu a nedostatku bezpečnosti". Hovořili také o únosech lékařů, za jejichž navrácení únosci požadují vysoké výkupné.

V uplynulých týdnech skupina HTS a další rebelové v Idlibu zatkli údajné členy IS, ale také osoby, které podezírají ze spolupráce s Damaškem.

Rebelové se podle AFP obávají, že režim chce Idlib destabilizovat, aby pak obhájil intervenci. Prezident Asad 26. června řekl, že znovuzískání Idlibu je pro něj prioritou.

Analytici se ale domnívají, že vojska režimu budou zasahovat pouze na okrajích provincie a nechají svého spojence Rusko, aby vyjednalo s rebely dohodu za pomoci sousedního Turecka.